Breid je thuisnetwerk uit door het hele huis

Door: Jeroen Boer | 29 december 2015 09:26

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Netwerk bij de tv

In je woonkamer hoort een netwerkaansluiting bij je televisie voor je mediaspeler, smart-tv, audiostreamer enzovoort. Kan een echte netwerkaansluiting niet? Bij de tv doet de coaxaansluiting met behulp van een MoCa-adapter (bijvoorbeeld de Hirschmann MOKA 32) dienst als een snelle en stabiele netwerkaansluiting. De tweede adapter plaats je in de meterkast en sluit je aan op je router. Loopt er geen coax van je woonkamer naar de meterkast? Gebruik dan een powerline-adapter.

Ac in de woonkamer

Wij raden een 802.11ac-accesspoint of -router in de woonkamer aan. Ac werkt op 5 GHz en gebruik je het liefst in dezelfde ruimte. Ben vaak met het hele gezin in de huiskamer tegelijkertijd bezig met allerlei apparatuur, dan is een router met twee ac-radio's zoals de ASUS RT-AC3200 te overwegen. Het 2,4GHz-netwerk van het accesspoint biedt doorgaans genoeg dekking voor de hele begane grond.

Accesspoint

De beste manier om de dekking van een draadloos netwerk uit te breiden, is door het toevoegen van een extra accesspoint. Je plaatst het accesspoint waar je extra dekking nodig hebt. Voor het gebruik van een accesspoint heb je wel een netwerkaansluiting nodig op de plaats waar je hem wilt installeren. Je kunt dezelfde netwerknaam gebruiken op een ander kanaal dan je primaire router of je kunt kiezen voor een andere netwerknaam. Beide opties hebben specifieke voordelen. Bij een andere naam weet je zeker dat je met het juiste accesspoint verbonden bent. In principe schakelen apparaten bij twee accesspoints met dezelfde naam over naar het sterkste accesspoint, maar dit wekt lang niet altijd goed.

Een wifi-accesspoint gebruik je om je wifi-dekking uit te breiden.

Gelijkvloers appartement

In een appartement wonen twee personen die geen heel hoge eisen stellen, maar wel gebruik willen maken van hun internetverbinding van 50 Mbit/s om te surfen.

Gebruik 5 GHz

In een appartement spelen wifi-problemen nog sterker dan in een huis, omdat niet alleen naast je, maar ook onder en boven je wifi-netwerken actief zijn. We raden een 5GHz-accesspoint in het woonvertrek aan (802.11n of 802.11ac) zodat je zeker weet dat je genoeg draadloze bandbreedte hebt. Wellicht is het mogelijk om de router van de provider centraal op te stellen. Anders is een powerline-adapter met ingebouwd wifi-accesspoint een goede oplossing.

Internet op balkon

In de keuken aan de andere kant van het appartement is de dekking slecht, terwijl internet tijdens het koken of op het aangrenzende balkon wel gewenst is. Er kan een repeater in de hal gehangen worden die het wifi-netwerk genoeg versterkt. Een powerline-adapter met wifi is uiteraard ook mogelijk, zeker als er al één in de woonkamer geplaatst is.

Wifi-repeater

Een repeater of range extender is een kastje dat je in het stopcontact plugt waarna het wifi-signaal versterkt wordt en je dekkingsproblemen zijn opgelost. Het is niet heel intuïtief, maar je moet een repeater juist niet ophangen waar je geen netwerk hebt. Een repeater is immers een versterker en er moet daarom wel een goed genoeg signaal zijn om te versterken. Je moet dus uitzoeken waar je nog wel een goed signaal hebt en de repeater daar ophangen. Een vuistregel is ongeveer in het midden tussen waar je router staat en waar je geen dekking meer hebt.

Een repeater hang je ongeveer halverwege tussen je draadloze netwerk en de plek waar je extra dekking nodig hebt.

6 Reactie(s) op: Breid je thuisnetwerk uit door het hele huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 december 2015 16:49 Anoniem
  Lees eens eerst…. http://wetenschap.infonu.nl/techniek/121079-bomen-ziek-van-straling.html / http://www.macworld.co.uk/news/apple/study-finds-wi-fi-makes-trees-sick-3249437/ & bezint eer ge begint
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 18:09 Anoniem
  Die studies bleken al binnen een paar dagen een enorm broodje aap te zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 21:54 Kasander
  Gast,
  "Alles wat je leest op internet is waarheid!"
  Jeetje, dat dachten ze heel vroeger ook van alles wat er op tv te zien was en in de krant stond.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 09:28 Anoniem
  powerline is nie altyd de ideaal oplossing die kan het soms meer verergeren dan te oplossen ….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 19:40 Anoniem
  nou, er zijn heel veel studies gedaan en ik zit in de gezondheid en hoeveel mensen last hebben van hoofdpijn enz. en raad ze dan aan om die WiFi uit te schakelen en voila…probleem opgelost dus niets te broodjes aap!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2016 13:14 Anoniem
  Welke instelling werk je? Dan weet ik in ieder geval welke plek ik moet vermijden als ik ergens last van heb.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.