Beter zoeken in Google, Word, Windows en meer

Door: Toon van Daele | 27 juni 2018 10:25

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Heb je vele honderden bestanden, zoals foto’s en documenten, lokaal en/of in de cloud opgeslagen? Dan is het vaak een hele opgave om de gewenste bestanden op te sporen. Deze geavanceerde zoektips helpen jou beter zoeken.

Windows 10

Tip 01: Snelzoeker

Aangezien de spraak- en zoekassistent Cortana vooralsnog niet beschikbaar is tenzij je Engels instelt als weergavetaal voor je Windows 10-installatie, gaan we in dit artikel aan deze assistent voorbij. Gelukkig zijn er nog andere goede zoekfuncties beschikbaar. Het volstaat bijvoorbeeld om de startknop van Windows in te drukken en enkele beginletters in te tikken om (standaard) apps, instellingen en documenten te zien verschijnen waarvan de naam met de ingetikte letters begint. Overigens kun je dit zoekpaneel ook openen door het vergrootglaspictogram, rechts van de startknop, aan te klikken. Klik dit pictogram met de rechtermuisknop aan en kies Zoeken als je het pictogram wilt verbergen of door een heus zoekvak wilt vervangen.

Wil je liever zoeken naar (namen van) mappen, foto’s, video’s of muziek, klik dan in het zoekpaneel op het bijhorende pictogram (in de ‘creators update’ van Windows kies je eerst de optie Filters).

Tip 02: Zoekcriteria

De zoekfunctie in het Windows-startmenu is vooral handig als je snel naar namen van bestanden en apps wilt zoeken. Soms wil je dieper graven en met gecombineerde zoekcriteria aan de slag gaan. Dan werk je beter vanuit Verkenner. Zodra je in Windows Verkenner in het zoekvak rechtsboven klikt, wordt het tabblad Zoeken geopend. Die bevat drie interessante rubrieken. In de rubriek Locatie geef je aan waar je wilt zoeken: op de hele pc, alleen in de huidige map of ook in de onderliggende mappen. In de rubriek Verfijnen kun je allerlei zoekfilters activeren: op datum van wijziging (van Vandaag tot Vorig jaar), op bestandssoort (zoals Afbeelding, Document en Webgeschiedenis), op grootte (van Leeg tot Gigantisch groot) en op een aantal andere eigenschappen, zoals het bestandspad of de extensie.

Tip 02 Vanuit het lint activeer je een of meer zoekfilters.

Tip 03: Zoekcombinaties

Meerdere criteria tegelijk selecteren kan ook gewoon. Zodra je een zoekfilter kiest, zorgt Windows dat er in het zoekvak gelijk de de juiste syntax verschijnt. Kies je bijvoorbeeld Grootte / Klein en Gewijzigd op / Deze week dan verschijnt daar grootte:klein gewijzigdop:deze week. Let wel, kies je een criterium uit de rubriek Andere eigenschappen, bijvoorbeeld Bestandsextensie, dan verschijnt in het zoekvak weliswaar bestandsextensie: maar je moet dit zelf nog met de gewenste extensie aanvullen (bijvoorbeeld bestandsextensie:docx).

Jammer genoeg is het vanuit de rubriek Verfijnen niet mogelijk hetzelfde filter meerdere keren tegelijk te selecteren. Wil je dat toch, dan moet je dit handmatig doen, bij voorkeur met de Booleaanse operatoren NIET, EN of OF (ook NOT, AND en OR worden aanvaard). Stel, je wilt alleen heel kleine of kleine bestanden zoeken waarvan de naam, eigenschappen en/of inhoud de term Computer!Totaal bevatten, dan wordt de syntax “computer!totaalgrootte: (zeer klein OF klein). Let daarbij op de dubbele aanhalingstekens om naar een exacte frase of woordgroep te zoeken, op de operator OF – verplicht in hoofdletters! – en op de ronde haakjes om aan te geven dat beide termen horen bij het filter grootte:.

Ook complexe combinaties van meerdere zoekfilters zijn mogelijk. Je wilt bijvoorbeeld bestanden die vorig jaar of dit jaar het laatst werden gewijzigd, met de extensies docx of xlsx, maar die níet zowel de zoektermen Android als iOS bevatten. Deze zoekopdracht kan er dan als volgt uitzien: NIET (android EN ios) gewijzigdop:(dit jaar OF vorig jaar) type:(docx OF xlsx).

