Breid je thuisnetwerk uit door het hele huis

© PXimport

Breid je thuisnetwerk uit door het hele huis

Geplaatst: 29 december 2015 - 07:26

Aangepast: 14 december 2022 - 15:04

Jeroen Boer

Een netwerkkabel is altijd de beste manier om je netwerk binnen je huis uit te breiden. Helaas is het niet altijd mogelijk om overal in huis een netwerkkabel aan te leggen. Gelukkig zijn er diverse oplossingen die je kunt inzetten en combineren om het voor jou perfecte thuisnetwerk aan te leggen.

Iedereen met een internetverbinding heeft een thuisnetwerk, iedere internetprovider levert immers een draadloze router mee. Toch is dat slechts het begin. Je internetverbinding komt vaak binnen in de meterkast en je modem moet voor een stabiele internetverbinding zo dicht mogelijk bij dit ISRA- of abonnee-overnamepunt geplaatst worden. Tegenwoordig zijn modems vrijwel altijd gecombineerd met de draadloze router in één apparaat. Handig voor internetproviders en voor jou tijdens het aansluiten, want je bent met één apparaat ook direct draadloos online. Helaas is de afgesloten meterkast niet bepaald de beste plek voor je router. Een wifi-router straalt het wifi-signaal in beginsel rondom de router uit, dus het is het beste als je draadloze router zo centraal mogelijk in je huis staat.

In de praktijk is je router verplaatsen helaas lastig. Zeker bij adsl-, vdsl- en kabelinternet moet de modem/router die je van de provider krijgt zo dicht mogelijk bij het aansluitpunt blijven. Heb je glasvezelinternet, dan is het soms wel mogelijk om de router die je krijgt van je provider centraler te plaatsen. Tussen de draadloze router die je van je glasvezelprovider krijgt en het glasvezelaansluitpunt in de meterkast zit dan een normale netwerkkabel. Die kun je uiteraard langer maken, al dan niet via netwerkbekabeling die je netjes hebt weggewerkt in bijvoorbeeld je muur. Ben je toch gebonden aan het houden van je draadloze router op een ongunstige plek? Dan zijn er gelukkig genoeg oplossingen om je (draadloze) netwerk toch door heel je huis te verspreiden. In dit artikel vind je een aantal scenario's met daarbij oplossingen om je netwerk uit te breiden. In kaders staan de diverse producten met hun voor- en nadelen beschreven.

Heatmap

Als je de dekking van je draadloze netwerk wilt verbeteren, kun je beter niet zomaar apparatuur toevoegen. Begin met het in kaart brengen van de dekking van je draadloze netwerk. Dit doe je met behulp van een heatmap, een kaart waarop je kunt zien hoe de dekking van je netwerk is in heel je huis. Je kunt zelf een heatmap maken met het programma HeatMapper. Hiervoor heb je een laptop met Windows nodig waarmee je kunt rondlopen in je huis. Door rond te lopen kan HeatMapper met behulp van een plattegrond van je huis bepalen hoe het met de dekking van je draadloze netwerk gesteld is. Zo heb je snel inzichtelijk wat de zwakke punten van je netwerk zijn en kun je de juiste verbeteringen toepassen. Op onze website vind je verdere uitleg over het maken van een heatmap.

Eengezinswoning

In een doorsnee huis met drie verdiepingen woont een gezin met kinderen. Wat heb je dan nodig?

Werken op zolder

Op de zolder is een werkhoekje ingericht. Uiteraard moet ook hier een internetverbinding gerealiseerd worden. Een netwerkkabel naar zolder trekken is doorgaans lastig, terwijl je voor een vaste pc en netwerkprinter wel een netwerkaansluiting wilt hebben. Een powerline-adapter is de handigste oplossing, eventueel in combinatie met wifi.

Gamen op de slaapkamer

Kinderen willen vaak online gamen op de pc of spelcomputer. Naast een goede snelheid dient bij online gamen de vertraging in de verbinding (de 'ping') zo laag mogelijk te zijn. Een bedrade netwerkaansluiting, eventueel aangevuld met een wifi-accesspoint, heeft echt de voorkeur. Is dat echt niet mogelijk, gebruik dan een HomePlug AV2 powerline-adapter, eventueel in combinatie met een ingebouwd wifi-accesspoint.

Netwerk bij de tv

In je woonkamer hoort een netwerkaansluiting bij je televisie voor je mediaspeler, smart-tv, audiostreamer enzovoort. Kan een echte netwerkaansluiting niet? Bij de tv doet de coaxaansluiting met behulp van een MoCa-adapter (bijvoorbeeld de Hirschmann MOKA 32) dienst als een snelle en stabiele netwerkaansluiting. De tweede adapter plaats je in de meterkast en sluit je aan op je router. Loopt er geen coax van je woonkamer naar de meterkast? Gebruik dan een powerline-adapter.

Ac in de woonkamer

Wij raden een 802.11ac-accesspoint of -router in de woonkamer aan. Ac werkt op 5 GHz en gebruik je het liefst in dezelfde ruimte. Ben vaak met het hele gezin in de huiskamer tegelijkertijd bezig met allerlei apparatuur, dan is een router met twee ac-radio's zoals de ASUS RT-AC3200 te overwegen. Het 2,4GHz-netwerk van het accesspoint biedt doorgaans genoeg dekking voor de hele begane grond.

