Camerabewaking op je nas: zo werkt dat

© PXimport

Camerabewaking op je nas: zo werkt dat

Geplaatst: 17 februari 2020 - 08:03

Aangepast: 25 november 2022 - 08:35

Gertjan Groen

Wil je je ip-camera’s centraal beheren, opnames maken en meldingen ontvangen bij gebeurtenissen, dan hoef je daar geen prijzige netwerkvideorecorder voor te kopen. Met een multifunctionele nas van Synology of QNAP en de bijgeleverde software heb je hiervoor eigenlijk alles al in huis. En voor de eerste camera’s gebruik je het zelfs helemaal gratis. In deze special lees je wat je er mee kunt!

Een ip-camera heeft zijn eigen webinterface voor het instellen van de camera en het bekijken van de beelden via programma’s en apps. Al blinken die meestal niet uit in gebruiksgemak of stabiliteit. Vaak kun je streams via protocollen als onvif (Open Network Video Interface Forum) of rtsp (Real Time Streaming Protocol) met andere, betere programma’s of apps bekijken. Maar voor continuopnames is dat ook geen oplossing. En opslaan op de camera zelf is niet ideaal. Het is veel praktischer om (meerdere) camera’s via één centraal systeem te beheren waar je ook beelden van alle camera’s kunt bekijken, en opnames maken en terugkijken. Een systeem dat gelijk meldingen stuurt bij beweging. Hoewel je dat met een pc kunt bereiken, bijvoorbeeld programma’s als Blue Iris of iSpy, moet de pc voor opnames dan wel altijd aanstaan. Een netwerkvideorecorder of een nas is veel praktischer.

01 Waarom een nas?

We hoeven je als trouwe lezer waarschijnlijk niet uit te leggen wat je allemaal met een nas kunt doen. Ze zijn in steeds meer huishoudens de spil in het web. Zelfs instapmodellen zijn krachtig genoeg om beelden van meerdere camera’s op te nemen. En dankzij de grote opslagcapaciteit die ze doorgaans bieden, kun je beelden gedurende een langere periode bewaren. De kans is groot dat je al een nas hebt – of overweegt. De keuze ligt daarom wel voor de hand. Maar hoe geschikt een nas echt is voor videobewaking valt en staat uiteindelijk met de beschikbaarheid van goede software. Dat hebben zowel Synology als QNAP met hun gelijknamige pakket Surveillance Station gelukkig goed voor elkaar (zie kader ‘Wat is Surveillance Station?’). En omdat je het volledig in eigen beheer hebt, hoef je niemand behalve jezelf te vertrouwen.

01 Met een nas kun je beelden van al je camera’s centraal beheren en bekijken.

© PXimport

Wat is Surveillance Station?

Surveillance Station is beschikbaar voor nas’en van Synology en QNAP.

© PXimport

02 Welke nas?

Je hebt zeker geen krachtpatser van een nas nodig voor videobewaking. De meeste nas’en van bijvoorbeeld Synology en QNAP kun je prima gebruiken voor Surveillance Station, ook de instapmodellen. De hoofdtaak, het opnemen van video, is vaak een continuproces, maar het vraagt maar weinig van je nas. Er blijft dus genoeg rekenkracht beschikbaar voor je andere toepassingen. De liveweergave en het terugkijken van beelden vraagt wel meer processorkracht, afhankelijk van de resolutie en framesnelheid en natuurlijk het aantal camera’s waarvoor je beelden bekijkt. Fabrikanten vermelden doorgaans hoeveel camera’s je tegelijkertijd kunt gebruiken, wat meestal veel meer is dan nodig. De nas’en die we in dit artikel gebruiken, ondersteunen bijvoorbeeld tot veertig camera’s. Bedenk wel dat je doorgaans maar twee gratis licenties krijgt en alleen bij enkele geavanceerdere modellen soms meer. Eventuele extra licenties voor Surveillance Station kosten je ongeveer 50 euro per camera, waardoor je bij een relatief groot aantal camera’s misschien beter naar alternatieven kunt zoeken.

Voor meer dan twee camera’s heb je doorgaans extra licenties nodig.

