Bouw je eigen cloud met je nas

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 januari 2019 14:45

How To

Een nas is een zeer handige back-upoplossing voor je thuisnetwerk. Maar hoe stel je zo’n ding eigenlijk in? De meeste fabrikanten leveren hun producten zonder schijven of voorgeïnstalleerd besturingssysteem. Bovendien dien je de juiste instellingen te kiezen. In dit praktische artikel lees je hoe je je eigen cloud kunt bouwen door een complete nas in te richten.

Tip 01: Synology-nas

In de vorige editie van Tips & Trucs besteedden we in de rubriek Checklist al uitgebreid aandacht aan de functies van een nas. Bovendien gaven we je enkele koopsuggesties. Misschien heb je inmiddels een exemplaar op het oog of heb je er al één in huis gehaald. Met name het gewenste aantal schijven is een belangrijke keuze, al hebben de meeste thuisgebruikers genoeg aan twee. In Nederland is Synology marktleider in nas’en. Producten van deze fabrikant kom je dan ook in bijna iedere (online) elektronicawinkel tegen. Om die reden beschrijven we alle stappen aan de hand van een Synology-nas. Het Taiwanese merk stelde voor dit artikel de DS718+ beschikbaar.

Voor thuisgebruikers fabriceert Synology diverse betrouwbare nas’en, zoals de DS718+.

Tip 02: Schijven selecteren

In bijna iedere nas passen zowel 2,5inch- als 3,5inch-schijven. De meeste fabrikanten leveren helaas zelf geen harddisks mee. Misschien heb je nog wat verloren opslagdragers liggen die je voor het back-upapparaat wilt gebruiken. Je kunt natuurlijk ook nieuwe schijven aanschaffen. Sommige schijven zijn speciaal voor een nas ontwikkeld. Dergelijke producten zijn stil en verbruiken weinig energie, waardoor ze geschikt zijn voor maanden- of zelfs jarenlange sessies. Om een lange levensduur te garanderen, proberen fabrikanten van nas-schijven hitteproductie en trillingen te beperken. Heb je schijven op het oog en wil je graag weten of jouw Synology-nas hiervoor geschikt is? Surf hiernaartoe en selecteer bij Find your Synology product het juiste typenummer. Bij Selecteer categorie kies je voor HDD/SSD. Via Apparaten zoeken verschijnt er een waslijst met geschikte opslagdragers. Controleer of de beoogde schijven staan vermeld. Je gebruikt eventueel de filters bovenaan de kolommen om te sorteren op merk en capaciteit.

Op de website van Synology vraag je een overzicht van geschikte nas-schijven op.
In bijna iedere nassen passen één of meerdere 2,5inch- of 3,5inch-schijven

Tip 03: Schijven inbouwen

Bij oudere nas’en moest je de behuizing eerst openschroeven en de schijven in een speciale houder monteren. Tegenwoordig is dat bij de meeste modellen niet meer nodig. Zo heeft de veel verkochte Synology DS218+ een voorpaneel dat je voorzichtig kunt loswrikken. Je haalt daarna de schijflades en bevestigingspanelen los, waarna je 3,5inch-harddisks kunt bevestigen. Nadat je de bevestigingspanelen weer hebt aangebracht, stop je de schijflades weer in de behuizing. Kies je voor 2,5inch-schijven, dan dien je de opslagdragers op de schijflade vast te schroeven. De fabrikant levert hiervoor kleine schroefjes mee. Bij duurdere nas’en zijn de schijflades rechtstreeks bereikbaar, zoals in het geval van de DS718+. Je drukt dan op de ontgrendelknop om de schijflade te openen. Na de schijfmontage stop je de stekker in de stopcontact. Verder sluit je vanaf een router of switch een netwerkkabel aan op de ethernetpoort aan de achterzijde van je nas.

In een recente nas monteer je eenvoudig een harde schijf.

