Bouw je eigen muziekserver met je Raspberry Pi

Door: koen-vervloesem | 19 augustus 2018 09:47

Muziek downloaden: header-afbeelding
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Een multiroom-audiosysteem kost veel geld. Bovendien kun je je bestaande audioset prima inzetten om overal in huis muziek te streamen. Hiervoor zetten we een streaming muziekserver op met een Raspberry Pi en de software Mopidy en Snapcast. Deze server sluit je aan op je audioapparatuur zodat je gewoon Spotify, Google Play Music, SoundCloud of je eigen muziekbibliotheek afspeelt op je ouderwetse apparatuur, en dat overal in huis.

1 Benodigdheden

Voor je eigen multiroom-audiosysteem heb je een Raspberry Pi (zie ook het kader ‘Welke Raspberry Pi?’) nodig per afspeelapparaat. Een van de Raspberry Pi’s draait de muziekserver Mopidy, die muziek van je lokale opslag, je nas of online muziekstreamingdiensten zoals Spotify, Google Play Music of SoundCloud haalt en afspeelt. Deze Raspberry Pi draait ook Snapserver, het servergedeelte van de multiroom-software Snapcast. Alle Raspberry Pi’s draaien Snapclient, het clientgedeelte van Snapcast. Alle Snapclients synchroniseren hun audio met de Snapserver, zodat uit al je afspeelapparatuur hetzelfde geluid komt. Net zoals een Sonos-systeem, maar dan goedkoper!

2 Raspbian installeren

Installeer op elke Raspberry Pi Raspbian Stretch Lite. Download het zipbestand en schrijf het met Etcher naar een micro-sd-kaart. Open daarna de bootpartitie op de micro-sd-kaart via je pc en maak plaats er een leeg bestand op met de naam ssh. Koppel de micro-sd-kaart veilig af, steek hem in je Pi, sluit een netwerkkabel, luidsprekerkabel en als laatste een stroomkabel aan en wacht even tot je Pi is opgestart. Zoek in de dhcp-leases van je router welk ip-adres je Pi heeft en log daarop in via het programma PuTTY, met als gebruikersnaam pi en wachtwoord raspberry.

Welke Raspberry Pi?

De Raspberry Pi die Mopidy, Snapserver en Snapclient draait, wordt het zwaarste belast. Daar kies je dus minimaal een Raspberry Pi 2 voor. De andere Pi’s in je multiroom-audiosysteem kunnen minder krachtige modellen zijn: ze draaien immers alleen Snapclient om de audio aan de aangesloten luidsprekers door te geven. Zelfs een Raspberry Pi Zero W is daarvoor voldoende. De standaard audio-uitgang van een Raspberry Pi is overigens kwalitatief niet zo goed. Voor hoogwaardige audio schaf je je het best een uitbreidingsbordje zoals de HifiBerry aan, dat in diverse uitvoeringen bestaat. De Raspberry Pi en accessoires zijn te koop in webwinkels zoals Kiwi Electronics en SOS Solutions.

3 Raspbian klaarmaken

Zodra je bent ingelogd, open je de terminal en voer je het configuratieprogramma van Raspbian uit met de opdracht sudo raspi-config. Verander het wachtwoord van gebruiker pi en stel in Localisation Options de tijdzone correct in. Onder Advanced Options ga je naar Expand Filesystem en kies je bij Memory Split hoeveel megabytes ram de gpu krijgt. Omdat je Pi toch alleen maar voor audio dient en geen beeldscherm nodig heeft, stel je hier de minimale waarde 16 in. Bij de geavanceerde instellingen kun je ook de audio-uitvoer over hdmi of de 3,5mm-jack forceren. Na alle wijzigingen ga je naar Finish. Afhankelijk van je wijzigingen vraagt je Pi om te herstarten. Kies dan Yes en log erna opnieuw in.

4 Mopidy installeren

Op één Pi installeren we nu Mopidy. Controleer eerst met de opdracht aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav of je audio werkt: als alles goed is, hoor je een stem ‘Front Center’ uitspreken. Als dat werkt, voeg je de gpg-sleutel van de ontwikkelaars van Mopidy toe met wget -q -O - https://apt.mopidy.com/mopidy.gpg | sudo apt-key add -. Voeg dan de repository van Mopidy toe aan je pakketbronnen: sudo wget -q -O /etc/apt/sources.list.d/mopidy.list https://apt.mopidy.com/stretch.list. Update je pakketbronnen met sudo apt-get update en installeer Mopidy met sudo apt-get install mopidy.

