Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Bouw een extra router in je thuisnetwerk

Door: Toon van Daele | 05 mei 2017 12:25

None
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Manier 1: lan-lan
 3. Manier 2: Lan-wan – opstelling met twee routers
 4. Manier 3: Lan-wan – opstelling met drie routers

De kans is groot dat je router afkomstig is van je internetprovider, want heel vaak zitten router en modem in één toestel. Dat is misschien wel makkelijk, maar er hangen best ook wel nadelen aan vast. Je kunt echter een extra router in je netwerk hangen. Waarom en hoe? Je leest het in dit artikel.

Je hebt misschien nog een oude (draadloze) router liggen en anders kun je er vast één voor een prikkie op de kop tikken. Leuk, maar wat doe je daar nou mee? Wij kunnen alvast een boel redenen bedenken waarom een extra router in je netwerk best zinvol kan zijn.

01 Redenen voor een extra router

De modem-router van je provider staat bijvoorbeeld in de meterkast en het draadloze bereik is ondermaats. Dan kan een range-extender of wifi-repeater nog wel uitkomst brengen, maar daarmee halveer je in principe wel de snelheid van je draadloze verbinding. Een andere reden om een tweede router in je netwerk op te nemen is dat je standaardrouter weinig extra opties biedt (en zelf frunniken aan de firmware laat de provider je uiteraard niet toe). En vaak is er geen usb-poort voor een externe schijf, geen vpn-ondersteuning en geen gastnetwerk-mogelijkheid. Of wellicht stellen de uitgebouwde wifi-mogelijkheden teleur: geen simultane dualband, geen ac-wifi enzovoort. Of het handjevol lan-poortjes van de router zit al volgestouwd en je hebt dus behoefte aan extra koppelingsmogelijkheden. Je kunt dan uiteraard een switch kopen, maar een oude router kun je doorgaans ook als switch gebruiken.

Maar je kunt ook een meer ‘geavanceerde’ reden hebben voor zo’n tweede of zelfs derde router: je wilt bijvoorbeeld je netwerk in subnetten opdelen, waarbij gebruikers (of hackers …) van het ene subnet niet bij de apparaten van het andere kunnen. Zo’n afgeschermd subnet kan nuttig zijn voor gebruik door je kinderen of gasten, of wanneer je een server draaien hebt die je van de rest van je netwerk wilt afscheiden. Ook voor onveilige IoT-apparatuur komt een dergelijk gescheiden netwerk van pas.

Een eigen router betekent overigens wel dat je zelf instaat voor de configuratie en upgrades. Even naar de provider bellen voor ondersteuning van je tweede router zit er natuurlijk niet in. Maar dat schrikt een lezer van Computer!Totaal natuurlijk niet af!

None
01 Je hebt nog een of twee routers liggen? Die kun je vast nog goed gebruiken!

02 Routers achter elkaar

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je routers achter elkaar kunt verbinden. Bij het eerste type koppel je een lan-poort van de eerste router via een utp-kabel met een lan-poort van je tweede router. En wel zo dat beide routers zich in hetzelfde lan-ip-segment bevinden, zodat computers en andere netwerkapparaten met beide routers kunnen verbinden. Deze setup is aanbevolen wanneer je bestanden en andere bronnen binnen je hele netwerk wilt kunnen delen, de tweede router dient dan als wifi-accesspoint of switch in je normale netwerk.

Bij het tweede type wordt het wat complexer: hier verbind je een lan-poort van de eerste router met het wan-poort van je tweede router. Beide routers hebben dan verschillende ip-segmenten, zodat apparaten uit het ene segment niet zomaar toestellen uit het andere segment kunnen benaderen. Het omgekeerde is normaliter wel nog mogelijk. Wil je echt twee volledig gescheiden segmenten die elkaar niet kunnen benaderen, dan kun je een Y-opstelling met drie routers overwegen. In dit artikel komen al deze mogelijkheden expliciet aan bod.

None
None

02 Lan-lan versus lan-wan: fundamenteel verschillend van opzet.

1 Reacties op: Bouw een extra router in je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 dagen, 7 uren geleden looijer
  Hallo,
  Hartelijk dank voor dit extra router verhaal vooral omdat ik nog 3 modems van had liggen.
  1X H220 en 1X TG789vn beide van KPN.
  1X UBEE UB3200 of EPW 320P van Ziggo.
  Voor de duidelijkheid verder Router genoemd.

  Mijn huidige modem is een UBEE EVW3226 van Ziggo op een Ziggo netwerk verder Modem genoemd.

  Ik heb uw Lan-lan verhaal gevolgd en alle instellingen zo uitgevoerd.

  Eerst met de H220. Eerst direct op de computer met lan verbinding aangesloten en de instellingen gemaakt. Default gateway naar 192.168.0.2 gezet omdat het modem een Default Gateway 192.168.0.1 heeft en het DHCP bereik van het modem naar 252 (was 253) gezet met startaddres 192.168.0.3. (was .0.2).
  Uiteraard de DHCP van de H220 uitgezet.
  Toen aangesloten lan-lan op het modem.
  De wifi zender werkte (gecontroleerd via mijn smartphone WIFI analyzer) doch geen internet via WIFI
  En het gekke was ook geen internet meer via WIFI van het Ziggo modem meer. Zodra ik de H220 uitschakelde kwam het internet na ong. 1 min weer terug bij het Ziggo modem (normaal). Paar keer geprobeerd (ook modem en H220 opnieuw laten opstarten) doch de internet verbinding bleef weg. Foutmelding windows 10 "DNS server reageert niet".

  Ikke niet begrijpen verder.

  Toen de 2e router UBEE UB3200 van Ziggo. op een zelfde manier ingesteld en aangesloten lan-lan op het Ziggo modem. Ook bij beide fabrieks reset toegepast. Helaas exact het zelfde effect. Geen internet op modem alswel router.
  Wat gaat er niet goed ofwel wat doe ik fout.

  De 3e router TG789vn van KPN kreeg ik helemaal niet aan de praat. De computer (direct lan-lan) zag het modem niet ook niet met de adres gegevens verkregen via IPCONFIG. Ook niet met de orginele adres gegevens van de fabrikant. Hoewel ik twijfel of IPCONFIG wel de juiste adres gegevens gaf, en inplaats daarvan de interne kaart van mijn computer. Toen een keer perongeluk de router niet was aangesloten kreeg ik de zelfde adres gegevens. Dus ik denk dat de computer deze router helemaal niet zag.
  Pech pech.
  Wie heeft de oplossing ofwel heeft U misschien nog een idee die mij verder helpt. Bij voorbaat hartelijk dank.
  mvgr. Theo Looijer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.