Beveilig je huis en tuin met je eigen bewakingsnetwerk

© PXimport

Beveilig je huis en tuin met je eigen bewakingsnetwerk

Geplaatst: 11 oktober 2016 - 03:13

Aangepast: 14 december 2022 - 14:45

Maikel Dijkhuizen

Bijna iedere gemeente heeft helaas regelmatig te maken met inbraken. Leg daarom een bewakingsnetwerk aan! Dit werkt preventief en bovendien is de kans op opsporing groter. Dankzij de slimme camera’s van tegenwoordig, ontvang je zelfs een alarmbericht wanneer een ongenode gast je woning betreedt. Wees niet bang voor hoge kosten, want een eenvoudig bewakingsnetwerk is tegenwoordig erg betaalbaar.

Tip 01: IP-camera kiezen

Een IP-camera is een binnen- of buitencamera die je aansluit op het thuisnetwerk. Dat kan via een netwerkkabel, maar veel camera’s beschikken tegenwoordig ook over wifi voor een draadloze verbinding. Bedenk bij de aanschaf van een IP-camera goed welk gebied je in beeld wilt brengen. Zo zijn er camera’s die op afstand kunnen draaien en kantelen om zo de camerahoek aan te passen. Daarnaast zijn er ook camera’s die continu een vaste hoek filmen. Neem ook de overige eigenschappen door, zoals de resolutie, nachtzicht, bewegingsdetectie en montageconstructie. Verschillende merken bieden betaalbare bewakingscamera’s aan, waaronder Foscam, D-Link, Eminent, Sitecom en TP-Link. Lees ook: 13 tips voor het kopen van een IP-camera.

PoE

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Camera aansluiten

Zodra je eenmaal een IP-camera hebt aangeschaft, sluit je hem aan op het netwerk. Bij een bedrade aansluiting prik je hiervoor een netwerkkabel in de achterzijde of onderkant van het apparaat. Veel IP-camera’s hebben tegenwoordig een draadloze netwerkadapter ingebouwd. Dat is natuurlijk uitermate handig voor de montage op plekken zonder netwerkaansluiting, maar daarentegen is de verbinding hiervan wel minder betrouwbaar. Als het even kan, is het daarom verstandig om kabels te trekken naar de IP-camera. Er is dan veel minder kans op storingen. Zet het apparaat op de juiste plek neer of hang het systeem op. Sluit vervolgens een netwerkkabel aan en doe de stroomadapter in een vrij stopcontact.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: Camera aanmelden

Nu de IP-camera fysiek is aangesloten, is het belangrijk om het apparaat aan te melden op het thuisnetwerk. De exacte werking is afhankelijk van het merk en type camera. Meestal hoort er specifieke software bij het product die meegeleverd wordt. In dat geval installeer je dit programma op een pc en doorloop je de instructies. Vaak loodst een gebruiksvriendelijk stappenplan je door het aanmeldproces heen. De software herkent de IP-camera meestal automatisch in het netwerk, waarna je de resterende instellingen doorneemt. Wanneer het niet lukt om de camera via automatische detectie toe te voegen, dien je de netwerknaam, het IP-adres, het poortnummer en de inloggegevens van dit netwerkapparaat handmatig op te geven.

Media has no description

© PXimport

Beveiliging IP-camera’s

Tip 04: Mobiele app

Veruit de meeste fabrikanten hebben ook een mobiele app ontwikkeld waarmee je de IP-camera op het thuisnetwerk aanmeldt. Heb je een iPhone, iPad of Android-toestel, dan bedien je het bewakingsnetwerk eenvoudig vanaf je smartphone of tablet. Je bekijkt dus altijd en overal de beelden thuis. Open de app-store op je toestel en installeer de juiste app door op de merknaam van het product te zoeken. Bekijk of de app jouw IP-camera detecteert en voer zo nodig het wachtwoord in van je wifi-verbinding. De camera wordt vervolgens aangemeld op het netwerk en is beschikbaar voor gebruik. Bij sommige fabrikanten hoef je trouwens alleen maar een QR-code te scannen om de camera met het thuisnetwerk te verbinden, zoals bij apparaten van Foscam.

