Browsers: van Netscape tot Chrome

Door: Martin Gijzemijter | 14 januari 2018 09:52

Blog

Ruim 27 jaar geleden zag de eerste internetbrowser het levenslicht. Sinds die tijd is er veel veranderd aan browsers, meer dan je je waarschijnlijk kunt herinneren!

De geschiedenis van browsers kent natuurlijk veel meer programma’s dan we in onze tijdlijn noemen. Tussen WorldWideWeb (later hernoemd naar Nexus om verwarring te voorkomen) en Netscape Navigator zaten bijvoorbeeld nog MidasWWW, Lynx, Midas en Samba. Van deze browsers heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord en dat is precies de reden dat we ze in dit artikel ook niet noemen. Er is namelijk maar een handjevol browsers dat de geschiedenis heeft bepaald.

De eerste moderne browser

Met de release van Mosaic in 1993 verscheen de eerste ‘moderne’ browser, oftewel: een browser die ook voor gewone mensen te begrijpen was en die tekst en beeld naast elkaar toonde. Bovendien was Mosaic de eerste browser die een lay-out had zoals we die tegenwoordig nog kennen, met (onder andere) de adresbalk bovenin.

Netscape versus IE

Netscape, leende veel van de interface van Mosaic (er zaten ook grotendeels dezelfde mensen achter) en voor het eerst werd voor de gewone consument duidelijk wat er allemaal mogelijk was met internet. Toen Microsoft in 1995, een jaar na de lancering van Netscape, met Internet Explorer kwam, leek Netscape daar weinig van de vrezen te hebben. Internet Explorer was dan wel gebundeld met Windows, maar de gebruikerservaring binnen Netscape was zó veel beter dat deze browsers bij veel gebruikers nog altijd de voorkeur kreeg. Dat veranderde allemaal met de release van Internet Explorer 3 in 1996. Microsoft was wakker geworden en vastberaden om de strijd aan te binden met Netscape. Een succesvolle strijd, want de release van IE 3 was het kantelpunt voor Netscape, een klap waarvan het bedrijf nooit meer helemaal herstelde.

Netscape was aanvankelijk de koning van het internet, maar werd onttroond door Internet Explorer.

Firefox

Lang leek het erop dat Microsoft de alleenheerschappij had op het gebied van browsers. Het zou dan ook nog acht jaar duren voordat het eerste écht serieuze tegengeluid kwam in de vorm van Firefox. Firefox waaide als een frisse wind door het browserlandschap en sprak internetgebruikers massaal aan. Saillant detail: Firefox is gemaakt door Mozilla, en de Mozilla Organization is opgericht door … Netscape.

Firefox 1.0 liet een frisse wind waaien door het browserlandschap.

Chrome

De tweestrijd tussen Firefox en Internet Explorer duurde niet heel lang: in 2008 dook Google namelijk ook op de markt, en wel met Chrome. Het bedrijf nam z’n tijd, en ontkende lange tijd dat het geïnteresseerd was in een browser. Achter de schermen werd er echter hard aan gewerkt (met hulp van veel ex-Firefox-ontwikkelaars) en vanaf de lancering van Chrome is de browser een gigantisch succes. Inmiddels heeft Chrome een marktaandeel van bijna 60% (gemeten in mei 2017), waar Internet Explorer het met bijna 18% moet doen, en Firefox met bijna 12%. Edge, dat de opvolger van Internet Explorer moest zijn, scoort met nog geen 6% bedroevend laag.

Inmiddels is Chrome met een marktaandeel van bijna 60% de meest gebruikte browser.

Evergreen

Er hebben de afgelopen decennia dus nogal wat browsers aan de top gestaan. De echte winnaar? Daarbij denken we niet aan Firefox, niet aan Internet Explorer, Netscape en zelfs niet aan Chrome. De échte winnaar is de browser die de afgelopen drie decennia consistent een trouwe schare gebruikers aan zich heeft weten te binden. We hebben het dan over Opera, dat al sinds 1994 bestaat. Opera is nog nooit de meest populaire browser geweest. Internet Explorer was dat wel, Netscape ook, net als Firefox. En nu is het Chrome … dat aan kop staat tot er weer een revolutie plaatsvindt in browserland. En al die tijd heeft Opera zonder problemen alle browseroorlogen overleefd, door niet mee te hobbelen met de gekte maar gewoon consistent goed te zijn én te luisteren naar wat gebruikers willen.

De winnaar? Opera: al meer dan 23 jaar een consistente factor.

0 Reactie(s) op: Browsers: van Netscape tot Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.