Tip 02 Er zijn ook zeer complexe zoekcriteria mogelijk … indien je de syntax kent.
Ook complexe combinaties van meerdere zoekfilters zijn mogelijk

Tip 04 : Zoekacties

Maak je regelmatig gebruik van dezelfde zoektermen en filters, dan kan is het handig om die zoekopdrachten te bewaren. Op het tabblad Zoeken vind je in de rubriek Opties alvast de Recente zoekopdrachten terug. Maar om er zeker van te zijn dat een bepaalde zoekopdracht bewaard blijft, selecteer je hier Zoekactie opslaan. Standaard wordt de zoekopdracht als naam van het zoekbestand (.search-ms) overgenomen, maar dat is geen verplichting. Zodra je de zoekactie hebt bewaard, kun je die map – standaard is dat c:\users\<gebruikersaccount>\zoekopdrachten – bijvoorbeeld vanuit het contextmenu vastmaken aan de rubriek Snelle toegang (bovenaan in het navigatiepaneel), zodat je veelgebruikte zoekacties altijd snel bij de hand hebt.

Tip 04 Leg je frequent gebruikte zoekopdracht vast in een zoekactie.

Tip 05: Indexering

Tip 05 Je bepaalt zelf waar de indexering moet gebeuren en hoe (grondig).

Standaard is in Windows een service actief die de bestandsnamen evenals de eigenschappen en de bestandsinhoud van sommige bestandstypes in een geïndexeerde lijst bewaart, waardoor zoekoperaties merkbaar sneller gebeuren. Druk op Windows-toets+R en voer services.msc uit om na te gaan of de service, met de naam Windows Search, wel actief is. Je kunt zelf bepalen welke schijflocaties wel en niet worden geïndexeerd. Open hiervoor het tabblad Zoeken in Verkenner en klik op Geavanceerde opties / Geïndexeerde locaties wijzigen. Druk op de knop Wijzigen, door het kleine pijltje naast een stationsletter aan te klikken blader je door de diverse mappen en kun je bij de gewenste items een vinkje plaatsen. Bevestig met OK. Via de knop Geavanceerd kun je op het tabblad Bestandstypen tevens bepalen of Windows alleen de bestandsnamen en -eigenschappen ofwel ook de inhoud moet indexeren. Dat laatste heeft natuurlijk alleen maar zin bij ‘leesbare’ bestanden.

MS Office (Word 2016)

Tip 06: Zoeken in Word

Wanneer je in Word snel een woord of een stukje tekst wilt terugvinden in een geopend document, dan hoef je maar Ctrl+F in te drukken en de gewenste zoekopdracht in het daartoe bestemde vak in het navigatiepaneel in te vullen. Je krijgt bij elk resultaat een stukje tekst en via de pijlknopjes linksboven navigeer je door de resultatenlijst.

Handig dus, maar behoorlijk beperkt. Wil je meer zoekopties, open dan het tabblad Start en klik rechtsboven op het pijltje bij Zoeken, waarna je Geavanceerd zoeken selecteert zodat je een dialoogvenster te zien krijgt.

In het vak Zoeken naar kun je uiteraard naar trefwoorden zoeken, maar er is (veel) meer. Je kunt bijvoorbeeld ook naar een bepaalde opmaak laten zoeken, zoals cursief gedrukte woorden. Hiervoor druk je linksonder op de knop Opmaak en kies je in dit geval Lettertype. Vervolgens kies je bij Tekenstijl voor Cursief en bevestig je met OK. Je merkt nu dat onder het zoekvak Opmaak: Lettertype: Cursief is toegevoegd. Op vergelijkbare manier kun je nu – ook gecombineerd – naar andere opmaakfuncties en stijlen zoeken.

Tip 06 Je kunt in Word niet alleen naar trefwoorden maar ook naar opmaakfuncties zoeken.

