Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Beveilig je huis slim met domotica

Door: Martin Gijzemijter Martin | 12 februari 2016 11:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Dat domotica je leven een stuk comfortabeler kan maken, dat weet je wellicht al. Maar het leven draait natuurlijk niet alleen maar om gemak en comfort, veiligheid speelt ook een belangrijke rol, om ervoor te zorgen dat we gezond en in leven blijven. Hoe kunnen gadgets hier precies bij helpen?

Het is natuurlijk geen enorme innovatie: technische snufjes in huis die ervoor zorgen dat we veilig zijn. Immers, draadloze alarmen, rookmelders, camera's ... ze bestaan al vele jaren en daar kijken we niet meer van op. Het verschil met de techniek van tegenwoordig is dat al deze technische hoogstandjes allemaal op afstand te bedienen zijn en meestal gewoon vanaf je smartphone. We zetten een aantal van dit soort toepassingen voor je op een rij. Lees ook: Zo kies je de beste slimme verlichting voor je huis.

IP-camera's

Zoals gezegd zijn camera's waarmee je verschillende kamers in je huis in de gaten kunt houden niet nieuw. Maar moderne IP-camera's laten je de beelden op afstand te bekijken zonder dat je daar een hele control-room voor hoeft in te richten. Superhandig bijvoorbeeld als je op vakantie bent en je huis in de gaten wilt houden.

Met een IP-camera kun je je huis van afstand nauwlettend in de gaten houden.

Slimme sloten

Sleutels zijn eigenlijk maar onhandige dingen. Immers, als je een sleutel verliest, kan iedereen die hem vindt in principe je huis in. En wanneer je zelf iemand een sleutel van je voordeur geeft, kan hij of zij op elk gewenst moment je huis betreden, ook als dat minder goed uitkomt. Niets aan te doen zou je denken, maar slimme sloten gaan daar in de nabije toekomst verandering in brengen. Uiteraard bieden slimme sloten je de mogelijkheid om je deur van het slot te gooien terwijl je op de bank zit of als je zelfs helemaal niet thuis bent (ideaal als één van je kinderen de 'sleutel' is vergeten). Maar extra interessant aan dit soort sloten is dat je veel meer controle hebt over wie je op welk moment binnenlaat.

De Goji-bijvoorbeeld is een slim slot dat automatisch de deur ontgrendelt wanneer iemand die toegang heeft tot het huis (wat wordt herkend aan de hand van bluetooth) de voordeur nadert. Leuk is dat naam van de persoon in kwestie wordt weergegeven in een welkomstbericht, maar dat is natuurlijk vooral voor de leuk. Om anderen toegang tot je huis te geven, kun je codes genereren waaraan je een tijdvak kunt hangen. Zo kun je dus aangeven dat de schilder (die je in de gaten houdt via je IP-camera) tussen 10 en 11 uur je huis in mag, maar dat zijn code daarna verloopt. Dat geeft je veel meer vrijheid en rust. Natuurlijk blijft het wel zo dat als je de bluetooth-receiver (zoals je smartphone) verliest, dat net zo gevaarlijk is als het verliezen van je sleutel. Misschien nog wel gevaarlijker, omdat je smartphone waarschijnlijk ook je thuisadres bevat en een sleutel niet. De Goji Smart Lock kost 324 dollar en is momenteel alleen nog te importeren.

Een sleutel is best dom, dat kan veel slimmer.

Rookmelders

Er is natuurlijk helemaal niets mis met traditionele rookmelders, ze beschermen mensen al tientallen jaren tegen brand. Feit is echter wel dat de traditionele rookmelder zo z'n zwakke punten heeft. Als hij stukgaat, merk je dat uiteraard pas als het te laat is (want hij deed niets toen er brand was). Ten tweede is het altijd een crime om die dingen uit te schakelen wanneer ze (al dan niet terecht) afgaan en het keiharde geluid zorgt nu niet bepaald voor de rust waarin je helder kunt denken. Van dit soort dingen heb je met een slimme rookmelder geen last.

De Nest Protect bijvoorbeeld is een slimme rook- en koolmonoxidemelder die zichzelf regelmatig test om te controleren of hij nog naar behoren werkt (daar krijg je dan een melding van op je mobiel). Wanneer er daadwerkelijk een melding is, wordt niet meteen het huis wakkergebruld, maar is het geluid eerst subtiel, met wederom een melding naar je smartphone, waarmee je het alarm met één druk op de knop weer uit kunt zetten. Pas als er niet wordt gereageerd, wordt het geluid steeds harder. Fantastisch is de manier waarop de Nest Protect samenwerkt met de Nest-thermostaat. Bij een koolmonixidemelding wordt namelijk de ketel automatisch uitgeschakeld. Je koopt de Nest Protect voor 119 euro.

Het gemak van de rookmelder, zonder de stress van de traditionele apparaten.

Apple Watch

Tijdens de introductie van de Apple Watch trakteerde Apple ons al even op de huisautomatiseringsmogelijkheden van de smartwatch. Je kunt je natuurlijk afvragen of het echt zoveel nuttiger is dan het bedienen van bijvoorbeeld je alarmsysteem of deurvergrendeling via je smartphone, maar feit is wel dat het heerlijk futuristisch voelt om even vanaf je pols te bekijken wie er precies voor de deur staat. Uiteraard wordt die technologie vooral geleverd door de apparatuur die je in huis hebt hangen, de Apple Watch is slechts een doorgeefluik. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je beveiligingsapparatuur compatibel moet zijn met Apples HomeKit om ermee te kunnen werken. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk ook genoeg smartwatches van concurrenten die wél met andere apparatuur werken. Het is maar hoeveel geld je over hebt voor dit soort gimmicks. Veiliger wordt het er niet per definitie van, cooler wel.

De Apple Watch is prima te gebruiken voor thuisautomatisering, maar het blijft wel een gimmick.

0 Reacties op: Beveilig je huis slim met domotica

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.