© PXimport

Onze nas-keuze

Voor meer dan twee camera’s heb je doorgaans extra licenties nodig.

© PXimport

03 Ruimte voor opnames

Hoeveel opslagruimte nodig is voor opnames verschilt sterk per situatie, zoals het aantal camera’s, de opnametijd, maar ook de gewenste opnamekwaliteit zoals het videoformaat, de resolutie en framesnelheid. Er zijn wat rekentools waarmee je dat kunt inschatten, zoals deze van Western Digital en deze van QNAP. Je kunt opslagruimte besparen door slim op te nemen, bijvoorbeeld door alleen op bepaalde tijden op te nemen of alleen rondom een bewegingsmelding. Toch raden we dat af, want bewegingsdetectie is soms lastig goed te krijgen en het zou zonde zijn als je net een belangrijke gebeurtenis mist.

Let op het enorme verschil tussen mjpeg en nieuwere videoformaten zoals h.264. Dat komt omdat bij mjpeg alle frames individueel worden gecomprimeerd, terwijl bij h.264 juist naar de veranderingen in frames wordt gekeken. Er zijn ook al camera’s met h.265(+) en die zijn weer veel efficiënter. Behalve opslagruimte bespaar je ook meteen op bandbreedte, fijn als je veel camera’s hebt.

03 Via rekentools kun je een inschatting maken van de ruimte voor opnames.

© PXimport

04 Keuze voor opslag

Bij de aanschaf van een nas speelt de mogelijke hoeveelheid opslagruimte een grote rol. Wat prijs betreft zijn de 2bay-modellen het meest interessant. Harde schijven zijn in zulke grote formaten beschikbaar dat je hiermee altijd wel uit de voeten kunt. Al is de ruimte die je krijgt niet de som der delen: je zult waarschijnlijk gebruikmaken van raid (wij raden dat in ieder geval sterk aan), zodat het systeem blijft draaien als een harde schijf uitvalt. Voor videobewaking is dat misschien wel nóg belangrijker. Met een 4bay-nas ben je wat flexibeler. De handige rekenmachine van Synology laat zien hoeveel opslagruimte je daadwerkelijk overhoudt, afhankelijk van het gewenste raid-type en je schijfkeuze. Het meest gangbare raid-type is bij Synology overigens Synology Hybrid Raid (SHR) dat flexibel omgaat met harde schijven van verschillende grootte.

04 De raid-rekentool laat zien welke opslagruimte daadwerkelijk overblijft.

© PXimport

05 Welke camera?

Er zijn camera’s in alle soorten, maten en prijsklassen. Populaire merken zijn Hikvision, Dahua en Foscam. Er zijn erg veel keuzes die je moet maken (zie kader ‘Keuzecriteria voor camera’), maar het zwaarst weegt uiteindelijk de ondersteuning door Surveillance Station. Wij adviseren voor deze cursus camera’s te vermijden die sterk op de cloud leunen voor opnames en gebeurtenissen (en daar ook een stevige abonnementsprijs voor rekenen), zoals de Google Nest Cam en TP-Link Kasa Cam. Er zijn bij cloudcamera’s meestal geen achterdeurtjes om ze met andere software te gebruiken. Je kunt je enigszins vasthouden aan de officiële lijst van Synology of QNAP. Maar die overzichten zijn niet compleet. Voor recente modellen is vaak geen profiel, terwijl ze prima werken als je een vergelijkbaar (ouder) model kiest. De camera’s van Ubiquiti zijn ook een vrij gesloten systeem, maar ze ondersteunen tegenwoordig wel rtsp zodat je de stream eventueel zou kunnen toevoegen. Al werken ze beter met de oplossingen van die fabrikant. Ook bij andere camera’s kun je er tegenaanlopen dat geavanceerdere mogelijkheden, zoals speciale detectiemechanismen, niet volledig door Surveillance Station worden ondersteund.

05 Je kunt online opzoeken welke camera’s officieel worden ondersteund.

© PXimport

Keuzecriteria voor camera

De domecamera is één van de populairste soorten camera’s.

© PXimport

06 Gebruik van rtsp en onvif

Er zijn twee belangrijke protocollen waar je op kunt terugvallen bij het toevoegen van een camera: rtsp (Real Time Streaming Protocol) en onvif (Open Network Video Interface Forum). Hiermee kun je vrijwel elke camera gebruiken, want deze protocollen worden breed ondersteund. Wel geeft het soms wat beperkingen. Zo heb je met rtsp alleen de stream en geen extra functies zoals pan/tilt/zoom en bewegingsdetectie van de camera. Wat dat betreft is onvif flexibeler, een standaard die alle communicatie met de camera probeert te standaardiseren. Maar zelfs dan werkt soms niet alles volledig. Bij rtsp is het verder soms een hele puzzel om het juiste pad naar de stream van je camera te vinden. Een zoektocht op internet kan je verder helpen. Voordat je een stream in Surveillance Station toevoegt, is het handig om deze eerst te proberen met VLC media player, via de menuoptie Media / Netwerkstream openen.

VLC media player kun je handig gebruiken om rtsp-streams te testen.

© PXimport

07 Software installeren op de nas

Zowel Synology met het besturingssysteem DSM als QNAP met QTS heeft de mogelijkheid extra software te installeren. Bij Synology open je daarvoor Package Center, bij QNAP heet dit App Center. Daar vind je ook Surveillance Station. De installatie wijst zichzelf. Bij Synology is het nog handig bij de installatie een aangepaste alias te kiezen zodat je de toepassing rechtstreeks via bijvoorbeeld https://diskstation/cam kunt openen. QNAP zal je bij de eerste keer starten vragen in welke (eventueel nieuw aan te maken map) de opnames moeten worden bewaard; Synology gebruikt daarvoor automatisch de map surveillance. Op beide systemen kun je gewoon het beheerdersaccount van je nas gebruiken voor toegang, maar je kunt ook aparte gebruikersaccounts maken. De taal staat op beide systemen overigens standaard op Engels, maar kun je ook wijzigen naar het Nederlands.

QNAP biedt App Center voor de installatie van extra pakketten.

© PXimport

08 Camera voorbereiden

Voordat je een camera in Surveillance Station kunt gebruiken, moet je deze eerst via de bijgeleverde software of webinterface instellen en het beeld controleren. Dat begint met het configureren van het netwerk of de wifi-toegang. Het is verstandig de camera een vast ip-adres in je netwerk te geven. Configureer ook de stream(s) die de camera moet aanbieden. Verder is het praktisch een apart gebruikersaccount met sterk wachtwoord voor toegang vanuit Surveillance Station te maken. De instellingen kun je dan later in Surveillance Station overnemen. De bewegingsdetectie wordt in de meeste gevallen aan de camera overgelaten, Surveillance Station reageert feitelijk alleen op de gebeurtenissen die de camera zelf meldt. Dit is daarom één van de belangrijkste zaken om op de camera zelf in te stellen en finetunen, zoals het detectiegebied en de gevoeligheid. Sommige camera’s, zoals een recent model van Hikvision dat we in dit artikel hebben gebruikt, bieden naast een eenvoudige bewegingsdetectie ook een slimmere bewegingsdetectie. Die kan niet alleen veel valse meldingen voorkomen, maar ook nog detecteren wanneer een object bijvoorbeeld onbeheerd wordt achtergelaten of weggenomen. Helaas kan Surveillance Station niet altijd met zulke geavanceerde meldingen overweg.

Zorg dat de camera toegankelijk is via het netwerk en geconfigureerd.

© PXimport

Licenties voor camera’s bekijken en beheren

Bij Surveillance Station krijg je een beperkt aantal licenties gratis.

© PXimport

09 Webinterface verkennen

Synology’s Surveillance Station heeft een mooie, moderne en gebruiksvriendelijke webinterface. De belangrijkste onderdelen staan op het bureaublad. Zo is er Liveweergave om de livebeelden van één of meerdere camera’s te bekijken. Via Tijdlijn kun je eerdere opnames terugkijken, eventueel voor meerdere camera’s tegelijk. Via IP-camera beheer je de camera’s en alle bijbehorende instellingen voor bijvoorbeeld opnemen en bewegingsdetectie. Via Opname blader je via een soort bestandsbeheerder door alle opnames op datum. En via Toepassingscenter voeg je desgewenst extra functies en apps toe, om nog meer uit je camerabewakingssysteem te halen. Je kunt hier ook de zogeheten Device Pack bijwerken, wat soms nodig is voor ondersteuning van recentere camera’s.

Surveillance Station van Synology heeft een gelikte en gebruiksvriendelijke webinterface.

© PXimport

10 Camera toevoegen

We beginnen met het toevoegen van een officieel ondersteunde camera, een wat oudere Foscam FI9831W. Open IP-camera en kies Toevoegen / Camera toevoegen. We selecteren Snelle installatie. De camera kunnen we in dit geval direct opzoeken in de lijst waarna de configuratie grotendeels wordt ingevuld. Het volstaat om een naam, ip-adres en het gebruikersaccount in te voeren. Eventueel spoor je de camera via de zoekknop op in je netwerk. Klik op Verbinding testen om te zien of alles goed is ingevuld. Doorloop de wizard om de camera daadwerkelijk toe te voegen.

Staat je camera niet in de lijst, dan lukt het vaak als je een vergelijkbaar model kiest. Een niet-ondersteunde camera kun je bovendien nog op andere manieren toevoegen. Als de camera onvif ondersteunt selecteer je dat achter Merk en vul je de details verder in. Voor andere streams kies je Door de gebruiker gedefinieerd. Daarna selecteer je bij Type bijvoorbeeld Streaming - RTSP of Streaming – HTTP. Voer vervolgens achter Pad de link naar de stream volgens het juiste formaat in, en test of het werkt met Verbinding testen.

Via de wizard kun je eenvoudig een camera toevoegen aan Surveillance Station.

© PXimport

11 Meer instellingen voor de camera

De meeste instellingen geef je per camera apart op. Als je veel camera’s hebt, kun je dit wat versnellen door instellingen in batch aan te passen, maar dat laten we hier buiten beschouwing. Kies in het venster IP-camera je camera en klik dan op Bewerken. Onder Apparaatinstellingen kun je instellen welke streams en in welke kwaliteit Surveillance Station moet gebruiken, afhankelijk van de capaciteiten van de camera. Denk bijvoorbeeld aan de resolutie, framesnelheid en het videoformaat zoals h.264 of h.265. Wat framesnelheid betreft, is 10 tot 20 frames er seconde meestal genoeg voor bewakingsdoeleinden en dit scheelt opslagruimte, maar voor vloeiendere beelden kun je bijvoorbeeld 25 of 30 fps overwegen. Je kunt eventueel een tweede stream in lagere kwaliteit instellen, met een lagere resolutie en framesnelheid. Onder Liveweergave-instellingen kun je dan aangeven welke kwaliteit de livebeelden standaard moeten hebben. Je kunt dit ook voor opnames instellen (zie volgende paragraaf).

Bij Synology heb je voor elke camera uitgebreide instellingen.

© PXimport

12 Instellingen voor opnames

Een belangrijk onderdeel van de hierboven besproken instellingen voor de camera, zijn de instellingen voor opnames, die je vindt onder Opname-instellingen. Je geeft op het tabblad Opname specifiek aan hoeveel dagen de opnames bewaard moeten worden en ook (eventueel gecombineerd) een limiet in gigabyte voor de archiefmap. We adviseren om continu op te nemen, maar op het tabblad Planning kun je dit eventueel volgens een schema doen. De kwaliteit kun je op het tabblad Streamen kiezen. Als compromis kun je instellen dat bijvoorbeeld standaard in de lage kwaliteit wordt opgenomen terwijl, zodra beweging wordt gedetecteerd, dynamisch naar de hoogste kwaliteit wordt overgeschakeld tijdens deze gebeurtenis. De instellingen voor bewegingsdetectie vind je onder Gebeurtenisdetectie. Als je de bewegingsdetectie overlaat aan Surveillance Station kun je de instellingen hier aanpassen. Maar als je ervoor kiest om dat aan de camera over te laten, moet je het op de camera zelf aanpassen. Let erop dat het processorkracht vraagt als je dit door je nas laat doen, zeker bij hogere resoluties. Het kan wel de moeite waard zijn als je camera dit niet (of niet goed) doet.

