Bitcoin en co: 15 tips voor cryptovaluta

Door: tijs-hofmans | 04 mei 2018 14:38

Verdienen aan bitcoin
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Cryptovaluta is inmiddels al veel meer dan alleen de bitcoin. Alle afgeleiden zoals Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, en andere munten zoals Ethereum zijn interessante nieuwe technologieën. Toch kan het concept van ‘digitaal geld’ wat verwarrend zijn. Maar geen nood, met deze apps en diensten word je een professionele cryptohandelaar! Wij geven 15 tips voor cryptovaluta.

Schommelende koers

De koers van cryptomunten is notoir volatiel. Het zou kunnen zijn dat de prijs op moment van schrijven (zo’n 8.100 euro) veel hoger of lager is wanneer je dit leest. Houd daar altijd rekening mee als je gaat investeren: stop alleen geld in bitcoins en andere munten waarvan je weet dat je het kan missen. Raak ook niet bij iedere dip in paniek, of bij iedere piek te overmoedig. De koers kan immers zo weer instorten of omhoog gaan. De belangrijkste tip: heb vooral plezier en weet waar je mee bezig bent!

1 Trezor

Tot op de dag van vandaag is Trezor de beste hardware-wallet om bitcoins en andere cryptovaluta op te slaan. Het apparaat is bijzonder sterk beveiligd, met onder andere een display op de stick zelf dat je moet gebruiken om je pincode in te voeren. Opvallend is de extra beveiligingslaag als je een verkeerde pincode intoetst: elke keer dat je dat doet moet je twee keer zo lang wachten om het nog een keer te proberen. Dat telt snel op: 30 keer de verkeerde pincode en je moet 17 jaar (!) wachten om het nog een keer te proberen.

Toets de pincode op de Trezor te vaak verkeerd in en je kunt voorlopig niet inloggen.

2 Ledger Nano S

Samen met de Trezor is de Ledger Nano S één van de bekendere hardware-wallets, en met recht. De makers hebben veel aandacht besteed aan de beveiligingseisen van het apparaat, dus kun je de Ledger Nano instellen met een zelfvernietigingsmechanisme als je te vaak een verkeerde pincode probeert, en er zitten twee fysieke knoppen op om onder andere transacties te bevestigen. Ondanks al die beveiligingsmaatregelen blijft de Ledger Nano een erg gebruiksvriendelijke stick, die zelfs voor beginners goed te gebruiken is.

De Ledger is veilig én simpel in gebruik.

3 Blockchain.info (wallet)

Blockchain.info is niet alleen een website waarop je bitcoin-koersen kunt zien (zie ook tip 12), maar ook een prima online wallet. Sterker nog, voor beginners die net in cryptomunten stappen is het misschien wel de beste wallet, met weinig poespas zodat iedere leek zich door het proces van bitcoins kopen, verkopen en bewaren kan slepen. Je koopt er je bitcoins via een aangesloten exchange en meer hoef je eigenlijk niet te doen. Het handjevol opties dat je hebt is voor de hardcore gebruiker misschien wat minimaal, maar over je beveiliging hoef je je door meerdere authenticatiemogelijkheden geen zorgen te maken.

Blockchain.info is één van de simpelste online wallets.

4 Mycelium

Mycelium draait al een paar jaar mee en is dan ook al lang een favoriet onder bitcoin-gebruikers. Het opzetten van een nieuwe wallet of het importeren van een bestaande wallet gaan razendsnel, maar het kan even duren voor je werkelijk alle mogelijkheden van de app kent. Mycelium is opensource en heeft een goede reputatie vanwege zijn goede beveiliging. Handig is ook dat je meerdere wallets kunt maken, en je kunt de app gebruiken in combinatie met hardware-wallets zoals de eerdergenoemde Trezor en Ledger. Helaas kun je er voorlopig alleen maar bitcoins in kunt opslaan en geen altcoins.

5 Fysieke kluis

Je kunt je hardware-wallet nog zo goed bewaren of nog zo’n sterk wachtwoord voor je online wallet bedenken, toch is het altijd aan te raden een papieren wallet te maken met een ‘recovery phrase’ (een soort back-up) erop. Daarmee kun je altijd nog bij je bitcoins, zelfs als je de toegang tot je wallet kwijt bent. Zo’n stuk papier is waardevol, dus je doet er goed aan die in een fysieke kluis te bewaren. Dat hoeft geen peperdure te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een sleutelkluisje nemen: zolang er maar een vel papier in past.

6 CCN.com

CCN.com is een serieuze nieuwssite over bitcoin en andere cryptovaluta, die je vooral moet checken als je goed wilt begrijpen wat de rol van blockchains en digitaal geld in de samenleving betekent. Wie snel rijk wil worden met bitcoins kan beter ergens anders terecht, want op CCN.com leer je over hoe de Europese Centrale Bank naar bitcoins kijkt en welke nieuwe ontwikkelingen écht belangrijk zijn. Deze website scheidt de hype van de serieuze informatie en dat is in de turbulente bitcoinwereld best prettig.

De meest serieuze website op het gebied van cryptonieuws.

7 CoinDesk

CoinDesk is één van de belangrijkere websites waar je nieuws over voornamelijk bitcoin kunt halen. De site publiceert veel nieuws en opinies, en heeft bovendien een handige en overzichtelijke app. Ieder kwartaal wordt het State Of Blockchain-rapport uitgebracht met trends in de cryptowereld. Ook handig aan CoinDesk is de Bitcoin Price Index, die geeft de gemiddelde waarde van de bitcoin aan waarvoor verschillende beurzen de munt verkopen.

CoinDesk geeft nieuws én opinies over bitcoin en andere cryptomunten.

0 Reactie(s) op: Bitcoin en co: 15 tips voor cryptovaluta

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.