Sneltoets

Al sinds Word 2010 leidt de sneltoets Ctrl+F je niet langer naar de geavanceerde zoekfunctie, maar open je hiermee een eenvoudige zoekmethode in het Navigatiepaneel. Heb je dat liever anders? Open dan het menu Bestand en kies Opties. Ga naar de rubriek Lint aanpassen en klik onderaan links op Aanpassen, bij Sneltoetsen. Vervolgens klik je in het linkerpaneel op Tabblad Start en in het rechterpaneel op het item BewerkenZoeken. Klik in het vak bij Druk op nieuwe sneltoets en druk op Ctrl+F. Je krijgt een melding dat die al aan het navigatiepaneel is toegewezen, klik op Toewijzen om de aanpassing alsnog door te voeren. Wil je dat naderhand toch weer ongedaan maken, dan koppel je de sneltoets weer aan het item NavPaneSearch.

Sneller bij de geavanceerde zoekfunctie? Wijs er dan de vertrouwde sneltoets Ctrl+F aan toe.

Tip 07: Vervangfunctie

Zo’n krachtige zoekfunctie is uiteraard erg handig. Het wordt nog interessanter als je weet dat je de zoekresultaten met nauwelijks meer moeite door andere woorden of opmaakfuncties kunt laten vervangen. Het volstaat dat je het tabblad Vervangen opent. Zowat het enige verschil met het tabblad Zoeken is dat er het invoervak Vervangen door is bijgekomen. Hier vul je dan de trefwoorden in die de trefwoorden bij Zoeken naar moeten vervangen. Wil je in een vervangende opmaak voorzien, klik dan eerst het vak Vervangen door aan en ga vervolgens via de knoppen Meer / Opmaak op zoek naar de gewenste opmaakfunctie. Heb je een verkeerde opmaakfunctie toegevoegd, dan haal je die weer weg met de knop Geen opmaak.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk alle instanties van de term Computer!Totaal in een document door Computer!Totaal in vetgedrukte tekst te laten vervangen (let op het hoofdlettergebruik in ons voorbeeld). Je plaatst eerst een vinkje bij Identieke hoofdletters/kleine letters, je typt bij Zoeken naar de tekst Computer!Totaal in en bij Vervangen door typ je Computer!Totaal.

Vervolgens selecteer je voor deze laatste Opmaak / Lettertype / Vet. Bevestig met OK en klik op Alles vervangen.

Naast opmaakfuncties is het ook mogelijk allerlei speciale tekens en tekstmarkeringen op te laten zoeken en te vervangen. Hiervoor maak je gebruik van de knop Speciaal. Vreemd genoeg krijg je hier deels andere items te zien naargelang je een vinkje hebt geplaatst bij Jokertekens gebruiken (zie ook kadertekst). Zelf experimenteren is dus de boodschap.

Tip 07 De vervangfunctie in Word laat ook gecombineerde operaties toe.
Je kunt zoekresultaten ook moeiteloos door andere woorden laten vervangen

Jokers & regex

De zoek- en vervangfunctie in Word ondersteunt uiteraard ook de traditionele jokertekens, waarbij een vraagteken (?) staat voor één willekeurig teken en een asterisk (*) voor een onbepaald aantal willekeurige tekens. Zoek je naar tr??s, dan zouden dus onder meer trots en trucs gevonden worden. Een zoekterm als tr*s zou bijvoorbeeld ook tros, trots, trucs en iets als tralievenster naar boven halen. Je moet dan wel eerst een vinkje plaatsen bij Jokertekens gebruiken.

Dit laatste geldt trouwens ook wanneer je reguliere expressies, kortweg regex, wilt inzetten. Deze syntax is zo uitgebreid en complex dat we hier niet de ruimte hebben om er dieper op in te gaan. We geven je wel een eenvoudig voorbeeld. Stel, je hebt duizendtallen gescheiden door een punt en je vervangt die liever door een spatie (van 1.234.000 naar 1 234 000 dus). Dat kan wanneer je ([0-9]).([0-9]) invult bij Zoeken naar: en \1^s\2 bij Vervangen door. Meer voorbeelden, zowel voor jokertekens als regex vind je onder meer hier.

Op het internet vind je mooie voorbeelden voor jokertekens en reguliere expressies.

0 Reactie(s) op: Beter zoeken in Google, Word, Windows en meer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.