Beveilig huis en haard via internet

Door: Edmond Varwijk | 08 september 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Wanneer het over thuisnetwerk en beveiliging gaat, gaat het bijna altijd over het beveiligen van het netwerk. Maar je kunt het netwerk ook gebruiken om je huis te beveiligen. Een IP-camera kan een oogje in het zeil houden als je er zelf niet bent.

Tip 01: Camera aansluiten

Om zich te beschermen tegen diefstal en vernielingen zetten steeds meer mensen beveiligingscamera's in. Lang moest je daarvoor een apart kabelnetwerk met een videorecorder hebben, maar nu gebruiken alle bewakingscamera's gewoon het thuisnetwerk. Verbindt eerst de camera met de router of de switch en schakel daarna de camera in. Om de camera te configureren, gebruik je de webbrowser en log je in op een website op de camera. Daarvoor het je het IP-adres van de camera nodig.

De meeste leveranciers van IP-camera's leveren een programma mee om de camera op te sporen. Kijk anders in de handleiding van de camera. Een geavanceerde methode om de camera te vinden, is door in de DHCP-log van de router te kijken. Log daarvoor in op de router en open het onderdeel DHCP. Veel routers bieden ook een overzicht van de apparaten in het netwerk die een IP-adres van de router hebben gekregen, daar zou dan ook de camera tussen moeten staan. Noteer het IP-adres en typ het in op de adresbalk van de browser, gevolgd door een Enter. De inlogpagina van de IP-camera zou dan moeten laden.

Tip 01 Het IP-adres van de IP-camera kan ook in de router worden gevonden.

Verschillende merken/producten

De precieze stappen in dit artikel zijn veelal specifiek voor de gebruikte hardware. In ons geval zijn dat een AXIS-netwerkcamera, Linksys-router en (in twee tips) een Synology-NAS. Nu lijkt het misschien alsof je als ook precies die hardware moet hebben om dit artikel te volgen, maar dat is niet zo! Gebruik je een ander merk en type IP-camera, router en/of NAS, dan zul je zien dat veel hetzelfde is. Bijvoorbeeld de volgorde waarin je dingen moet doen en de opties waarop je moet letten zijn altijd dezelfde. En hoewel exacte benaming van opties in software en webinterface verschillen per merk, is wat er geconfigureerd moet worden altijd grotendeels hetzelfde.

Tip 02: Vast IP-adres

De opties die je kunt instellen verschillen per camera, zoals de benodigde instellingen verschillen per netwerk. Eén ding is echter zeker, een IP-camera moet altijd voorzien zijn van een vast IP-adres. Alleen dan kun je de camera ook echt betrouwbaar gebruiken voor bewaking: het vaste IP-adres is namelijk een vereiste om op afstand de beelden van de camera te kunnen bekijken. Klik op Setup / Basic Setup / TCP/IP en configureer bij IPv4 het juiste IP-adres, subnetmasker en default gateway. Klik dan op Save om de configuratie van de camera door te voeren.

Bewaar gegevens zoals het IP-adres, de inlognaam en het wachtwoord in een document of beveiligde wachtwoorddatabase zoals Keepass. Pas bij de configuratie ook het wachtwoord aan. Wilt u meerdere camera's gaan gebruiken, zet dan liever niet op elke camera hetzelfde wachtwoord. Gebruik liever op elke camera een uniek wachtwoord en als het kan ook een unieke gebruikersnaam.

Tip 02 Configureer op de camera een uniek wachtwoord en een vast IP-adres.

Tip 03: Livebeeld bekijken

Nu de camera is aangesloten, wil je natuurlijk het beeld zien. Dit kan weer via de browser, maar vaak is nog wel de eenmalige installatie van een plug-in nodig. Zo'n plug-in is ervoor om het beeld van de camera te decoderen in de browser. Het is dan een plug-in voor Apple Quick Time, ActiveX of VideoLAN (VLC Player). Behalve het weergeven van het beeld maakt het ook extra opties mogelijk zoals zoom, het draaien van de camera en bewegingsdetectie (indien de camera dit ondersteunt).

Om de livebeelden van de camera te zien, start je de browser. Typ in de adresbalk het IP-adres van de camera. Druk op Enter en log daarna in met de bijbehorende gebruikersnaam en het wachtwoord. Klik dan op Live View (of een vergelijkbare optie). Er zal nog geen beeld te zien zijn, maar wel een vraag komen of je de invoegtoepassing (de plug-in) wilt installeren. Bevestig dat. De browser zal dan de webpagina opnieuw laden, dit keer met beeld.

Tip 03 Na installatie van de plug-in kun je het beeld van de camera live bekijken.

Tip 04: Camera via wifi

De camera configureren gaat meestal alleen via een verbinding met een kabel. Maar ondersteunt de camera wifi, dan kunt je dat natuurlijk ook gebruiken, dat scheelt weer een netwerkkabel en maakt het mogelijk de camera ergens te plaatsen waar geen netwerk beschikbaar is. Log in op de webinterface van de IP-camera. Open het onderdeel met de netwerkconfiguratie. Kijk bij Wifi of Wireless. De camera zal nu de beschikbare draadloze netwerken scannen. Selecteer het draadloze netwerk waarmee je de camera wilt verbinden en typ het wachtwoord voor het netwerk. Koppel nu de netwerkkabel los van de IP-camera en controleer of de camera via wifi te bereiken is door opnieuw op de camera in te loggen. Bedenk je wel dat een draadloze verbinding trager is dan een kabelverbinding en minder betrouwbaar.

Tip 04 Gebruik wifi op plaatsen waar geen echte bekabelde netwerkverbinding beschikbaar is.

0 Reactie(s) op: Beveilig huis en haard via internet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.