Bitcoin, hoe werkt dat precies?

Door: Richard Veenstra | 29 april 2014 11:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Iedereen praat over bitcoin en hoe het de financiële wereld gaat veranderen. Toch zijn niet alle economen het eens over het nut en de waarde van deze digitale munt. Sceptici spreken van een modern piramidespel, toch is er al een aantal virtuele miljonairs.

Bitcoin is een digitaal betaalmiddel, bedacht door Satoshi Nakamoto. Dit is geen echt persoon, het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om een groep mensen die liever anoniem wil blijven. De officiële afkorting van bitcoin is BTC. Veel gebruikte termen zijn ook mBTC (milli-bitcoin) en µBTC (micro-bitcoin).

Doordat er geen instantie of overheid controle uitvoert op de uitgifte, weten regeringen en banken niet wat ze ermee aan moeten. Bitcoins worden niet gedrukt of gemunt, maar bestaan slechts digitaal op computers. Doordat bitcoin-transacties op basis van peer-to-peer-verbindingen verlopen en dus niet via een centrale instantie, is het voor overheden vrijwel onmogelijk om controle op de waarde of inflatie van een bitcoin te hebben.

Dit zorgt voor een aantal nadelen. Zo is het niet mogelijk om transacties ongedaan te maken, er is immers geen instituut zoals een bank die de autoriteit heeft om een transactie terug te draaien. Ook zijn bitcoins door het experimentele karakter zeer onderhevig aan prijsschommelingen. Op het moment van schrijven schommelt de waarde van één bitcoin tussen de 300 en 800 euro en dat zou totaal anders kunnen zijn op het moment dat je dit leest.

Het grootste nadeel is echter dat een hack-aanval kan leiden tot verlies van bitcoins. Er is geen instantie die je een bankgarantie belooft en als je bitcoins worden gestolen, zijn ze voor altijd weg.

Bitcoin.org is een goede start als je op de bitcoin-trein wil stappen.

Wallets

Omdat bitcoins geen fysiek betaalmiddel zijn, zal je nooit een daadwerkelijke bitcoin in je portemonnee zien. Je hebt een digitale portemonnee nodig om bitcoins te bewaren, een wallet genaamd. Er zijn twee mogelijkheden, een wallet op je computer of een wallet op een website. Het voordeel van de wallet op je eigen pc is dat je minder gevoelig bent voor fraude. Bij een webwallet parkeer je je bitcoins bij een webdienst, net als bij een gewone bank. Je moet dus vertrouwen hebben dat de dienst er niet met je bitcoins vandoor gaat.

Een wallet op je pc herbergt echter ook een groot nadeel, wordt je pc gestolen en kan de dief makkelijk bij je wallet, dan ben je je bitcoins kwijt.

Zodra je een wallet aanmaakt, krijg je een uniek adres, bestaande uit 34 letters en cijfers. In elke wallet kun je nieuwe adressen aanmaken. Transacties in het bitcoin-netwerk zijn openbaar, maar anoniem. Dit betekent dat al je transacties van hetzelfde adres voor altijd zichtbaar zijn.

Je naam en adres zijn hieruit niet af te lezen. Zodra je een transactie doet waarbij goederen naar je adres worden verzonden, kan je naam eventueel aan het bitcoin-adres worden gekoppeld. Dit kan bijvoorbeeld als een webwinkel zijn beveiliging niet op orde heeft. Daarom is het handig om voor elke transactie een nieuw adres aan te maken. Om bitcoins naar iemand te verzenden, heb je het unieke adres van de ontvanger nodig. Omdat je wallet een potentieel waardevol bezit is, moet je je wallet beveiligen met een wachtwoord.

3 Reactie(s) op: Bitcoin, hoe werkt dat precies?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 april 2014 20:43 Anoniem
  Richard, beetje jammer dat je naar Mt. Gox verwijst om Bitcoins te verkrijgen, dat is net naar de DSB bank verwijzen voor als je een hypotheek wilt. Mt. Gox heeft 650000 bitcoins van klanten "kwijtgeraakt" en is allang kopje onder.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 april 2014 22:46 Anoniem
  Vergeet de Nederlandse variant van de Bitcoin niet. Dat is de E-Gulden.
  Voor meer info kan je kijken op www.e-gulden.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 april 2014 07:21 Anoniem
  BItcoin is veilig en als je de wallet niet zomaar laat rond slingeren kan het ook niet gestolen worden ze hebben nieuwe beveiligingen Educeer jezelf "Bitcoin is our only chanch to safe the world" ~Stefan Molyneux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.