5 Muziek van je nas delen

Eerst geven we je Pi toegang tot muziek die je op je Windows-netwerk deelt, bijvoorbeeld op je nas. Installeer de benodigde pakketten met sudo apt-get install smbclient samba-common-bin. Open het configuratiebestand voor aankoppelingen met sudo nano /etc/fstab en voeg daaraan de volgende regel toe:

//servernaam/sharenaam /var/lib/mopidy/media cifs username=gebruikersnaam,password=wachtwoord,iocharset=utf8 0 0

Vul de juiste servernaam, sharenaam, gebruikersnaam en wachtwoord in. Sla het bestand op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X. Koppel de share aan met sudo mount -a.

6 Muziek van je nas toevoegen

Open het configuratiebestand van Modipy met sudo nano /etc/mopidy/mopidy.conf en kijk voor de zekerheid na onder het kopje [local] de directory /var/lib/mopidy/media als mediadirectory staat ingesteld. Wijzig de directory indien nodig. Scan daarna de muziek in je mediadirectory met sudo mopidyctl local scan. Let op: als je een uitgebreide muziekcollectie hebt, kan dit even duren. Als je later ooit muziekbestanden aan je mediadirectory toevoegt, scan ze dan opnieuw en herstart Mopidy daarna met sudo systemctl restart mopidy.

7 MPD-server configureren

In het configuratiebestand moet je nog twee regels toevoegen om via het netwerk toegang te krijgen tot Mopidy. Open het bestand weer met sudo nano /etc/mopidy/mopidy.conf en voeg de regels [mpd] en hostname = :: toe. Sla je wijzigingen op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X. Schakel daarna Mopidy in met sudo systemctl enable mopidy en start het met sudo systemctl start mopidy. Daarna hebben we een MPD-client nodig. Installeer bijvoorbeeld de Android-app M.A.L.P. Klik bovenaan op het plusteken, geef het profiel een naam, vul het ip-adres van je Pi in en druk op het icoontje van de diskette rechts bovenaan om het profiel op te slaan.

8 MPD-client gebruiken

Daarna kun je op je Android-telefoon door de muziek van je nas bladeren en de nummers op je Pi afspelen. Ga daarvoor in de app naar Library voor al je muziek en naar Playlists voor je afspeellijsten. Je kunt zoeken op artiest, titel enzovoort. De app M.A.L.P. heeft alle basisfuncties die je van een afstandsbediening voor een muziekstreamingserver verwacht, inclusief tracks toevoegen aan de afpeellijst, afspeellijsten in willekeurige volgorde afspelen enzovoort. Overigens is Mopidy compatibel met alle MPD-clients, dus je muziekstreamingserver is ook met andere apps aan te sturen of zelfs met MPD-software op je pc.

9 Spotify-account koppelen

Wat als je nu geen lokale muziek via Mopidy wilt afspelen, maar muziek van Spotify? Met een Spotify Premium-account is dat mogelijk. Als je je Spotify-account met een Facebook-account hebt aangemaakt in plaats van met een e-mailadres, dien je wel een app-specifiek wachtwoord voor Mopidy aan te maken. Ga daarvoor in Facebook naar Instellingen / Beveiliging en aanmelding / Appwachtwoorden / Toepassingswachtwoorden genereren. Dit geldt nu als je gebruikerswachtwoord voor Spotify in Mopidy. Sowieso moet je Mopidy ook toestemming geven om toegang te verkrijgen tot je Spotify-account. Bezoek daarvoor deze site en klik op Log in with Spotify.

1 Reactie(s) op: Bouw je eigen muziekserver met je Raspberry Pi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 mei 2019 11:22 wj4pcm
    Als je niet de standaard audio-uitgang van een Raspberry Pi gebruikt maar de HDMI-uitgang is dan een van de genoemde uitbreidingsbordje nog steeds noodzakelijk en zo ja welke?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.