Beveilig je huis en tuin met je eigen bewakingsnetwerk

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 oktober 2016 07:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Bijna iedere gemeente heeft helaas regelmatig te maken met inbraken. Leg daarom een bewakingsnetwerk aan! Dit werkt preventief en bovendien is de kans op opsporing groter. Dankzij de slimme camera’s van tegenwoordig, ontvang je zelfs een alarmbericht wanneer een ongenode gast je woning betreedt. Wees niet bang voor hoge kosten, want een eenvoudig bewakingsnetwerk is tegenwoordig erg betaalbaar.

Tip 01: IP-camera kiezen

Een IP-camera is een binnen- of buitencamera die je aansluit op het thuisnetwerk. Dat kan via een netwerkkabel, maar veel camera’s beschikken tegenwoordig ook over wifi voor een draadloze verbinding. Bedenk bij de aanschaf van een IP-camera goed welk gebied je in beeld wilt brengen. Zo zijn er camera’s die op afstand kunnen draaien en kantelen om zo de camerahoek aan te passen. Daarnaast zijn er ook camera’s die continu een vaste hoek filmen. Neem ook de overige eigenschappen door, zoals de resolutie, nachtzicht, bewegingsdetectie en montageconstructie. Verschillende merken bieden betaalbare bewakingscamera’s aan, waaronder Foscam, D-Link, Eminent, Sitecom en TP-Link. Lees ook: 13 tips voor het kopen van een IP-camera.

PoE

Wil je een bewakingscamera aansluiten op een plek waar geen stopcontact in de buurt is? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van een PoE-camera (Power over Ethernet). Zo’n apparaat krijgt voeding via de ethernetkabel, waardoor er geen stopcontact vereist is. Een PoE-camera kun je niet zomaar in ieder thuisnetwerk gebruiken. Je dient een dergelijk product namelijk aan te sluiten op een switch die PoE ondersteunt. Als je geen geschikte switch hebt, los je dat eventueel op via een speciale adapter. De energievoorziening via een ethernetkabel is beperkt, dus dergelijke camera’s hebben over het algemeen wel wat minder functies.

De EM6350 is een nieuwe PoE-camera van Eminent.

Tip 02: Camera aansluiten

Zodra je eenmaal een IP-camera hebt aangeschaft, sluit je hem aan op het netwerk. Bij een bedrade aansluiting prik je hiervoor een netwerkkabel in de achterzijde of onderkant van het apparaat. Veel IP-camera’s hebben tegenwoordig een draadloze netwerkadapter ingebouwd. Dat is natuurlijk uitermate handig voor de montage op plekken zonder netwerkaansluiting, maar daarentegen is de verbinding hiervan wel minder betrouwbaar. Als het even kan, is het daarom verstandig om kabels te trekken naar de IP-camera. Er is dan veel minder kans op storingen. Zet het apparaat op de juiste plek neer of hang het systeem op. Sluit vervolgens een netwerkkabel aan en doe de stroomadapter in een vrij stopcontact.

Tip 02 Aan de achterzijde of onderkant van IP-camera’s zit altijd een ethernetaansluiting.

Tip 03: Camera aanmelden

Nu de IP-camera fysiek is aangesloten, is het belangrijk om het apparaat aan te melden op het thuisnetwerk. De exacte werking is afhankelijk van het merk en type camera. Meestal hoort er specifieke software bij het product die meegeleverd wordt. In dat geval installeer je dit programma op een pc en doorloop je de instructies. Vaak loodst een gebruiksvriendelijk stappenplan je door het aanmeldproces heen. De software herkent de IP-camera meestal automatisch in het netwerk, waarna je de resterende instellingen doorneemt. Wanneer het niet lukt om de camera via automatische detectie toe te voegen, dien je de netwerknaam, het IP-adres, het poortnummer en de inloggegevens van dit netwerkapparaat handmatig op te geven.

Tip 03 Herkent de software de camera niet op eigen houtje, dan vul je handmatig de juiste gegevens in.

Beveiliging IP-camera’s

IP-camera’s zijn een gewild doelwit voor hackers. Er bestaan zelfs websites waarop livebeelden van gehackte camera’s te zien zijn. Neem maar eens hier een kijkje. Kortom, alle reden om zorgvuldig naar de beveiliging te kijken. Wijzig altijd het standaardwachtwoord van IP-camera’s. Je duikt hiervoor in de instellingen van de mobiele app of meegeleverde software. Bij producten van Edimax is het wachtwoord bijvoorbeeld 1234 en dat is natuurlijk makkelijk te raden. Jij kunt je IP-camera na installatie via internet benaderen, en daar kunnen hackers misbruik van maken. Kies daarom voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdtellers en cijfers. Installeer verder altijd de nieuwste firmware-updates van IP-camera’s. Deze updates dichten vaak beveiligingslekken. Bij de meeste merken verschijnt er hierover automatisch een melding in de mobiele app of monitorsoftware.