Boodschappenlijstje

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Webpaneel

Als je via een softwarepakket of mobiele app de IP-camera hebt aangemeld op je thuisnetwerk, zie je meteen beeld. Bij veel producten bekijk je deze livebeelden ook in een browser. Handig voor het geval je bijvoorbeeld vanaf het werk even wilt controleren hoe de situatie thuis is. De IP-camera is dan bereikbaar op een uniek webadres. Apparaten van het Taiwanese merk Edimax gebruiken hiervoor bijvoorbeeld het MAC-adres (wat je aan de achterkant van de camera vindt) in combinatie met het webadres van het beheerpaneel. De url luidt dan bijvoorbeeld http://001109010204.myedimax.com. Verder zijn de camera’s van D-Link via internet bereikbaar door een eigen mydlink-account aan te maken. Iedere fabrikant gebruikt zo zijn eigen methode, maar het principe komt allemaal op hetzelfde neer. Sommige merken bieden zelfs een geavanceerd online beheerpaneel aan waarin je de beelden van verschillende IP-camera’s combineert.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Camera-instellingen

Of je de IP-camera nu via een programma, mobiele app of online beheerpaneel bedient, je past bij de meeste producten rechtstreeks de camera-instellingen aan. Denk hierbij aan de helderheid, het contrast, de verzadiging en de resolutie. Verder stel je desgewenst bewegingsdetectie in. Zodra de camera beweging constateert, ontvang je in dat geval een push-, sms- of e-mailbericht. Kijk daarnaast ook of de camera automatisch nachtzicht activeert in donkere omgevingen.

Tip 07: Beelden opslaan

Uiteraard wil je dat de IP-camera bruikbare beelden vastlegt, mocht er onverhoopt een onvoorziene gast in je woning of tuin arriveren. Daarvoor bestaan er verschillende mogelijkheden. Houd je het graag simpel? Veel camera’s hebben een microSD-kaartlezer om de beelden lokaal op te slaan. Afhankelijk van je gekozen instellingen, neemt de camera beelden op wanneer er beweging wordt geconstateerd. Dat is beter dan uren achtereen filmen, aangezien de opslagruimte op een microSD-kaart meestal beperkt is. Verder beschik je daarmee ook nog over videobeelden wanneer de verbinding met het netwerk onverhoopt uitvalt.

Bewakingscamera’s van het Nederlandse merk Eminent nemen continu de laatste vijf seconden op, zodat je ook de situatie vastlegt net voordat de beweging plaatsvindt. Als alternatief kun je de videobeelden ook op een smartphone of computer opslaan. Een pc heeft hierbij als voordeel dat je doorgaans veel opslagcapaciteit tot je beschikking hebt. Je gebruikt de meegeleverde software om (automatische) opnameschema’s te maken en de beelden eventueel terug te kijken. Vanaf tip 9 beschrijven we hoe je camerabeelden op een NAS bewaart en beheert.

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Apparaten toevoegen

Het staat je natuurlijk vrij om je huis en tuin met meer camera’s te beveiligen. Je gebruikt hierbij het beste producten van één merk, aangezien de monitorsoftware en mobiele apps niet compatibel zijn met producten van andere fabrikanten. De meeste cameramerken leveren monitorsoftware mee waarmee je gelijktijdig de beelden van verschillende camera’s bekijkt. Ook binnen mobiele apps switch je moeiteloos van de ene naar de andere bewakingscamera. Naast camera’s bieden sommige fabrikanten ook nog andere producten aan om je bewakingsnetwerk uit te breiden. Je kunt hierbij denken aan schijnwerpers en kleine bewegingssensors.

Media has no description

© PXimport

Tip 09: Surveillance Station

De meegeleverde apps en monitorsoftware van camerafabrikanten zijn vaak vrij beperkt. Zo is het lastig om voortdurend opnames te maken vanwege de beperkte opslagcapaciteit van mobiele apparaten. Daarnaast is het onhandig om je pc voortdurend ingeschakeld te laten voor het opnemen van beelden. Tot slot kun je met standaardsoftware geen camera’s van verschillende merken combineren. Wie dag en nacht opnames wil maken met verschillende bewakingscamera’s, doet hiervoor beter een beroep op een NAS. Dit energiezuinige opslagapparaat heeft in de meeste gevallen voldoende capaciteit om de beelden op te slaan. Fijn is dat NAS-fabrikanten kant-en-klare oplossingen hebben ontwikkeld om het bewakingsnetwerk te organiseren. Marktleider Synology biedt bijvoorbeeld de app Surveillance Station aan. De komende tips staan in het teken van deze veelzijdige applicatie. Je installeert Surveillance Station op je Synology-NAS door in het hoofdvenster op Package Center te klikken. Kies daarna achtereenvolgens voor Beveiliging / Surveillance Station / Installeren. Na afloop verschijnt er mogelijk een melding in beeld dat de NTP-service is ingeschakeld. Klik in dat geval op OK.