Tip 04: Installatie starten

Het is hoog tijd om met je Synology-nas aan de slag te gaan. Je gaat als eerste het besturingssysteem DiskStation Manager (DSM) installeren. Dit besturingssysteem heb je nodig om de nas te bedienen. Schakel de nas in door op de aan-uitknop te drukken. Er gaat nu een lampje knipperen. Na even wachten hoor je een korte pieptoon. De nas is nu volledig opgestart. Open op een willekeurige computer binnen je thuisnetwerk een browser en typ het adres http://find.synology.com. Er verschijnt een blauwe pagina met een afbeelding van je Synology-nas en het bijbehorende ip-adres. Klik op Verbinden en ga op de volgende pagina akkoord met de voorwaarden. Via OK kies je achtereenvolgens voor Installeren / Nu installeren. Er verschijnt een waarschuwing dat je met deze handeling alle bestaande gegevens van de schijven verwijdert. Plaats een vinkje en bevestig met OK. Het duurt een paar minuten voordat DSM is geïnstalleerd.

Met behulp van deze webassistent start je eenvoudig de installatieprocedure.

Tip 05: Administrator

De administrator is kort gezegd de baas van de nas: degene die onder meer bepaalt welke andere gebruikers toegang tot de gegevens hebben en welke mappen er beschikbaar zijn in het netwerk. Voordat je de nas kunt gebruiken, maak je om die reden eerst een administrator-account aan. Na afloop van de installatie vraagt DSM daar zelf naar. Bedenk een herkenbare servernaam. Deze naam verschijnt onder meer wanneer andere apparaten verbinding willen maken. Vervolgens verzin je een gebruikersnaam en wachtwoord voor het administrator-account. Klik op Volgende.

Je ziet direct in hoeverre je een sterk wachtwoord hebt ingevuld.
Als je de nas vaak uitschakelt, kies er dan voor om geïnformeerd te worden over DSM-updates

Tip 06: Updatebeheer

Je bepaalt zelf of je updates van het besturingssysteem automatisch of handmatig wilt installeren. Kies je voor automatische updates, dan stel je hiervoor een installatieschema in. Voer de gewenste dag(en) en het tijdstip in. Deze functie is alleen handig wanneer de nas continu is ingeschakeld. Gebruik je dit netwerkapparaat op wisselende tijden? In dat geval kies je het beste voor Informeer mij over DSM-updates en laat mij de installatie handmatig uitvoeren. Geef hierbij aan wanneer je de meldingen wilt ontvangen. Zet tot slot een vinkje voor Voer regelmatig S.M.A.R.T.-tests uit om de integriteit van mijn harde schijven te controleren. Hiermee controleert de nas periodiek de betrouwbaarheid van de harde schijven, zodat je bij aanstaande problemen een waarschuwing ontvangt. Klik als laatste op Volgende.

Bij handmatige updates geef je aan wanneer je meldingen voor updates wilt ontvangen.

Tip 07: QuickConnect ID

In de volgende stap vraagt Synology om een zogeheten QuickConnect ID te creëren. Deze functie heeft vooral nut wanneer je buitenshuis verbinding met je nas wilt maken. Handig wanneer je bijvoorbeeld met je smartphone onderweg een familiefoto aan een reisgenoot wilt laten zien of wanneer je een thuisdocument nodig hebt op het werk. Om buitenshuis toegang tot je nas te krijgen, dien je normaal gesproken op routerniveau een uitzondering in te stellen. Dat kan via het openzetten van poorten, maar je kunt als alternatief ook QuickConnect ID activeren. Via laatstgenoemde optie krijg je altijd en overal toegang tot jouw nas door naar een aangepast webadres te surfen. Vul een e-mailadres en wachtwoord in. Bij QuickConnect ID typ je een unieke naam die je voor het webadres wilt gebruiken. Via Volgende ga je akkoord met de voorwaarden. Het webadres waarmee je jouw nas kunt bereiken verschijnt nu in beeld. Dit adres begint altijd met http://QuickConnect.to gevolgd door de naam die je bij het aanmaken van de QuickConnect ID hebt ingevuld. Klik op Volgende. Geef aan dat je de netwerklocatie van je nas wilt delen en klik op Start om het hoofdvenster van DSM te openen. Open tot slot je e-mailbox om het zojuist aangemaakte account te activeren.