Accesspoint

De beste manier om de dekking van een draadloos netwerk uit te breiden, is door het toevoegen van een extra accesspoint. Je plaatst het accesspoint waar je extra dekking nodig hebt. Voor het gebruik van een accesspoint heb je wel een netwerkaansluiting nodig op de plaats waar je hem wilt installeren. Je kunt dezelfde netwerknaam gebruiken op een ander kanaal dan je primaire router of je kunt kiezen voor een andere netwerknaam. Beide opties hebben specifieke voordelen. Bij een andere naam weet je zeker dat je met het juiste accesspoint verbonden bent. In principe schakelen apparaten bij twee accesspoints met dezelfde naam over naar het sterkste accesspoint, maar dit wekt lang niet altijd goed.

 

© PXimport

Een wifi-accesspoint gebruik je om je wifi-dekking uit te breiden.

Gelijkvloers appartement

In een appartement wonen twee personen die geen heel hoge eisen stellen, maar wel gebruik willen maken van hun internetverbinding van 50 Mbit/s om te surfen.

Gebruik 5 GHz

In een appartement spelen wifi-problemen nog sterker dan in een huis, omdat niet alleen naast je, maar ook onder en boven je wifi-netwerken actief zijn. We raden een 5GHz-accesspoint in het woonvertrek aan (802.11n of 802.11ac) zodat je zeker weet dat je genoeg draadloze bandbreedte hebt. Wellicht is het mogelijk om de router van de provider centraal op te stellen. Anders is een powerline-adapter met ingebouwd wifi-accesspoint een goede oplossing.

Internet op balkon

In de keuken aan de andere kant van het appartement is de dekking slecht, terwijl internet tijdens het koken of op het aangrenzende balkon wel gewenst is. Er kan een repeater in de hal gehangen worden die het wifi-netwerk genoeg versterkt. Een powerline-adapter met wifi is uiteraard ook mogelijk, zeker als er al één in de woonkamer geplaatst is.

Wifi-repeater

Een repeater of range extender is een kastje dat je in het stopcontact plugt waarna het wifi-signaal versterkt wordt en je dekkingsproblemen zijn opgelost. Het is niet heel intuïtief, maar je moet een repeater juist niet ophangen waar je geen netwerk hebt. Een repeater is immers een versterker en er moet daarom wel een goed genoeg signaal zijn om te versterken. Je moet dus uitzoeken waar je nog wel een goed signaal hebt en de repeater daar ophangen. Een vuistregel is ongeveer in het midden tussen waar je router staat en waar je geen dekking meer hebt.

 

© PXimport

Een repeater hang je ongeveer halverwege tussen je draadloze netwerk en de plek waar je extra dekking nodig hebt.

Netwerk zonder grenzen

In dit huis is een 500 Gbit/s-glasvezelaansluiting aangelegd en wordt het netwerk intensief gebruikt. Dan moet alles overal natuurlijk op topsnelheid te gebruiken zijn!

NAS centraal

De NAS is voor een mediafanaat een centraal deel in het netwerk en moet zo snel mogelijk worden aangesloten. De meterkast die het hart van het netwerk vormt, is de aangewezen plaats voor de NAS.

Netwerkaansluiting in de woonkamer

Aan de ene kant is voor de tv, mediaspeler en muziekstreamer een 'modale' netwerkverbinding voldoende. Je zou dan met een Powerline-adapter of MoCa-kabelnetwerksetje en een switch toe kunnen. Maar zeker als je een spelcomputer, een NUC of mini-pc als mediaspeler/streamer hebt staan, wil je een snel en stabiel signaal met een lage ping. Dan kom je niet onder een bedrade gigabit-netwerkaansluiting uit. Die komt ook van pas voor een wifi-accesspoint.

Ac-router

In de woonkamer waar laptops gebruikt worden, moet het draadloze netwerk zo snel mogelijk zijn. Plaats daarom een 802.11ac-router. Wordt de draadloze verbinding slechts door één of twee mensen gebruikt, dan is ook een AC1750-router een prima keuze. Een duurder exemplaar biedt niet direct meer snelheid, maar werkt beter met veel apparaten tegelijkertijd.

Netwerkaansluiting boven

Voor een internetsnelheid van 500 Gbit/s die je op de eerste verdieping wilt gebruiken, is er maar één optie: een bedrade gigabit-netwerkverbinding. Powerline belooft tegenwoordig wel 1200 Mbit/s, maar haalt hooguit 270 Mbit/s en dat is natuurlijk niet genoeg! Idealiter krijgt ieder vertrek een dubbele gigabit-netwerkaansluiting voor de ultieme flexibiliteit en snelheid. Heb je minder eisen, dan kan Powerline of MoCA voldoen.

AC op de eerste verdieping

Een 802.11n-netwerk komt van de begane grond nog wel op de eerste verdieping. Voor 802.11ac dat gebruik maakt van de 5GHz-band geldt dat niet. Een veeleisende gebruiker plaatst daarom ook op de eerste verdieping een ac-router of -accesspoint.

Powerline-adapter met wifi

Een powerline-adapter met ingebouwd accesspoint combineert in veel gevallen de sterke punten van een accesspoint en repeater. Met een powerline-adapter met wifi ben je in één keer klaar: je voorziet een ruimte zowel van een bedrade netwerkaansluiting als een wifi-accesspoint. De plaatsing is intuïtief: je gebruikt hem in de ruimte waar je wifi nodig hebt.

 

© PXimport

Een powerline-adapter met wifi combineert de sterke punten van een accesspoint en repeater en plaats je in de ruimte zelf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten