De beste online schrijfhulpmiddelen

Door: evi-maquoi | 24 januari 2019 10:32

How To

Een artikel dat vol fouten staat? Dat staat onprofessioneel! Een goede tekst onderscheidt zich niet enkel op vlak van design en inhoud, maar ook op vlak van taalgebruik. Heb je zelf een site en wil je het niveau inhoudelijk opkrikken? Bookmark dan deze vier taalsites.

Woordenlijst.org

Twijfel je hoe een woord geschreven wordt? Dan kun je naar die bestofte Dikke Van Dale grijpen, maar via www.woordenlijst.org (het online groene boekje) heb je het woord ongetwijfeld sneller gevonden. Je typt simpelweg een woord in de zoekbalk in. Bijvoorbeeld ‘twee componenten lijm’. Je krijgt onmiddellijk suggesties terwijl je typt. Je ontdekt dan ook dat het ‘tweecomponentenlijm’ in één woord is. Als je op het woord klikt, krijg je extra info: het geslacht van het woord, het meervoud enzovoort. Zoek je op een werkwoord? Dan krijg je gelijk alle vervoegingen te zien.

Twijfel je over de verleden tijd van skypen? Woordenlijst.org biedt raad.

Synoniemen.net

Het leest nogal irritant als één woord veertien keer in een tekst opduikt … dát probleem tackel je met de website www.synoniemen.net. Ben je op zoek naar een ander woord voor ‘analyseren’, dan ontdek je via deze site dat je ook de woorden ‘bestuderen’, ‘onderzoeken’, ‘ontleden’ en ‘uitpluizen’ kunt gebruiken. Klik je net onder de zoekbalk op Grafische weergave dan krijg je een woordenwolk met gelinkte woorden.

Een ander woord met dezelfde betekenis? Dan heb je Synoniemen.net nodig.

Taaladvies.net

Voor concrete tips over taal en spelling is www.taaladvies.net een echte aanrader. Hier kom je aan de hand van allerlei categorieën te weten wanneer je bijvoorbeeld woorden aaneen, met woordteken of los schrijft, hoe je aanhalingstekens gebruikt of wanneer een tussen-n nodig is. Blader op thema of maak gebruik van de zoekbalk.

Meer weten over een tantebetjeconstructie? Zelfs dat vind je op Taaladvies.net.

Linguee.nl

Blog je in een andere taal? Dan is www.linguee.nl een must have. Deze online toepassing laat je heel snel woorden van het Nederlands naar meer dan 20 andere talen opzoeken. Erg fijn is dat je naast wat extra informatie over het woord ook voorbeeldzinnen te zien krijgt. Dat maakt het veel makkelijker om zelf met het woord aan de slag te gaan.

Via Linguee.nl krijg je niet enkel een vertaling maar ook enkele voorbeeldzinnen.

0 Reactie(s) op: De beste online schrijfhulpmiddelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.