Beveilig je huis en tuin met je eigen bewakingsnetwerk

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 oktober 2016 07:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Tip 07: Beelden opslaan

Uiteraard wil je dat de IP-camera bruikbare beelden vastlegt, mocht er onverhoopt een onvoorziene gast in je woning of tuin arriveren. Daarvoor bestaan er verschillende mogelijkheden. Houd je het graag simpel? Veel camera’s hebben een microSD-kaartlezer om de beelden lokaal op te slaan. Afhankelijk van je gekozen instellingen, neemt de camera beelden op wanneer er beweging wordt geconstateerd. Dat is beter dan uren achtereen filmen, aangezien de opslagruimte op een microSD-kaart meestal beperkt is. Verder beschik je daarmee ook nog over videobeelden wanneer de verbinding met het netwerk onverhoopt uitvalt.

Bewakingscamera’s van het Nederlandse merk Eminent nemen continu de laatste vijf seconden op, zodat je ook de situatie vastlegt net voordat de beweging plaatsvindt. Als alternatief kun je de videobeelden ook op een smartphone of computer opslaan. Een pc heeft hierbij als voordeel dat je doorgaans veel opslagcapaciteit tot je beschikking hebt. Je gebruikt de meegeleverde software om (automatische) opnameschema’s te maken en de beelden eventueel terug te kijken. Vanaf tip 9 beschrijven we hoe je camerabeelden op een NAS bewaart en beheert.

Tip 07 Geef aan hoeveel seconden je wilt opnemen zodra de bewakingscamera beweging constateert.

Tip 08: Apparaten toevoegen

Het staat je natuurlijk vrij om je huis en tuin met meer camera’s te beveiligen. Je gebruikt hierbij het beste producten van één merk, aangezien de monitorsoftware en mobiele apps niet compatibel zijn met producten van andere fabrikanten. De meeste cameramerken leveren monitorsoftware mee waarmee je gelijktijdig de beelden van verschillende camera’s bekijkt. Ook binnen mobiele apps switch je moeiteloos van de ene naar de andere bewakingscamera. Naast camera’s bieden sommige fabrikanten ook nog andere producten aan om je bewakingsnetwerk uit te breiden. Je kunt hierbij denken aan schijnwerpers en kleine bewegingssensors.

Tip 08 De monitorsoftware van Edimax laat gelijktijdig de beelden van maximaal zestien camera’s zien.

Tip 09: Surveillance Station

De meegeleverde apps en monitorsoftware van camerafabrikanten zijn vaak vrij beperkt. Zo is het lastig om voortdurend opnames te maken vanwege de beperkte opslagcapaciteit van mobiele apparaten. Daarnaast is het onhandig om je pc voortdurend ingeschakeld te laten voor het opnemen van beelden. Tot slot kun je met standaardsoftware geen camera’s van verschillende merken combineren. Wie dag en nacht opnames wil maken met verschillende bewakingscamera’s, doet hiervoor beter een beroep op een NAS. Dit energiezuinige opslagapparaat heeft in de meeste gevallen voldoende capaciteit om de beelden op te slaan. Fijn is dat NAS-fabrikanten kant-en-klare oplossingen hebben ontwikkeld om het bewakingsnetwerk te organiseren. Marktleider Synology biedt bijvoorbeeld de app Surveillance Station aan. De komende tips staan in het teken van deze veelzijdige applicatie. Je installeert Surveillance Station op je Synology-NAS door in het hoofdvenster op Package Center te klikken. Kies daarna achtereenvolgens voor Beveiliging / Surveillance Station / Installeren. Na afloop verschijnt er mogelijk een melding in beeld dat de NTP-service is ingeschakeld. Klik in dat geval op OK.

Tip 09 Surveillance Station is uitermate geschikt om een uitgebreid bewakingsnetwerk op te zetten.

Camera-ondersteuning

Hoewel bijna vijfduizend IP-camera’s geschikt zijn voor Surveillance Station, geldt dat dus niet voor ieder product. Surf hiernaartoe om te controleren of er voor jouw camera ondersteuning is. Voer het juiste merk in en werp een blik op de overige filters. In het overzicht zie je meteen welke software-versie je minimaal nodig hebt.

Tip 10: Camera toevoegen

Zodra je Surveillance Station voor de eerste keer opstart, opent de gebruikersinterface binnen een nieuw tabblad van je browser. Je voegt eerst alle bewakingscamera’s toe die op het thuisnetwerk zijn aangesloten. Klik op het pictogram IP-camera en kies voor Toevoegen / Camera toevoegen. Kies daarna voor Snelle installatie en klik op het vergrootglas om de camera in je netwerk te detecteren. Wanneer dat lukt, selecteer je de cameranaam en klik je op OK. Soms is Surveillance Station helaas niet in staat om de bewakingscamera zelfstandig op te sporen. In dat geval geef je handmatig het IP-adres, poortnummer, merk en cameramodel op. Weet je die niet? Als je de meegeleverde software of app van de fabrikant hebt geïnstalleerd, vind je deze informatie meestal hierin terug. Verder vul je de juiste gebruikersnaam en het wachtwoord van de bewakingscamera in.

Tip 10 Surveillance Station detecteert de meeste bewakingscamera’s automatisch in je netwerk.

Tip 11: Videoformaat

Nadat Surveillance Station de bewakingscamera herkent, geef je direct aan in welk videoformaat je wilt opnemen. Standaard is H.264 geactiveerd. Je kunt ook in mjpeg opnemen, maar voor een vloeiende weergave voldoet H.264 prima. Audio leg je in een pcm-geluidsspoor vast. Kies voor Verbinding testen om te controleren of alles correct werkt. Als het goed is, verschijnt nu een live-weergave van de betreffende bewakingscamera in beeld. Geef de camera een naam en bevestig als laatste met Voltooien. Herhaal stap 10 en 11 indien je nog meer camera’s bij je bewakingsnetwerk wilt aanmelden.