Je kunt nauwgezet instellen hoelang opnames bewaard moeten worden.

© PXimport

13 Beelden en opnames bekijken

Via Liveweergave kun je het livebeeld van een camera bekijken en deze ook bedienen in geval van een ptz-camera. Ook kun je meerdere camera’s tegelijk in de gewenste opmaak bekijken. Met de knop Beheer kun je eventueel zelf een bepaalde opmaak samenstellen met je camera’s en deze als pre-set bewaren. Op het camerabeeld vind je knoppen voor extra acties, zoals het afspelen van het fragment (en eerdere fragmenten), maken van een foto (momentopname), inzoomen op een gebied met de muis en aanpassen van het volume. Om opnames terug te kijken, ga je naar Tijdlijn. Je kunt opnames per camera terugkijken, maar ook meerdere tegelijk naast elkaar, op hetzelfde moment in de tijdbalk. Heel handig is dat je aan de kleur van de tijdbalk ziet wanneer beweging werd gedetecteerd, zodat je snel die momenten kunt terugkijken.

Via een tijdlijn kijk je eenvoudig opnames voor meerdere camera’s tegelijkertijd terug.

© PXimport

14 Geavanceerdere opties

Er is een aantal handige extra’s om nog meer uit je bewakingssysteem te halen. Zo kun je via Melding bijvoorbeeld meldingen via e-mail, sms of op je mobiele apparaat inschakelen. Je kunt hiermee precies instellen wanneer je via welke methode meldingen wilt ontvangen en hoe vaak. Ook heel praktisch is Slim zoeken. Je kunt hiermee zoeken naar beweging in een geselecteerde camera. Heeft iemand iets weggenomen uit een bepaald gebied en moet je uren video doorzoeken? Selecteer gewoon het gebied in deze toepassing, zet de zoekfunctie aan het werk, en via de resultatenlijst kun je stap voor stap de resultaten bekijken en eventueel downloaden als film. De meldingen op je mobiel zijn overigens gekoppeld aan de DS cam-app, terwijl je voor Slim zoeken de Surveillance Station Client nodig hebt (zie kader ‘Extra software en apps voor Synology’). Die software lost trouwens ook het probleem op met de weergave van h.265(+) in je browser.

Via een tijdlijn kijk je eenvoudig opnames voor meerdere camera’s tegelijkertijd terug.

© PXimport

Extra software en apps voor Synology

Met DS cam kun je onder andere slim terugkijken naar eerdere beelden.

© PXimport

15 Webinterface verkennen

De webinterface van QNAPs Surveillance Station ziet lang niet zo modern uit als bij Synology en de gebruiksvriendelijkheid ligt ook niet op hetzelfde niveau. Veel opties zijn wat onduidelijk of niet goed vertaald. Als netwerkvideorecorder is de software echter meer dan toereikend en vooral de bewegingsdetectie heeft veel opties voor bijvoorbeeld meldingen. Na het starten van de toepassing zie je in het paneel links alle instellingen: bovenaan een sectie voor de camera, daaronder voor het systeem. De knop Monitoren opent een programma om de beelden van aangesloten camera’s te bekijken, terwijl Afspelen een programma opent om opnames terug te bekijken. We beginnen hier uiteraard ook met het toevoegen van de camera’s.

De eenvoudige maar doeltreffende webinterface van QNAP.