Dankzij een QuickConnect ID maak je overal ter wereld eenvoudig verbinding met jouw nas.

Tip 08: DSM gebruiken

DSM vraagt allereerst of je de optie Apparaatanalyse wilt inschakelen. Synology verzamelt dan gegevens om naar eigen zeggen de gebruikersomgeving te verbeteren. Kies voor Ja of Overslaan. DSM geeft nu een korte rondleiding langs alle onderdelen. In het hoofdmenu bovenaan vind je alle functies, terwijl je het Package Center gebruikt om specifieke applicaties te installeren. Verder kun je alle instellingen vinden binnen het Configuratiescherm. Rechtsonder controleer je de status van het systeem, zoals de processor- en geheugenbelasting. Je gebruikt de pictogrammen rechtsboven onder meer om nieuwe meldingen op te vragen, de zoekfunctie te openen en het systeem netjes af te sluiten.

In DSM vind je alles dat je nodig hebt om je Synology-nas correct in te stellen.

Snelkoppelingen

Net zoals je in Windows gewend bent, voeg je in DSM gemakkelijk snelkoppelingen aan het bureaublad toe. Handig voor het geval je bepaalde toepassingen vaak gebruikt. Open het hoofdmenu en klik met de rechtermuisknop op een onderdeel. Kies vervolgens voor Toevoegen aan bureaublad.

Tip 09: Raid instellen

Voordat je bestanden op de nas kunt bewaren, is het noodzakelijk om zogeheten volumes aan te maken. Dat kan op verschillende manieren. Eerder gingen we al in op het belang van een raid-configuratie. Hiermee bescherm je opgeslagen bestanden tegen schijfuitval. Voor een nas met twee schijven kies je altijd voor raid1. De inhoud van schijf 1 kopieer je hiermee naar schijf 2, zodat je in feite een gespiegelde back-up beheert. Zo zijn je gegevens zeer veilig, want de kans dat op hetzelfde moment twee schijven stukgaan is vrijwel nihil. Ga in het hoofdmenu naar Opslagbeheer en kies links voor Volume. Via Maken heb je keuze tussen Snel en Aangepast. Via Aangepast activeer je zelf de gewenste raid-versie. Hierbij verschijnen er ook aan aantal geavanceerde instellingen in beeld. Zit je daar niet op te wachten, dan kies je voor Snel. Bij gebruik van twee of meer schijven activeert DSM dan zelf gegevensbeveiliging. Klik driemaal op Volgende en bevestig met OK om de nieuwe volumes aan te maken. Als bestandssysteem heb je keuze tussen btrfs en ext4. Btrfs biedt iets meer functionaliteit, terwijl ext4 minder eisen stelt aan de hardware. Maak een keuze en sluit de wizard met Volgende / Toepassen af. Na afloop voert DSM een controle van de schijven uit. Dit kan even duren.

Gebruik de snelle wizard om vlot volumes met gegevensbeveiliging aan te maken.
Met een raid-configuratie bescherm je de bestanden tegen schijfuitval

Tip 10: Mappen delen

Het is verstandig om in ieder geval één gedeelde map op je nas in te stellen. Hiermee maak je de netwerklocatie bereikbaar voor overige apparaten, zoals een pc, tablet of smartphone. Open het onderdeel File Station. DSM geeft aan dat er nog geen gedeelde map beschikbaar is. Via OK verschijnt er een wizard. Bedenk een naam en vul eventueel een beschrijving in. Klik op Volgende en beveilig de map eventueel door een coderingssleutel op te geven. In de volgende stap duiken er nog meer geavanceerde functies op. Zo kun je onder meer een datalimiet voor de gedeelde map instellen. Via Volgende en Toepassen voeg je de gedeelde bestandslocatie definitief aan je nas toe. Er verschijnt een venster waarin je machtigingen kunt opgeven. Als administrator heb je automatisch lees- en schrijfrechten, dus je hoeft niets aan te passen. Sluit het venster met OK.

Je creëert eenvoudig één of meerdere gedeelde mappen.

Tip 11: Windows-toegang

Nu de gedeelde map is ingesteld, wil je die natuurlijk op ieder apparaat kunnen benaderen. Op een Windows-machine gebruik je hiervoor het hulpprogramma Windows Verkenner. Typ in de adresbalk van Windows verkenner een dubbele backslash gevolgd door de servernaam die je in tip 05 hebt ingevuld, bijvoorbeeld \\NASvanMaikel. Zodra je bevestigt met Enter, verschijnt er een venster waarin je de gebruikersnaam en het wachtwoord van de Synology-nas invult. Vink de optie Mijn referenties onthouden aan en klik op OK. Vervolgens verschijnt een overzicht met alle gedeelde mappen in beeld. Je kunt de inhoud hiervan openen en bestanden toevoegen zoals je dat binnen Windows gewend bent. Slim is om van een veelgebruikte gedeelde map een snelkoppeling te maken, zodat je vlot toegang hebt. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de mapnaam en kies voor Snelkoppeling maken. Je gebruikt een specifiek back-upprogramma of de standaardfuncties van Windows om periodiek back-ups naar de gedeelde map weg te schrijven.

Typ de juiste inloggegevens om gedeelde mappen vanaf een Windows-machine te benaderen.

DS File

Wens je met een smartphone toegang tot alle data op je nas? Synology ontwikkelde hiervoor de app DS File. Download deze toepassing naar je iOS-, Android- of Windows Phone-toestel en start de app op. Typ bovenaan het adres van de eerder aangemaakte QuickConnect ID, bijvoorbeeld http://Quickconnect.to/NASvanMaikel. Na het invullen van je inloggegevens tik je op Aanmelden. Je bekijkt nu op het mobiele apparaat de inhoud van alle gedeelde mappen van je nas. Handig is dat je de bestanden desgewenst met anderen kunt delen. Zo geef je familieleden bijvoorbeeld toestemming om gezinsfoto’s op je nas te bekijken.

Tip 12: Synchronisatie (1)

In de praktijk geeft het instellen van back-uptaken tussen een nas en een computer veel rompslomp. Je kunt weliswaar tijdschema’s instellen, maar hiervoor moeten beide apparaten wel zijn ingeschakeld. Is er bijvoorbeeld een back-upprogramma op je laptop actief, dan lukken kopieeracties niet wanneer de nas staat uitgeschakeld. Het is dan ook gemakkelijker om een specifieke map tussen je nas en je computer(s) te synchroniseren. Alle bestanden die je in deze map stopt, worden automatisch naar alle aangemelde apparaten gekopieerd. Als er een apparaat is uitgeschakeld, dan wordt de kopieeractie automatisch uitgesteld naar een moment dat deze machine wel actief is. Je dient hiervoor zowel op de nas als op de pc een toepassing te installeren. Open binnen DSM op je nas het onderdeel Package Center. Bij de toepassing Cloud Station Server klik je op Installeren / Ja. Kies voor Openen en navigeer naar Instellingen. Je klikt nu op een gedeelde map die je wilt synchroniseren, waarna je kiest voor Inschakelen / OK.

Binnen Package Center vind je allerlei applicaties die je op de nas kunt installeren, zoals Cloud Station Server.

Tip 13: Synchronisatie (2)

Je gaat nu een synchronisatiehulpje op de computer installeren. Surf hiernaartoe en selecteer in het uitrolmenu jouw Synology-nas. Alle beschikbare softwarepakketten verschijnen in beeld. Het programma Cloud Station Drive is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Klik na de installatie op Nu starten. Via het QuickConnect ID en je inloggegevens maakt het programma verbinding met de nas. Wijzig via het potloodpictogram eventueel de maplocaties en start de synchronisatietaak met Voltooid.

Cloud Station Drive is uitstekend gereedschap om bestanden tussen je pc en nas te synchroniseren.

1 Reactie(s) op: Bouw je eigen cloud met je nas

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 januari 2019 19:28 Homer
    Een back-up stelt meer eisen dan een kopie zijn van je data op b.v. je nas.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.