Tip 04: Mobiele app

Veruit de meeste fabrikanten hebben ook een mobiele app ontwikkeld waarmee je de IP-camera op het thuisnetwerk aanmeldt. Heb je een iPhone, iPad of Android-toestel, dan bedien je het bewakingsnetwerk eenvoudig vanaf je smartphone of tablet. Je bekijkt dus altijd en overal de beelden thuis. Open de app-store op je toestel en installeer de juiste app door op de merknaam van het product te zoeken. Bekijk of de app jouw IP-camera detecteert en voer zo nodig het wachtwoord in van je wifi-verbinding. De camera wordt vervolgens aangemeld op het netwerk en is beschikbaar voor gebruik. Bij sommige fabrikanten hoef je trouwens alleen maar een QR-code te scannen om de camera met het thuisnetwerk te verbinden, zoals bij apparaten van Foscam.

Boodschappenlijstje

Een eenvoudig bewakingsnetwerk waarmee je de woning en huis continu beveiligt, hoeft niet peperduur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld uit de voeten met de onderstaande nieuwe en betaalbare producten. Overigens heb je alleen een NAS nodig wanneer je continu beeldmateriaal wilt opslaan.

Eminent EM6350

Prijs: € 119,50

Stevige buitencamera met nachtzicht om je tuin te beveiligen. Heeft geen stopcontact nodig vanwege PoE-ondersteuning.

Eminent EM6330

Prijs: € 99,95

Binnencamera die automatisch kan draaien en kantelen. Hierdoor is het bereik erg groot, zodat het niet nodig is om meerdere vaste camera’s op te hangen.

Synology DiskStation DS216j

Prijs: € 175,-

De Synology DiskStation DS216j is een uitstekende NAS voor thuisgebruik. Je hebt onder meer de app Surveillance Station tot je beschikking. Je dient wel zelf twee 2,5- of 3,5inch-schijven in te bouwen.

Met een eenvoudige NAS sla je al continu meerdere camerabeelden op, zoals de DS216j.

Tip 05: Webpaneel

Als je via een softwarepakket of mobiele app de IP-camera hebt aangemeld op je thuisnetwerk, zie je meteen beeld. Bij veel producten bekijk je deze livebeelden ook in een browser. Handig voor het geval je bijvoorbeeld vanaf het werk even wilt controleren hoe de situatie thuis is. De IP-camera is dan bereikbaar op een uniek webadres. Apparaten van het Taiwanese merk Edimax gebruiken hiervoor bijvoorbeeld het MAC-adres (wat je aan de achterkant van de camera vindt) in combinatie met het webadres van het beheerpaneel. De url luidt dan bijvoorbeeld http://001109010204.myedimax.com. Verder zijn de camera’s van D-Link via internet bereikbaar door een eigen mydlink-account aan te maken. Iedere fabrikant gebruikt zo zijn eigen methode, maar het principe komt allemaal op hetzelfde neer. Sommige merken bieden zelfs een geavanceerd online beheerpaneel aan waarin je de beelden van verschillende IP-camera’s combineert.

Tip 05 D-Link heeft een gebruiksvriendelijk online beheerpaneel waarmee je simpel live-beelden opvraagt.

Tip 06: Camera-instellingen

Of je de IP-camera nu via een programma, mobiele app of online beheerpaneel bedient, je past bij de meeste producten rechtstreeks de camera-instellingen aan. Denk hierbij aan de helderheid, het contrast, de verzadiging en de resolutie. Verder stel je desgewenst bewegingsdetectie in. Zodra de camera beweging constateert, ontvang je in dat geval een push-, sms- of e-mailbericht. Kijk daarnaast ook of de camera automatisch nachtzicht activeert in donkere omgevingen.

2 Reactie(s) op: Beveilig je huis en tuin met je eigen bewakingsnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 oktober 2016 11:38 audb
  PoE kan je ook via een adapter doen en kost ongeveer €3 op aliexpress.
  Tevens kan je daar ook een redelijk goede lan camera kopen voor zo €16 en een wifi is daar ook voor zo €30 te krijgen.
  Je tuin of voordeur mag je zonder meer een zichtbare camera ophangen en je mag een klein deel van de straat en evt ook de voordeur van de buren filmen als het noodzakelijk is om een goed beeld te krijgen maar de camera moet dan wel meer dan 95% op eigen grond gericht zijn maar mocht het uitdrukkelijk noodzakelijk zijn om de weg ook te filmen mag dat wel bv als je een juwelierszaak hebt wel moet je dan de buren hier over informeren.
  En een gratis programma om de beelden op een pc op te nemen is ispy die is te vinden op www.ispyconnect.com wel is deze gratis versie beperkt en zou je als je meer opties wil zou er voor moeten betalen.
  Daar tegen staat wel dat je geen spyware op je computer hoeft te plaatsen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2016 19:26
  Als het goed is heb je al een voeding adapter bij je camera gekregen. Je kan zonder kosten te maken gewoon met de bestaande adapter een poe oplossing maken. Google eens naar een uitleg, tutorial of howto hoe je poe zelf maakt echt super simpel en kost vrijwel niets niets. Misschien moet je paar stekkertjes kopen voor 1,- om het netjes af te maken. Maar met wat fantasie hoeft zelfs dat niet eens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.