Breid je thuisnetwerk uit door het hele huis

Door: Jeroen Boer | 29 december 2015 09:26

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een netwerkkabel is altijd de beste manier om je netwerk binnen je huis uit te breiden. Helaas is het niet altijd mogelijk om overal in huis een netwerkkabel aan te leggen. Gelukkig zijn er diverse oplossingen die je kunt inzetten en combineren om het voor jou perfecte thuisnetwerk aan te leggen.

Iedereen met een internetverbinding heeft een thuisnetwerk, iedere internetprovider levert immers een draadloze router mee. Toch is dat slechts het begin. Je internetverbinding komt vaak binnen in de meterkast en je modem moet voor een stabiele internetverbinding zo dicht mogelijk bij dit ISRA- of abonnee-overnamepunt geplaatst worden. Tegenwoordig zijn modems vrijwel altijd gecombineerd met de draadloze router in één apparaat. Handig voor internetproviders en voor jou tijdens het aansluiten, want je bent met één apparaat ook direct draadloos online. Helaas is de afgesloten meterkast niet bepaald de beste plek voor je router. Een wifi-router straalt het wifi-signaal in beginsel rondom de router uit, dus het is het beste als je draadloze router zo centraal mogelijk in je huis staat.

In de praktijk is je router verplaatsen helaas lastig. Zeker bij adsl-, vdsl- en kabelinternet moet de modem/router die je van de provider krijgt zo dicht mogelijk bij het aansluitpunt blijven. Heb je glasvezelinternet, dan is het soms wel mogelijk om de router die je krijgt van je provider centraler te plaatsen. Tussen de draadloze router die je van je glasvezelprovider krijgt en het glasvezelaansluitpunt in de meterkast zit dan een normale netwerkkabel. Die kun je uiteraard langer maken, al dan niet via netwerkbekabeling die je netjes hebt weggewerkt in bijvoorbeeld je muur. Ben je toch gebonden aan het houden van je draadloze router op een ongunstige plek? Dan zijn er gelukkig genoeg oplossingen om je (draadloze) netwerk toch door heel je huis te verspreiden. In dit artikel vind je een aantal scenario's met daarbij oplossingen om je netwerk uit te breiden. In kaders staan de diverse producten met hun voor- en nadelen beschreven.

Heatmap

Als je de dekking van je draadloze netwerk wilt verbeteren, kun je beter niet zomaar apparatuur toevoegen. Begin met het in kaart brengen van de dekking van je draadloze netwerk. Dit doe je met behulp van een heatmap, een kaart waarop je kunt zien hoe de dekking van je netwerk is in heel je huis. Je kunt zelf een heatmap maken met het programma HeatMapper. Hiervoor heb je een laptop met Windows nodig waarmee je kunt rondlopen in je huis. Door rond te lopen kan HeatMapper met behulp van een plattegrond van je huis bepalen hoe het met de dekking van je draadloze netwerk gesteld is. Zo heb je snel inzichtelijk wat de zwakke punten van je netwerk zijn en kun je de juiste verbeteringen toepassen. Op onze website vind je verdere uitleg over het maken van een heatmap.

Eengezinswoning

In een doorsnee huis met drie verdiepingen woont een gezin met kinderen. Wat heb je dan nodig?

Werken op zolder

Op de zolder is een werkhoekje ingericht. Uiteraard moet ook hier een internetverbinding gerealiseerd worden. Een netwerkkabel naar zolder trekken is doorgaans lastig, terwijl je voor een vaste pc en netwerkprinter wel een netwerkaansluiting wilt hebben. Een powerline-adapter is de handigste oplossing, eventueel in combinatie met wifi.

Gamen op de slaapkamer

Kinderen willen vaak online gamen op de pc of spelcomputer. Naast een goede snelheid dient bij online gamen de vertraging in de verbinding (de 'ping') zo laag mogelijk te zijn. Een bedrade netwerkaansluiting, eventueel aangevuld met een wifi-accesspoint, heeft echt de voorkeur. Is dat echt niet mogelijk, gebruik dan een HomePlug AV2 powerline-adapter, eventueel in combinatie met een ingebouwd wifi-accesspoint.

6 Reactie(s) op: Breid je thuisnetwerk uit door het hele huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 december 2015 16:49 Anoniem
  Lees eens eerst…. http://wetenschap.infonu.nl/techniek/121079-bomen-ziek-van-straling.html / http://www.macworld.co.uk/news/apple/study-finds-wi-fi-makes-trees-sick-3249437/ & bezint eer ge begint
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 18:09 Anoniem
  Die studies bleken al binnen een paar dagen een enorm broodje aap te zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 21:54 Kasander
  Gast,
  "Alles wat je leest op internet is waarheid!"
  Jeetje, dat dachten ze heel vroeger ook van alles wat er op tv te zien was en in de krant stond.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 09:28 Anoniem
  powerline is nie altyd de ideaal oplossing die kan het soms meer verergeren dan te oplossen ….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 19:40 Anoniem
  nou, er zijn heel veel studies gedaan en ik zit in de gezondheid en hoeveel mensen last hebben van hoofdpijn enz. en raad ze dan aan om die WiFi uit te schakelen en voila…probleem opgelost dus niets te broodjes aap!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2016 13:14 Anoniem
  Welke instelling werk je? Dan weet ik in ieder geval welke plek ik moet vermijden als ik ergens last van heb.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.