Bouw je eigen muziekserver met je Raspberry Pi

Door: koen-vervloesem | 19 augustus 2018 09:47

Muziek downloaden: header-afbeelding
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

10 Spotify configureren

Open het configuratiebestand van Spotify met sudo nano /etc/mopidy/mopidy.conf en kopieer daarin de regels van de webpagina voor de toestemming van Mopidy die beginnen met [spotify]. Voeg daaronder de regels username = gebruiker en password = wachtwoord toe met je gebruikersnaam en wachtwoord voor Spotify. Sla het bestand op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X. Installeer de Spotify-uitbreiding voor Mopidy met sudo apt install mopidy-spotify en herstart Mopidy met sudo systemctl restart mopidy. Daarna verschijnen je Spotify-afspeellijsten in Playlists in M.A.L.P. en zijn je tracks van Spotify te vinden tussen de rest van je muziek.

11 Snapcast installeren

Hier vind je de laatste versie van snapcast. Kopieer de url van het snapclient-pakket voor armhf (de processorarchitectuur van de Pi) en voer op elke Pi de opdracht wget URL uit met die url. Op de Pi met Mopidy doe je hetzelfde voor het snapserver-pakket. Installeer de gedownloade pakketten dan op elke Pi met sudo dpkg -i snap*.deb. Als je een foutmelding krijgt over afhankelijkheden, fiks de fout dan met sudo apt-get -f install. Server en client vinden elkaar nu automatisch. Om dit te testen, voer je op de Pi met Mopidy de opdracht sudo cat /dev/urandom > /tmp/snapfifo uit die willekeurige ruis op alle clients afspeelt. Zet je volume niet te hoog!

12 Mopidy met Snapcast verbinden

Dan rest ons voor ons multiroom-audiosysteem alleen nog de taak om de audio-uitvoer van Mopidy via Snapcast te laten verlopen. Open daarvoor het configuratiebestand van Mopidy met sudo nano /etc/mopidy/mopidy.conf. Voeg de regel [audio] toe en daarna deze regel:

output = audioresample ! audioconvert ! audio/x-raw,rate=48000,channels=2,format=S16LE ! wavenc ! filesink location=/tmp/snapfifo

Sla het bestand op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X. Herstart Mopidy met sudo systemctl restart mopidy.service en kies een nummer in M.A.L.P. Dat zal nu tegelijk uit alle op je Pi’s aangesloten audioapparatuur schallen.

13 Snapcast aansturen

Vanuit Mopidy kun je maar één volume instellen. Om het volume per kamer in te stellen, installeer je de Android-app Snapcast. Die vindt automatisch de Snapcast-server en -clients op je netwerk en toont de clients met hun ingesteld audiovolume. Druk op het tandwieltje naast de stream default en vink alle clients aan. Initieel hebben al die clients de naam raspberrypi. Druk bij elke client op de drie bolletjes ernaast, dan op Details en bekijk het ip-adres zodat je weet om welke client het gaat. Verander dan de naam door op Name te drukken. Daarna pas je eenvoudig voor elke kamer of alle kamers tegelijk het volume aan.

14 Mopify

Er bestaan ook webinterfaces voor Mopidy. Als je Mopidy vooral als multiroom-audiosysteem voor Spotify inzet, dan is de interessantste webinterface Mopify. Schakel daarvoor eerst de http-uitbreiding in met de regels [http] en hostname = :: in het configuratiebestand van Mopidy. Voeg daarna de regels [mopify] en debug = false toe en sla het bestand op. Installeer daarna de pakketbeheerder pip met sudo apt-get install python-pip en installeer dan Mopify met sudo pip install Mopidy-Mopify. Herstart Mopidy met sudo systemctl restart mopidy. Daarna kun je Spotify via Mopidy aansturen in een leuke interface via http://IP:6680/mopify/. Verbind onderaan links eerst met Spotify.

15 Iris

Een andere interessante webinterface is Iris. Net zoals Mopify installeer je die met pip. Installeer dus eerst pip (zie stap 14) als je dat nog niet gedaan hebt. Daarna installeer je Iris eenvoudig met sudo pip install Mopidy-Iris en herstart je Mopidy met sudo systemctl restart mopidy. Bezoek nu http://IP:6680/iris/ in je browser. Je krijgt er zowel je lokale muziek te zien als je muziek uit Spotify (als je de ondersteuning daarvoor hebt geïnstalleerd in stappen 9 en 10).

16 Eerste hulp

Kom je in de problemen en raak je er niet uit, of wil je iets complexer doen, bekijk dan zeker de uitstekende documentatie van Mopidy. Vergeet ook niet de documentatie te lezen van de specifieke uitbreiding waarmee je een probleem hebt. Ook het forum is heel behulpzaam als je tegen exotische problemen aanloopt waarover in de documentatie niets te vinden is.

Meer uitbreidingen

Als je alle officiële Mopidy-uitbreidingen wilt zien die in de repository van Mopidy beschikbaar zijn, voer dan de opdracht apt-cache search mopidy uit. Je installeert ze met sudo apt-get install UITBREIDING. Zo vind je er onder andere uitbreidingen voor SoundCloud, Last.fm, YouTube en DLNA. Met pip search mopidy vind je nog veel meer uitbreidingen. Je installeert ze met sudo pip install UITBREIDING. Zo vind je er uitbreidingen voor besturing via een lcd-aanraakscherm of de gpio-pinnen van je Pi. Zoek wel altijd ook de documentatie van de uitbreiding op, want zeker bij de met pip geïnstalleerde uitbreidingen heb je soms nog wat extra installatiewerk.

1 Reactie(s) op: Bouw je eigen muziekserver met je Raspberry Pi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 mei 2019 11:22 wj4pcm
    Als je niet de standaard audio-uitgang van een Raspberry Pi gebruikt maar de HDMI-uitgang is dan een van de genoemde uitbreidingsbordje nog steeds noodzakelijk en zo ja welke?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.