Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Geni.com: Bouw online een complete familiestamboom

Door: Maikel Dijkhuizen | 15 december 2013 08:30

None
How To

Het is een flinke klus om de familiegeschiedenis in een stamboom te verwerken. Dankzij de website geni.com sta je er gelukkig niet alleen voor. Familieleden helpen je namelijk om waardevolle gegevens over je voorouders te verzamelen. Het resultaat is een zeer complete stamboom!

We laten zien hoe je met geni.com alle familieleden een plekje geeft in een overzichtelijke stamboom. Zodra de familiegeschiedenis is vastgelegd, voeg je waardevolle foto's toe en print je de stamboom uit.

01: Stamboom maken

Geni.com is een populair hulpmiddel om een digitale stamboom te maken. Niet voor niets heeft de website wereldwijd miljoenen leden. Je maakt gratis een profiel aan, waarna je je familiegegevens invoert. Bezoek de website www.geni.com.

Voer je voornaam, achternaam en e-mailadres in, waarna je bevestigt met Begin Mijn Familie Stamboom. Via e-mail ontvang je het wachtwoord. Geni valt meteen met de deur in huis, want het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk familieleden aan de stamboom toevoegt. Maak een keuze tussen Levend of Overleden en bevestig met add. Gebruik de gele pijlen om zoveel mogelijk familieleden in de stamboom te verwerken.

Besef dat je de stamboom zo groot kunt maken als je zelf wil. Ook de (voor)ouders van aangetrouwde partners kun je namelijk toevoegen. Maak voor jezelf een afweging welke familie(s) je in kaart wil brengen.

Tip 01 Geni.com leent zich er uitstekend voor om familieonderzoek te doen.

02: Familie uitnodigen

Om de stamboom zo compleet mogelijk te maken, schakel je de hulp in van andere familieleden. Je nodigt ze uit via e-mail, zodat ze je kunnen helpen om informatie te verzamelen. Zet de muisaanwijzer in het lege tekstveld bij de juiste naam en typ het e-mailadres. Via Uitnodigen verstuurt Geni direct de uitnodiging.

Zodra de genodigden het account bevestigen, kun je samenwerken om de familiehistorie compleet te maken. Uitgenodigde personen kunnen op hun beurt ook weer andere familieleden toevoegen.

Tip 02 Laat andere familieleden meedoen door ze uit te nodigen via e-mail.

Compleet overzicht

Je zult merken dat de stamboom groter en groter wordt, zeker wanneer je hulp van anderen krijgt. Bij grote families passen wellicht niet meer alle namen op het scherm. Je kunt dan aan de onder-, boven- en zijkant de pijltjes gebruiken om het gewenste deel van de stamboom zichtbaar te maken. Overigens zijn deze pijltjes alleen te zien zodra je de cursor naar de juiste plek beweegt.

Naast het gebruik van de pijltjes, zijn er andere manieren om door de stamboom te navigeren. Houd bijvoorbeeld de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de cursor in de juiste richting. Wil je een bepaalde persoon weergeven? Klik onderin op het tabblad Ga naar en selecteer de gewenste naam. Ook handig is dat je de stamboom kunt schalen. Gebruik hiervoor de schuifregelaar aan de linkerkant. Zodra je de knop omlaag schuift, zoom je uit.

Gebruik de zoomknop om de volledige stamboom weer te geven.

04: Foto's toevoegen

Je geeft de stamboom meer uitstraling door foto's toe te voegen. Klik bij een naam op het silhouet en selecteer een fotobestand op je harde schijf. Even later verschijnt de afbeelding in de stamboom.

Heb je niet van iedereen een foto, dan is er de mogelijkheid om een profielfoto van Facebook te downloaden. Vraag vooraf wel toestemming aan de betreffende persoon. De stamboom is via internet tenslotte door iedereen te bewonderen.

Tip 04 Breng de stamboom tot leven door foto's toe te voegen.

05: Persoonsgegevens opslaan

Je voegt van iedere persoon in de stamboom gedetailleerde informatie toe. Klik bij iemand op bewerk. Er verschijnt een nieuw venster waarin je onder meer de geboortedatum vermeldt. Als je die niet precies weet, geef je bij benadering een datum op. Verder vul je een bijnaam, beroep, woonplaats en geboorteplaats in.