© PXimport

16 Camera toevoegen

Via de menuoptie Cameraconfiguratie kun je een camera toevoegen. Het aantal kanalen is gelijk aan het aantal cameralicenties (bij onze nas vier). Per kanaal kun je een camera toevoegen via het plusteken. De oude Foscam-camera, maar ook een nieuwe camera van Hikvision kunnen we direct in de lijst kiezen. Voor niet-ondersteunde modellen kun je achter Cameramerk voor ONVIF kiezen of via Generic Model een rtsp-stream instellen. Controleer via Test of de instellingen goed staan. Je kunt via de wizard direct opnames voor de camera aanzetten en de instellingen voor de video wijzigen, zoals het videoformaat, resolutie en framesnelheid. Helaas is alleen h.264 beschikbaar en geen h.265 of h.265+, ook als je camera die codecs wel ondersteunt. Verder kun je alvast kiezen hoeveel dagen opnames minimaal bewaard moeten worden. Let hier ook op de optie voor geluidsopnames, dit staat standaard uit maar is vaak wel gewenst als de camera een microfoon heeft. Vervolgens kun je via een schema instellen wanneer opnames gemaakt moeten worden in plaats van continu opnemen (wat de standaardinstelling is). Doorloop de wizard om de camera definitief toe te voegen. De instellingen kun je uiteraard op elk moment aanpassen via de optie Cameraconfiguratie.

Via een opnameschema bepaal je wanneer je camera actief is.

© PXimport

17 Meer instellingen

Veel instellingen zijn bij QNAP algemeen en dus niet per camera instelbaar. Onder Geavanceerde instellingen geef je bijvoorbeeld aan hoeveel dagen opnames moeten worden bewaard of hoeveel ruimte hiervoor gebruikt mag worden. Verder kun je kiezen hoelang er voor of na een gebeurtenis moet worden opgenomen, zodat je rond een bewegingsdetectie extra beeld hebt, praktisch als je kiest om niet continu op te nemen. Verder kun je aangeven hoelang elk opnamebestand moet zijn. Waar Synology kiest om per 30 minuten een nieuw opnamebestand te maken, is dat bij QNAP standaard elke vijf minuten, wat erg kort is.

Bij QNAP kun je via algemene instellingen opslagruimte voor opnames beheren.

© PXimport

18 Live beelden en opnames bekijken

Bij QNAP ga je voor livebeelden naar de optie Monitoren waarmee het programma QVR-Monitor wordt geopend. Voor het terugkijken van opnames kies je Afspelen en daarmee wordt een ander programma gestart, QVR-Playback. Je moet deze programma’s wel eenmalig installeren via één installatieprogramma voordat je het kunt gebruiken. Dat installatieprogramma staat al op je nas en je hoeft eigenlijk alleen de link naar de installatietoepassing te volgen die wordt getoond. De programma’s verwijzen ook weer naar elkaar en je kunt makkelijk wisselen via de knoppen aan de bovenkant. De twee programma’s hebben de nodige overeenkomsten. Zo kun je met de knoppen bovenaan de gewenste opmaak wijzigen voor je camera’s. Het afspeelprogramma voegt uiteraard een tijdlijn toe om beelden terug te kijken. Ook is er een mogelijkheid om beelden te exporteren.

Met de software QVR-Monitor kun je live beelden bekijken.

© PXimport

19 Bewegingsdetectie en andere gebeurtenissen

Surveillance Station van QNAP ondersteunt bewegingsdetectie, maar doet de detectie niet zelf en leunt dus volledig op de mogelijkheden van je camera. Je kunt wel veel acties instellen zodra beweging wordt gemeld en ook voor andere gebeurtenissen. De instellingen hiervoor vind je onder Gebeurtenissenbeheer. We selecteren hier Geavanceerde stand die duidelijker is en meer opties biedt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen cameragebeurtenissen (zoals bewegingsdetectie of een verbindingsfout) en systeemgebeurtenissen (zoals een mislukte opname of schijfstoring). Voor al deze gebeurtenissen kun je één of meerdere acties toevoegen die dan onder Actielijst verschijnen. We gaan naar Cameragebeurtenis / Bewegingsdetectie. We gaan nu een actie toevoegen, het maken van een opname. Druk op Toevoegen en selecteer achter Actietype voor Recording. Je kunt eventueel meteen extra kanalen aanvinken die ook opgenomen moeten worden. Klik dan op Toepassen. De actie is nu onder Actielijst verschenen. Je kunt nog extra acties toevoegen, zoals het versturen van een melding per sms of e-mail (met snapshots) of het ‘triggeren’ van andere systemen.

QNAP geeft veel actiemogelijkheden rond bewegingsdetectie.

© PXimport

QVR Pro

QVR Pro heeft een moderne webinterface voor het instellen van je camera’s.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000