Bouw de perfecte thuiswerkplek

Door: Richard Veenstra | 19 oktober 2017 10:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Arboportaal

Ook op kantoor gelden uiteraard dezelfde werkplekrichtlijnen. Sterker nog, de Arbo heeft een document opgesteld waaraan je werkplek op kantoor aan moet voldoen en wat je wettelijke rechten zijn. Dit is het zogenaamde Arbobesluit. Op www.arboportaal.nl vind je allerlei informatie die de staat beschikbaar heeft gesteld met betrekking tot je werkplek.

Over elk onderdeel van je werkplek is wel iets te vinden in het Arbobesluit.

Kabels

Als je eenmaal je werkplek ergonomisch hebt ingericht, is het tijd om je kabels weg te werken. Sommige bureaus hebben speciale gaten waar je je kabels door kunt voeren, maar anders kun je gewoon een tripje naar de bekende Zweedse meubelwinkel maken voor handige producten. Een kabelgoot die je onder je bureau monteert zorgt ervoor dat je al je kabels op één plek hebt en dat je niet steeds met je benen tussen allerlei kabels zit. De kabels kun je aan elkaar bevestigen met kabelbinders of snoerhouders.

Zorg voor minder kabeloverlast op je werkblad met kabelbinders, snoerhouders en kabelgootjes.

05 Pauzes nemen

Niet alleen een goed houding is belangrijk, ook het nemen van pauzes is essentieel als je lange dagen achter de pc zit. Je kunt natuurlijk steeds op je horloge kijken, maar als je druk bezig bent, vergeet je de tijd. Handiger is om een programma te installeren dat jou er af en toe eraan herinnert om pauzes te nemen. Er zijn heel veel opties te vinden, maar elk programma werkt volgens hetzelfde principe. Na een bepaalde tijd, vaak een kwartier of twintig minuten, dwingt het programma je om een paar seconden pauze te nemen. Na drie kwartier of een uur moet je een langere pauze van tien tot vijftien minuten nemen. Het lijkt misschien dat dit je uit je flow haalt, maar de ervaring leert dat je eigenlijk veel meer gefocust kunt werken als je vaak een korte pauze neemt. Een paar handige tips om jezelf te dwingen pauzes te nemen, is om je printer iets verder weg te zetten zodat je erheen moet lopen voor een afdruk, en om geen koffiekan op je bureau te zetten maar voor elk kopje koffie naar de keuken te lopen. Je kunt ook je smartphone in een andere kamer leggen zodat je moet opstaan om je Facebook-profiel te checken. Bovendien besteed je zo minder tijd aan onzinnige dingen … twee vliegen in één klap.

Met een programma als Workrave word je gedwongen om af en toe pauzes te nemen. Het geeft je zelfs tips voor oefeningen.

De 20-20-20-regel

Om vermoeide ogen en een stijve nek te voorkomen, is er de 20-20-20 regel. Na elke twintig minuten staren naar je beeldscherm moet je twintig seconden uit het raam staren naar een object dat tenminste twintig Amerikaanse voet weg is. Dit is zo’n zes meter.

06 Oefeningen doen

Naast het nemen van pauzes is het een slim idee om af en toe wat rek- en strekoefeningen te doen. Je kunt in elke micropauze van vijftien seconden prima even je nek van links naar rechts bewegen en in de grotere pauzes een stukje lopen en wat oefeningen te doen. De app Daily Office Workout is een app die je hieraan herinnert. Je krijgt een melding op je smartphone en volgt de aanwijzingen in de app, de oefeningen zijn helemaal aangepast op een werkomgeving en kun je prima van achter je bureau doen. De app is op dit moment alleen nog voor de iPhone beschikbaar, een Android-versie komt binnenkort. Het is ook een goed idee om af en toe even je vingers en handen te bewegen. Op de website van Livestrong heb je een paar goede oefeningen die speciaal gericht zijn op mensen die de hele dag achter het toetsenbord zitten.

Met de app Daily Office Workout doe je tijdens het werken handige en snelle oefeningen.

07 Nieuwe dingen leren

Om fysieke klachten te reduceren, kun je jezelf ook nieuwe dingen aanleren. Als je nog niet kunt typen met tien vingers, kun je dit leren via verschillende online programma’s. Op www.typelesonline.nl of www.typing.com kom je alvast een beetje in de stemming. De sites www.ratatype.com en www.10fastfingers.com bevatten een heleboel tests en spelletjes om je typsnelheid te testen. Een andere handige tip is om jezelf te leren je muis te bedienen met beide handen. In het begin is het misschien wat onwennig, maar na twee weken zijn de meeste mensen in staat om te wisselen tussen links en rechts. Op deze manier belast je de pols van je favoriete ‘muishand’ een stukje minder.

Leer typen met tien vingers om rsi te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Bouw de perfecte thuiswerkplek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.