Tip 11 Na het invoeren van het gewenste videoformaat voeg je de camera definitief toe.

Tip 12: Opname-instellingen

Je configureert in Surveillance Station per camera de gewenste opname-instellingen. In het dialoogvenster IP-camera staan alle aangemelde netwerkapparaten onder elkaar. Klik met de rechtermuisknop op een IP-camera en kies voor Bewerken. Klik bij Apparaatinstellingen op het onderdeel Video. Selecteer eventueel een hogere resolutie en framesnelheid. Bedenk dat de beelden dan van betere kwaliteit zijn, maar de keerzijde is een hogere netwerkbelasting. Bovendien nemen de beelden meer opslagruimte in beslag.

Kies daarom niet achteloos voor de hoogste kwaliteit. Ga naar Opname-instellingen. Wanneer je de beelden continu opneemt, wil je natuurlijk niet dat Surveillance Station hiervan een enkel videobestand bewaart. Bedenk na hoeveel minuten je de video wilt opslaan. Verder is de optie Bestanden opslaan in (dagen) interessant. Kies je bijvoorbeeld voor dertig dagen, dan bewaart Surveillance Station de bestanden niet langer dan een maand. Klik bovenaan op Planning en geef aan of je continu of alleen bij bewegingsdetectie wilt opnemen. Je kunt als alternatief ook een opnameschema maken. Bewaar de wijzigingen via Opslaan.

Tip 14 Gebruik de handige tijdlijn-functie om specifieke gebeurtenissen terug te halen.
Na 30 dagen wist Surveillance Station desgewenst automatisch de bewakingsbeelden

Wetgeving

Als je besluit om ook je tuin te bewaken met een IP-camera heb je te maken met bepaalde regels. Zo is het alleen toegestaan om uitsluitend je eigen tuin te filmen. Positioneer het apparaat dus nauwkeurig en zorg ervoor dat er geen deur, raam of tuindeel van de buren zichtbaar is. Verder moet je volgens de privacywet duidelijk aangeven dat je aan het filmen bent. Hiervoor volstaat het om de camera op een zichtbare plek te hangen.

Tip 13: Liveweergave

Vanuit Surveillance Station bekijk je eenvoudig de livebeelden van alle aangesloten camera’s. Een voorwaarde is wel dat je hiervoor de browser Internet Explorer gebruikt en de invoegtoepassing SurveillanceHelper installeert. In Chrome en Firefox werkt de liveweergave namelijk niet goed. Lukt het niet om de invoegtoepassing te installeren? Open in Internet Explorer de instellingen en ga achtereenvolgens naar Internetopties / Beveiliging. Via het onderdeel Vertrouwde websites klik je op de knop Websites. Typ het IP-adres van je Synology-NAS en verwijder het vinkje voor Serververificatie (https:) voor alle websites in deze zone vereist. Kies voor Sluiten en Toepassen. Herlaad de webpagina om de vereiste invoegtoepassing te installeren. Je klikt daarna op het pictogram Liveweergave om de beelden te bekijken. Bij camera’s die automatisch draaien en kantelen gebruik je de bedieningsknoppen linksboven om de juiste hoek te bepalen.

Tip 14: Terugkijken

Wil je een video van een bepaald moment terughalen? Surveillance Station heeft een handige tijdlijn waarmee je de juiste beelden opvraagt. Klik hiervoor in het hoofdscherm op het pictogram Tijdlijn. Via de datumplanner en schuifregelaar aan de linkerkant navigeer je vlot door de beelden en haal je gemakkelijk het gewenste moment terug. Met behulp van de bedieningsknoppen onder de datumplanner zoek je het juiste frame op om bijvoorbeeld een persoon herkenbaar in beeld te brengen.

2 Reactie(s) op: Beveilig je huis en tuin met je eigen bewakingsnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 oktober 2016 11:38 audb
  PoE kan je ook via een adapter doen en kost ongeveer €3 op aliexpress.
  Tevens kan je daar ook een redelijk goede lan camera kopen voor zo €16 en een wifi is daar ook voor zo €30 te krijgen.
  Je tuin of voordeur mag je zonder meer een zichtbare camera ophangen en je mag een klein deel van de straat en evt ook de voordeur van de buren filmen als het noodzakelijk is om een goed beeld te krijgen maar de camera moet dan wel meer dan 95% op eigen grond gericht zijn maar mocht het uitdrukkelijk noodzakelijk zijn om de weg ook te filmen mag dat wel bv als je een juwelierszaak hebt wel moet je dan de buren hier over informeren.
  En een gratis programma om de beelden op een pc op te nemen is ispy die is te vinden op www.ispyconnect.com wel is deze gratis versie beperkt en zou je als je meer opties wil zou er voor moeten betalen.
  Daar tegen staat wel dat je geen spyware op je computer hoeft te plaatsen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2016 19:26
  Als het goed is heb je al een voeding adapter bij je camera gekregen. Je kan zonder kosten te maken gewoon met de bestaande adapter een poe oplossing maken. Google eens naar een uitleg, tutorial of howto hoe je poe zelf maakt echt super simpel en kost vrijwel niets niets. Misschien moet je paar stekkertjes kopen voor 1,- om het netjes af te maken. Maar met wat fantasie hoeft zelfs dat niet eens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.