Neem ook even een kijkje bij het tabblad Verwantschappen, waar je optioneel een trouwdatum invult. Bevestig ten slotte met Opslaan en sluiten. Vind je het leuk om nog meer informatie op te slaan? Klik in de stamboom op een naam, waarna er een uitgebreide profielpagina verschijnt. Je kunt een biografie typen en belangrijke gebeurtenissen toevoegen. Heb je belangrijke gebeurtenissen toe te voegen, klik dan op Tijdlijn / Voeg een nieuw evenement toe.

Via het gastenboek laat je eventueel een privéberichtje achter. Ook kun je op iedere profielpagina controleren hoeveel bloedverwanten van die persoon in de stamboom zijn vastgelegd.

Tip 05 Bij ieder stamboomlid heb je gelegenheid om extra informatie toe te voegen.

06: Bestanden bewaren

Waardevolle familiebestanden bewaar je simpel online, zodat ze voor iedereen op ieder moment beschikbaar zijn. Open de profielpagina van een familielid en klik op Media. Je kunt foto's, video's en documenten opslaan. Maak een keuze en selecteer het juiste bestand op je pc.

Houd er rekening mee dat de maximale bestandsgrootte voor video's 100 MB is en dat alleen de videoformaten avi, wmv, mov en mp4 geschikt zijn. Filmpjes die langer dan tien minuten duren, kun je helaas niet uploaden. Voor documenten geldt een bestandslimiet van 256 MB. Je mag alleen pdf-, jpg-, png- en tiff-bestanden uploaden. Optioneel kun je weblinks toevoegen via Post a New Link. Als je klaar bent, klik je bovenaan op Stamboom om terug te keren naar het overzicht.

Tip 06 Bestanden die van grote waarde zijn voor je familie, sla je online op.

07: Uitprinten

Als je familiestamboom af is, wil je die natuurlijk aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Een prettige optie is dan ook dat je de stamboom op kunt slaan om op posterformaat af te drukken. Klik rechtsonder op het pictogram met de printer en kies voor Create Your Family Chart. Onder Tree Focus selecteer je welk deel je van de stamboom wil uitprinten. Kies vervolgens onder Style een leuk sjabloon uit. Open het tabblad Customize en pas de vormgeving naar eigen smaak aan. Klik daarna op Downloaden / Doorgaan. Even later klik je op Download Now om het bestand te bewaren.

De jpg-afbeelding heeft een hoge resolutie en is daarom prima geschikt om in groot formaat af te drukken. Hiervoor heb je wel een geschikte printer nodig.

Tip 07 Pas de vormgeving van je stamboom aan op jouw smaak.

08: Betaalde versie

Er is ook een betaalde versie van Geni met een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen je stamboom gemakkelijker te vullen. Zo controleert de webdienst automatisch of een naam in een stamboom van iemand anders voorkomt. Als het daadwerkelijk om de juiste persoon gaat, integreer je desgewenst de gevonden stamboomgegevens.

Verder bewaar je bestanden zonder opslaglimiet. De gratis versie die wij gebruikten, kun je vrijblijvend veertien dagen uitproberen. Zet het abonnement wel op tijd stop, anders brengt Geni alsnog de kosten (9,95 dollar per maand) in rekening!

Tip 08 Voor 9,95 dollar per maand gebruik je de betaalde versie van Geni.

Alternatieve stamboommaker

Er zijn nog meer aanbieders van familiestambomen. Je kunt bijvoorbeeld terecht op http://www.myheritage.nl. In plaats van dat je online een stamboom in elkaar zet, gebruik je hiervoor het Windows-programma Family Tree Builder. Ook met dit programma kun je foto's en extra informatie toevoegen. De betaalde variant is onder meer in staat om verschillende stambomen te koppelen.

6 Reacties op: Geni.com: Bouw online een complete familiestamboom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 6 maanden geleden ht
  Een volledig gratis en visueel heel plezierig programma is naar mijn ervaring 'My Family Tree' van Chronoplex Software http://chronoplexsoftware.com
  Werkt zonder abonnementen volledig op de eigen PC maar alleen onder Windows. Er is een Nederlandse taalmodule. De bestanden kunnen gemakkelijk gedeeld worden en zijn volledig compatibel via het GEDCOM-formaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 6 maanden geleden
  Volledig gratis alle persoonsgegevens van je familie online zetten. Fijn!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 7 maanden geleden
  saAAI
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 6 maanden geleden
  SAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 4 maanden geleden
  heb nog niet geprobeert maar lijkt interessant
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 11 maanden geleden
  I would definitely not recommend these as ways to break the ice however. febcdddeafedgbab
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.