Media has no description

© PXimport

Camera-ondersteuning

Tip 10: Camera toevoegen

Zodra je Surveillance Station voor de eerste keer opstart, opent de gebruikersinterface binnen een nieuw tabblad van je browser. Je voegt eerst alle bewakingscamera’s toe die op het thuisnetwerk zijn aangesloten. Klik op het pictogram IP-camera en kies voor Toevoegen / Camera toevoegen. Kies daarna voor Snelle installatie en klik op het vergrootglas om de camera in je netwerk te detecteren. Wanneer dat lukt, selecteer je de cameranaam en klik je op OK. Soms is Surveillance Station helaas niet in staat om de bewakingscamera zelfstandig op te sporen. In dat geval geef je handmatig het IP-adres, poortnummer, merk en cameramodel op. Weet je die niet? Als je de meegeleverde software of app van de fabrikant hebt geïnstalleerd, vind je deze informatie meestal hierin terug. Verder vul je de juiste gebruikersnaam en het wachtwoord van de bewakingscamera in.

Media has no description

© PXimport

Tip 11: Videoformaat

Nadat Surveillance Station de bewakingscamera herkent, geef je direct aan in welk videoformaat je wilt opnemen. Standaard is H.264 geactiveerd. Je kunt ook in mjpeg opnemen, maar voor een vloeiende weergave voldoet H.264 prima. Audio leg je in een pcm-geluidsspoor vast. Kies voor Verbinding testen om te controleren of alles correct werkt. Als het goed is, verschijnt nu een live-weergave van de betreffende bewakingscamera in beeld. Geef de camera een naam en bevestig als laatste met Voltooien. Herhaal stap 10 en 11 indien je nog meer camera’s bij je bewakingsnetwerk wilt aanmelden.

Media has no description

© PXimport

Tip 12: Opname-instellingen

Je configureert in Surveillance Station per camera de gewenste opname-instellingen. In het dialoogvenster IP-camera staan alle aangemelde netwerkapparaten onder elkaar. Klik met de rechtermuisknop op een IP-camera en kies voor Bewerken. Klik bij Apparaatinstellingen op het onderdeel Video. Selecteer eventueel een hogere resolutie en framesnelheid. Bedenk dat de beelden dan van betere kwaliteit zijn, maar de keerzijde is een hogere netwerkbelasting. Bovendien nemen de beelden meer opslagruimte in beslag.

Kies daarom niet achteloos voor de hoogste kwaliteit. Ga naar Opname-instellingen. Wanneer je de beelden continu opneemt, wil je natuurlijk niet dat Surveillance Station hiervan een enkel videobestand bewaart. Bedenk na hoeveel minuten je de video wilt opslaan. Verder is de optie Bestanden opslaan in (dagen) interessant. Kies je bijvoorbeeld voor dertig dagen, dan bewaart Surveillance Station de bestanden niet langer dan een maand. Klik bovenaan op Planning en geef aan of je continu of alleen bij bewegingsdetectie wilt opnemen. Je kunt als alternatief ook een opnameschema maken. Bewaar de wijzigingen via Opslaan.

Media has no description

© PXimport

Na 30 dagen wist Surveillance Station desgewenst automatisch de bewakingsbeelden

-

Wetgeving

Tip 13: Liveweergave

Vanuit Surveillance Station bekijk je eenvoudig de livebeelden van alle aangesloten camera’s. Een voorwaarde is wel dat je hiervoor de browser Internet Explorer gebruikt en de invoegtoepassing SurveillanceHelper installeert. In Chrome en Firefox werkt de liveweergave namelijk niet goed. Lukt het niet om de invoegtoepassing te installeren? Open in Internet Explorer de instellingen en ga achtereenvolgens naar Internetopties / Beveiliging. Via het onderdeel Vertrouwde websites klik je op de knop Websites. Typ het IP-adres van je Synology-NAS en verwijder het vinkje voor Serververificatie (https:) voor alle websites in deze zone vereist. Kies voor Sluiten en Toepassen. Herlaad de webpagina om de vereiste invoegtoepassing te installeren. Je klikt daarna op het pictogram Liveweergave om de beelden te bekijken. Bij camera’s die automatisch draaien en kantelen gebruik je de bedieningsknoppen linksboven om de juiste hoek te bepalen.

Media has no description

© PXimport

Tip 14: Terugkijken

Wil je een video van een bepaald moment terughalen? Surveillance Station heeft een handige tijdlijn waarmee je de juiste beelden opvraagt. Klik hiervoor in het hoofdscherm op het pictogram Tijdlijn. Via de datumplanner en schuifregelaar aan de linkerkant navigeer je vlot door de beelden en haal je gemakkelijk het gewenste moment terug. Met behulp van de bedieningsknoppen onder de datumplanner zoek je het juiste frame op om bijvoorbeeld een persoon herkenbaar in beeld te brengen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten