Camerabewaking op je nas: zo werkt dat

Door: Gertjan Groen | 17 februari 2020 10:03

beste bewakingscamera’s
How To

Wil je je ip-camera’s centraal beheren, opnames maken en meldingen ontvangen bij gebeurtenissen, dan hoef je daar geen prijzige netwerkvideorecorder voor te kopen. Met een multifunctionele nas van Synology of QNAP en de bijgeleverde software heb je hiervoor eigenlijk alles al in huis. En voor de eerste camera’s gebruik je het zelfs helemaal gratis. In deze special lees je wat je er mee kunt!

Een ip-camera heeft zijn eigen webinterface voor het instellen van de camera en het bekijken van de beelden via programma’s en apps. Al blinken die meestal niet uit in gebruiksgemak of stabiliteit. Vaak kun je streams via protocollen als onvif (Open Network Video Interface Forum) of rtsp (Real Time Streaming Protocol) met andere, betere programma’s of apps bekijken. Maar voor continuopnames is dat ook geen oplossing. En opslaan op de camera zelf is niet ideaal. Het is veel praktischer om (meerdere) camera’s via één centraal systeem te beheren waar je ook beelden van alle camera’s kunt bekijken, en opnames maken en terugkijken. Een systeem dat gelijk meldingen stuurt bij beweging. Hoewel je dat met een pc kunt bereiken, bijvoorbeeld programma’s als Blue Iris of iSpy, moet de pc voor opnames dan wel altijd aanstaan. Een netwerkvideorecorder of een nas is veel praktischer.

01 Waarom een nas?

We hoeven je als trouwe lezer waarschijnlijk niet uit te leggen wat je allemaal met een nas kunt doen. Ze zijn in steeds meer huishoudens de spil in het web. Zelfs instapmodellen zijn krachtig genoeg om beelden van meerdere camera’s op te nemen. En dankzij de grote opslagcapaciteit die ze doorgaans bieden, kun je beelden gedurende een langere periode bewaren. De kans is groot dat je al een nas hebt – of overweegt. De keuze ligt daarom wel voor de hand. Maar hoe geschikt een nas echt is voor videobewaking valt en staat uiteindelijk met de beschikbaarheid van goede software. Dat hebben zowel Synology als QNAP met hun gelijknamige pakket Surveillance Station gelukkig goed voor elkaar (zie kader ‘Wat is Surveillance Station?’). En omdat je het volledig in eigen beheer hebt, hoef je niemand behalve jezelf te vertrouwen.

Nas
01 Met een nas kun je beelden van al je camera’s centraal beheren en bekijken.

Wat is Surveillance Station?

Surveillance Station is een webgebaseerde toepassing waarmee je al je camera’s in en om het huis kunt beheren. Het is beschikbaar voor nas’en van Synology en QNAP. Hoewel ze dezelfde naam hebben zijn het heel verschillende toepassingen, al zijn er functioneel natuurlijk overeenkomsten. Je kunt met Surveillance Station in beide gevallen bijvoorbeeld actuele beelden van de camera’s bekijken, eventueel van meerdere tegelijk, en opnames maken en terugkijken. Opnemen kan continu, maar ook volgens een bepaald schema of bij gebeurtenissen zoals beweging. Bij gebeurtenissen kun je bovendien een melding ontvangen. Behalve via de browser, zijn veel functies van Surveillance Station ook via bijvoorbeeld een smartphone-app toegankelijk. QNAP biedt naast Surveillance Station sinds kort ook QVR Pro dat een stuk moderner is, maar ook veel hogere eisen aan de nas stelt (zie het kader ‘QVR Pro’).

Surveilance Station
Surveillance Station is beschikbaar voor nas’en van Synology en QNAP.

02 Welke nas?

Je hebt zeker geen krachtpatser van een nas nodig voor videobewaking. De meeste nas’en van bijvoorbeeld Synology en QNAP kun je prima gebruiken voor Surveillance Station, ook de instapmodellen. De hoofdtaak, het opnemen van video, is vaak een continuproces, maar het vraagt maar weinig van je nas. Er blijft dus genoeg rekenkracht beschikbaar voor je andere toepassingen. De liveweergave en het terugkijken van beelden vraagt wel meer processorkracht, afhankelijk van de resolutie en framesnelheid en natuurlijk het aantal camera’s waarvoor je beelden bekijkt. Fabrikanten vermelden doorgaans hoeveel camera’s je tegelijkertijd kunt gebruiken, wat meestal veel meer is dan nodig. De nas’en die we in dit artikel gebruiken, ondersteunen bijvoorbeeld tot veertig camera’s. Bedenk wel dat je doorgaans maar twee gratis licenties krijgt en alleen bij enkele geavanceerdere modellen soms meer. Eventuele extra licenties voor Surveillance Station kosten je ongeveer 50 euro per camera, waardoor je bij een relatief groot aantal camera’s misschien beter naar alternatieven kunt zoeken.

Licentie
Voor meer dan twee camera’s heb je doorgaans extra licenties nodig.

Onze nas-keuze

Bij dit artikel gebruiken we twee stevig uitgeruste nas’en: een Synology DS918+ en een QNAP TS-453Be-4G. Wat specificaties betreft hebben de modellen veel gemeen, zoals dezelfde quadcore Intel Celeron J3455-processor, 4 GB werkgeheugen (uitbreidbaar) en ruimte voor vier interne harde schijven (3,5 inch). Ook beschikken ze over twee lan-poorten die je dankzij linkaggregatie eventueel kunt combineren zodat er meer bandbreedte is, al is dat voor thuisgebruik misschien wat overdadig.

Een meerwaarde van het model van QNAP voor videobewaking is de dubbele hdmi-uitgang die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor lokale videoweergave op een televisie of monitor. Nog een niet onbelangrijk verschil: bij het model van Synology krijg je twee gratis cameralicenties, bij dit model van QNAP zijn dat er vier.

Licentie
De QNAP TS-453Be-4G komt op veel punten overeen met het model van Synology.

03 Ruimte voor opnames

Hoeveel opslagruimte nodig is voor opnames verschilt sterk per situatie, zoals het aantal camera’s, de opnametijd, maar ook de gewenste opnamekwaliteit zoals het videoformaat, de resolutie en framesnelheid. Er zijn wat rekentools waarmee je dat kunt inschatten, zoals deze van Western Digital en deze van QNAP. Je kunt opslagruimte besparen door slim op te nemen, bijvoorbeeld door alleen op bepaalde tijden op te nemen of alleen rondom een bewegingsmelding. Toch raden we dat af, want bewegingsdetectie is soms lastig goed te krijgen en het zou zonde zijn als je net een belangrijke gebeurtenis mist.

Let op het enorme verschil tussen mjpeg en nieuwere videoformaten zoals h.264. Dat komt omdat bij mjpeg alle frames individueel worden gecomprimeerd, terwijl bij h.264 juist naar de veranderingen in frames wordt gekeken. Er zijn ook al camera’s met h.265(+) en die zijn weer veel efficiënter. Behalve opslagruimte bespaar je ook meteen op bandbreedte, fijn als je veel camera’s hebt.

Rekentool
03 Via rekentools kun je een inschatting maken van de ruimte voor opnames.

04 Keuze voor opslag

Bij de aanschaf van een nas speelt de mogelijke hoeveelheid opslagruimte een grote rol. Wat prijs betreft zijn de 2bay-modellen het meest interessant. Harde schijven zijn in zulke grote formaten beschikbaar dat je hiermee altijd wel uit de voeten kunt. Al is de ruimte die je krijgt niet de som der delen: je zult waarschijnlijk gebruikmaken van raid (wij raden dat in ieder geval sterk aan), zodat het systeem blijft draaien als een harde schijf uitvalt. Voor videobewaking is dat misschien wel nóg belangrijker. Met een 4bay-nas ben je wat flexibeler. De handige rekenmachine van Synology laat zien hoeveel opslagruimte je daadwerkelijk overhoudt, afhankelijk van het gewenste raid-type en je schijfkeuze. Het meest gangbare raid-type is bij Synology overigens Synology Hybrid Raid (SHR) dat flexibel omgaat met harde schijven van verschillende grootte.

Keuze voor opslag
04 De raid-rekentool laat zien welke opslagruimte daadwerkelijk overblijft.

05 Welke camera?

Er zijn camera’s in alle soorten, maten en prijsklassen. Populaire merken zijn Hikvision, Dahua en Foscam. Er zijn erg veel keuzes die je moet maken (zie kader ‘Keuzecriteria voor camera’), maar het zwaarst weegt uiteindelijk de ondersteuning door Surveillance Station. Wij adviseren voor deze cursus camera’s te vermijden die sterk op de cloud leunen voor opnames en gebeurtenissen (en daar ook een stevige abonnementsprijs voor rekenen), zoals de Google Nest Cam en TP-Link Kasa Cam. Er zijn bij cloudcamera’s meestal geen achterdeurtjes om ze met andere software te gebruiken. Je kunt je enigszins vasthouden aan de officiële lijst van Synology of QNAP. Maar die overzichten zijn niet compleet. Voor recente modellen is vaak geen profiel, terwijl ze prima werken als je een vergelijkbaar (ouder) model kiest. De camera’s van Ubiquiti zijn ook een vrij gesloten systeem, maar ze ondersteunen tegenwoordig wel rtsp zodat je de stream eventueel zou kunnen toevoegen. Al werken ze beter met de oplossingen van die fabrikant. Ook bij andere camera’s kun je er tegenaanlopen dat geavanceerdere mogelijkheden, zoals speciale detectiemechanismen, niet volledig door Surveillance Station worden ondersteund.

Camera-ondersteuning
05 Je kunt online opzoeken welke camera’s officieel worden ondersteund.

Keuzecriteria voor camera

Er zijn heel veel keuzes die je moet maken bij de aanschaf van een camera. Wil je een camera voor binnen of een (waterdicht) exemplaar voor buiten? Wat voor soort camera moet het zijn, bijvoorbeeld een dome, bullet of turret? Wil je een camera met wifi of met een vaste netwerkaansluiting? Dit laatste is stabieler en geeft vaak de mogelijkheid voor Power over Ethernet (PoE). Wat voor resolutie moet de camera bieden? Hoewel 2 megapixel (1080p) de standaard is, gaan veel camera’s al verder (bijvoorbeeld 4 of 8 megapixel). Ondersteuning van h.265(+) is een meerwaarde, zeker bij hogere resoluties. De sensor en lens zijn ook belangrijk. De sensor bepaalt bijvoorbeeld hoe goed de camera bij weinig licht werkt. Aanvullend zitten (vooral duurdere) camera’s vol techniek voor beeldcorrectie, beter nachtzicht en aanpassing bij overbelichting door bijvoorbeeld de zon, (bijvoorbeeld wide dynamic range).

Wat lens betreft zijn camera’s met vaste brandpuntafstand het meest gangbaar, maar bedenk dan goed of je een brede kijkhoek wilt om een groot gebied te overzien (veelal met 2,8 mm) of juist wat gedetailleerder beeld op afstand wenst (bijvoorbeeld 4, 6 of 8 mm). Er zijn trouwens ook (prijzige) camera’s met varifocale lens waarbij je dat flexibel kunt aanpassen aan de situatie. Verder zijn er natuurlijk camera’s met ‘ptz’ ofwel pan (draaien), tilt (kantelen) en zoom (optisch inzoomen). Leuk om mee te spelen, ook in Surveillance Station, maar in de praktijk minder belangrijk: camera’s moeten vooral zaken vastleggen als je er niet bent.

Domecamera
De domecamera is één van de populairste soorten camera’s.

06 Gebruik van rtsp en onvif

Er zijn twee belangrijke protocollen waar je op kunt terugvallen bij het toevoegen van een camera: rtsp (Real Time Streaming Protocol) en onvif (Open Network Video Interface Forum). Hiermee kun je vrijwel elke camera gebruiken, want deze protocollen worden breed ondersteund. Wel geeft het soms wat beperkingen. Zo heb je met rtsp alleen de stream en geen extra functies zoals pan/tilt/zoom en bewegingsdetectie van de camera. Wat dat betreft is onvif flexibeler, een standaard die alle communicatie met de camera probeert te standaardiseren. Maar zelfs dan werkt soms niet alles volledig. Bij rtsp is het verder soms een hele puzzel om het juiste pad naar de stream van je camera te vinden. Een zoektocht op internet kan je verder helpen. Voordat je een stream in Surveillance Station toevoegt, is het handig om deze eerst te proberen met VLC media player, via de menuoptie Media / Netwerkstream openen.

VLC
VLC media player kun je handig gebruiken om rtsp-streams te testen.

07 Software installeren op de nas

Zowel Synology met het besturingssysteem DSM als QNAP met QTS heeft de mogelijkheid extra software te installeren. Bij Synology open je daarvoor Package Center, bij QNAP heet dit App Center. Daar vind je ook Surveillance Station. De installatie wijst zichzelf. Bij Synology is het nog handig bij de installatie een aangepaste alias te kiezen zodat je de toepassing rechtstreeks via bijvoorbeeld https://diskstation/cam kunt openen. QNAP zal je bij de eerste keer starten vragen in welke (eventueel nieuw aan te maken map) de opnames moeten worden bewaard; Synology gebruikt daarvoor automatisch de map surveillance. Op beide systemen kun je gewoon het beheerdersaccount van je nas gebruiken voor toegang, maar je kunt ook aparte gebruikersaccounts maken. De taal staat op beide systemen overigens standaard op Engels, maar kun je ook wijzigen naar het Nederlands.

Package center
QNAP biedt App Center voor de installatie van extra pakketten.

08 Camera voorbereiden

Voordat je een camera in Surveillance Station kunt gebruiken, moet je deze eerst via de bijgeleverde software of webinterface instellen en het beeld controleren. Dat begint met het configureren van het netwerk of de wifi-toegang. Het is verstandig de camera een vast ip-adres in je netwerk te geven. Configureer ook de stream(s) die de camera moet aanbieden. Verder is het praktisch een apart gebruikersaccount met sterk wachtwoord voor toegang vanuit Surveillance Station te maken. De instellingen kun je dan later in Surveillance Station overnemen. De bewegingsdetectie wordt in de meeste gevallen aan de camera overgelaten, Surveillance Station reageert feitelijk alleen op de gebeurtenissen die de camera zelf meldt. Dit is daarom één van de belangrijkste zaken om op de camera zelf in te stellen en finetunen, zoals het detectiegebied en de gevoeligheid. Sommige camera’s, zoals een recent model van Hikvision dat we in dit artikel hebben gebruikt, bieden naast een eenvoudige bewegingsdetectie ook een slimmere bewegingsdetectie. Die kan niet alleen veel valse meldingen voorkomen, maar ook nog detecteren wanneer een object bijvoorbeeld onbeheerd wordt achtergelaten of weggenomen. Helaas kan Surveillance Station niet altijd met zulke geavanceerde meldingen overweg.

Camera voorbereiden
Zorg dat de camera toegankelijk is via het netwerk en geconfigureerd.

Licenties voor camera’s bekijken en beheren

Zowel bij Synology als QNAP krijg je bij je nas doorgaans twee gratis cameralicenties voor gebruik met Surveillance Station. Bij enkele uitgebreidere modellen van QNAP, zoals de TS-453Be-4G die we voor dit artikel gebruiken, krijg je vier licenties. Het is altijd mogelijk om extra licenties bij te kopen, al zijn ze wel relatief prijzig. Bij Synology kun licenties per stuk kopen (47,95 euro), per vier stuks (173,90 euro) of per acht (312,95 euro) bijkopen. Bij QNAP zijn de prijzen vergelijkbaar.

Je kunt ze bij diverse online winkels aanschaffen. QNAP heeft daarnaast ook een eigen licentiewinkel. De licenties gelden voor onbepaalde tijd, zonder terugkerende kosten. Vaak zijn ze verbonden aan de nas, met soms de mogelijkheid ze naar een andere nas te migreren. Voor het bekijken en beheren van je licenties open je bij Synology de optie License in het hoofdmenu van Surveillance Station. Bij QNAP open je hiervoor de webinterface van de nas zelf en kies je in het menu voor Licentiecentrum.

Licenties
Bij Surveillance Station krijg je een beperkt aantal licenties gratis.

09 Webinterface verkennen

Synology’s Surveillance Station heeft een mooie, moderne en gebruiksvriendelijke webinterface. De belangrijkste onderdelen staan op het bureaublad. Zo is er Liveweergave om de livebeelden van één of meerdere camera’s te bekijken. Via Tijdlijn kun je eerdere opnames terugkijken, eventueel voor meerdere camera’s tegelijk. Via IP-camera beheer je de camera’s en alle bijbehorende instellingen voor bijvoorbeeld opnemen en bewegingsdetectie. Via Opname blader je via een soort bestandsbeheerder door alle opnames op datum. En via Toepassingscenter voeg je desgewenst extra functies en apps toe, om nog meer uit je camerabewakingssysteem te halen. Je kunt hier ook de zogeheten Device Pack bijwerken, wat soms nodig is voor ondersteuning van recentere camera’s.

Webinterface Synology
Surveillance Station van Synology heeft een gelikte en gebruiksvriendelijke webinterface.

10 Camera toevoegen

We beginnen met het toevoegen van een officieel ondersteunde camera, een wat oudere Foscam FI9831W. Open IP-camera en kies Toevoegen / Camera toevoegen. We selecteren Snelle installatie. De camera kunnen we in dit geval direct opzoeken in de lijst waarna de configuratie grotendeels wordt ingevuld. Het volstaat om een naam, ip-adres en het gebruikersaccount in te voeren. Eventueel spoor je de camera via de zoekknop op in je netwerk. Klik op Verbinding testen om te zien of alles goed is ingevuld. Doorloop de wizard om de camera daadwerkelijk toe te voegen.

Staat je camera niet in de lijst, dan lukt het vaak als je een vergelijkbaar model kiest. Een niet-ondersteunde camera kun je bovendien nog op andere manieren toevoegen. Als de camera onvif ondersteunt selecteer je dat achter Merk en vul je de details verder in. Voor andere streams kies je Door de gebruiker gedefinieerd. Daarna selecteer je bij Type bijvoorbeeld Streaming - RTSP of Streaming – HTTP. Voer vervolgens achter Pad de link naar de stream volgens het juiste formaat in, en test of het werkt met Verbinding testen.

Camera toevoegen
Via de wizard kun je eenvoudig een camera toevoegen aan Surveillance Station.

11 Meer instellingen voor de camera

De meeste instellingen geef je per camera apart op. Als je veel camera’s hebt, kun je dit wat versnellen door instellingen in batch aan te passen, maar dat laten we hier buiten beschouwing. Kies in het venster IP-camera je camera en klik dan op Bewerken. Onder Apparaatinstellingen kun je instellen welke streams en in welke kwaliteit Surveillance Station moet gebruiken, afhankelijk van de capaciteiten van de camera. Denk bijvoorbeeld aan de resolutie, framesnelheid en het videoformaat zoals h.264 of h.265. Wat framesnelheid betreft, is 10 tot 20 frames er seconde meestal genoeg voor bewakingsdoeleinden en dit scheelt opslagruimte, maar voor vloeiendere beelden kun je bijvoorbeeld 25 of 30 fps overwegen. Je kunt eventueel een tweede stream in lagere kwaliteit instellen, met een lagere resolutie en framesnelheid. Onder Liveweergave-instellingen kun je dan aangeven welke kwaliteit de livebeelden standaard moeten hebben. Je kunt dit ook voor opnames instellen (zie volgende paragraaf).

Instellingen
Bij Synology heb je voor elke camera uitgebreide instellingen.

12 Instellingen voor opnames

Een belangrijk onderdeel van de hierboven besproken instellingen voor de camera, zijn de instellingen voor opnames, die je vindt onder Opname-instellingen. Je geeft op het tabblad Opname specifiek aan hoeveel dagen de opnames bewaard moeten worden en ook (eventueel gecombineerd) een limiet in gigabyte voor de archiefmap. We adviseren om continu op te nemen, maar op het tabblad Planning kun je dit eventueel volgens een schema doen. De kwaliteit kun je op het tabblad Streamen kiezen. Als compromis kun je instellen dat bijvoorbeeld standaard in de lage kwaliteit wordt opgenomen terwijl, zodra beweging wordt gedetecteerd, dynamisch naar de hoogste kwaliteit wordt overgeschakeld tijdens deze gebeurtenis. De instellingen voor bewegingsdetectie vind je onder Gebeurtenisdetectie. Als je de bewegingsdetectie overlaat aan Surveillance Station kun je de instellingen hier aanpassen. Maar als je ervoor kiest om dat aan de camera over te laten, moet je het op de camera zelf aanpassen. Let erop dat het processorkracht vraagt als je dit door je nas laat doen, zeker bij hogere resoluties. Het kan wel de moeite waard zijn als je camera dit niet (of niet goed) doet.

Opname-instellingen
Je kunt nauwgezet instellen hoelang opnames bewaard moeten worden.

13 Beelden en opnames bekijken

Via Liveweergave kun je het livebeeld van een camera bekijken en deze ook bedienen in geval van een ptz-camera. Ook kun je meerdere camera’s tegelijk in de gewenste opmaak bekijken. Met de knop Beheer kun je eventueel zelf een bepaalde opmaak samenstellen met je camera’s en deze als pre-set bewaren. Op het camerabeeld vind je knoppen voor extra acties, zoals het afspelen van het fragment (en eerdere fragmenten), maken van een foto (momentopname), inzoomen op een gebied met de muis en aanpassen van het volume. Om opnames terug te kijken, ga je naar Tijdlijn. Je kunt opnames per camera terugkijken, maar ook meerdere tegelijk naast elkaar, op hetzelfde moment in de tijdbalk. Heel handig is dat je aan de kleur van de tijdbalk ziet wanneer beweging werd gedetecteerd, zodat je snel die momenten kunt terugkijken.

Tijdlijn
Via een tijdlijn kijk je eenvoudig opnames voor meerdere camera’s tegelijkertijd terug.

14 Geavanceerdere opties

Er is een aantal handige extra’s om nog meer uit je bewakingssysteem te halen. Zo kun je via Melding bijvoorbeeld meldingen via e-mail, sms of op je mobiele apparaat inschakelen. Je kunt hiermee precies instellen wanneer je via welke methode meldingen wilt ontvangen en hoe vaak. Ook heel praktisch is Slim zoeken. Je kunt hiermee zoeken naar beweging in een geselecteerde camera. Heeft iemand iets weggenomen uit een bepaald gebied en moet je uren video doorzoeken? Selecteer gewoon het gebied in deze toepassing, zet de zoekfunctie aan het werk, en via de resultatenlijst kun je stap voor stap de resultaten bekijken en eventueel downloaden als film. De meldingen op je mobiel zijn overigens gekoppeld aan de DS cam-app, terwijl je voor Slim zoeken de Surveillance Station Client nodig hebt (zie kader ‘Extra software en apps voor Synology’). Die software lost trouwens ook het probleem op met de weergave van h.265(+) in je browser.

Slim zoeken
Via een tijdlijn kijk je eenvoudig opnames voor meerdere camera’s tegelijkertijd terug.

Extra software en apps voor Synology

Synology biedt met Surveillance Station Client ook een programma voor pc en Mac om camerabeelden te bekijken. Dat is eigenlijk dezelfde omgeving als in de browser, maar zonder eventuele beperkingen van je browser. Om het te downloaden ga je hiernaartoe. Selecteer je nas-model en zoek het programma op onder Bureaubladhulpprogramma’s. Daarnaast is er met DS cam ook een goede app voor smartphones en tablets, die onlangs nog verder is verbeterd. Je kunt hiermee bijvoorbeeld op een smartphone of je iPad heel comfortabel het livebeeld van de camera’s bekijken (eventueel meerdere tegelijk) en daarbij ook de tijdsbalk verschuiven, om terug te kijken naar een eerder moment. Aan de kleur van de tijdbalk zie je ook met de app wanneer beweging werd gedetecteerd. Met de app kun je automatisch pushnotificaties ontvangen bij gebeurtenissen.

DS cam
Met DS cam kun je onder andere slim terugkijken naar eerdere beelden.

15 Webinterface verkennen

De webinterface van QNAPs Surveillance Station ziet lang niet zo modern uit als bij Synology en de gebruiksvriendelijkheid ligt ook niet op hetzelfde niveau. Veel opties zijn wat onduidelijk of niet goed vertaald. Als netwerkvideorecorder is de software echter meer dan toereikend en vooral de bewegingsdetectie heeft veel opties voor bijvoorbeeld meldingen. Na het starten van de toepassing zie je in het paneel links alle instellingen: bovenaan een sectie voor de camera, daaronder voor het systeem. De knop Monitoren opent een programma om de beelden van aangesloten camera’s te bekijken, terwijl Afspelen een programma opent om opnames terug te bekijken. We beginnen hier uiteraard ook met het toevoegen van de camera’s.

QNAP
De eenvoudige maar doeltreffende webinterface van QNAP.

16 Camera toevoegen

Via de menuoptie Cameraconfiguratie kun je een camera toevoegen. Het aantal kanalen is gelijk aan het aantal cameralicenties (bij onze nas vier). Per kanaal kun je een camera toevoegen via het plusteken. De oude Foscam-camera, maar ook een nieuwe camera van Hikvision kunnen we direct in de lijst kiezen. Voor niet-ondersteunde modellen kun je achter Cameramerk voor ONVIF kiezen of via Generic Model een rtsp-stream instellen. Controleer via Test of de instellingen goed staan. Je kunt via de wizard direct opnames voor de camera aanzetten en de instellingen voor de video wijzigen, zoals het videoformaat, resolutie en framesnelheid. Helaas is alleen h.264 beschikbaar en geen h.265 of h.265+, ook als je camera die codecs wel ondersteunt. Verder kun je alvast kiezen hoeveel dagen opnames minimaal bewaard moeten worden. Let hier ook op de optie voor geluidsopnames, dit staat standaard uit maar is vaak wel gewenst als de camera een microfoon heeft. Vervolgens kun je via een schema instellen wanneer opnames gemaakt moeten worden in plaats van continu opnemen (wat de standaardinstelling is). Doorloop de wizard om de camera definitief toe te voegen. De instellingen kun je uiteraard op elk moment aanpassen via de optie Cameraconfiguratie.

Surveilance Station
Via een opnameschema bepaal je wanneer je camera actief is.

17 Meer instellingen

Veel instellingen zijn bij QNAP algemeen en dus niet per camera instelbaar. Onder Geavanceerde instellingen geef je bijvoorbeeld aan hoeveel dagen opnames moeten worden bewaard of hoeveel ruimte hiervoor gebruikt mag worden. Verder kun je kiezen hoelang er voor of na een gebeurtenis moet worden opgenomen, zodat je rond een bewegingsdetectie extra beeld hebt, praktisch als je kiest om niet continu op te nemen. Verder kun je aangeven hoelang elk opnamebestand moet zijn. Waar Synology kiest om per 30 minuten een nieuw opnamebestand te maken, is dat bij QNAP standaard elke vijf minuten, wat erg kort is.

Algemene instellingen QNAP
Bij QNAP kun je via algemene instellingen opslagruimte voor opnames beheren.

18 Live beelden en opnames bekijken

Bij QNAP ga je voor livebeelden naar de optie Monitoren waarmee het programma QVR-Monitor wordt geopend. Voor het terugkijken van opnames kies je Afspelen en daarmee wordt een ander programma gestart, QVR-Playback. Je moet deze programma’s wel eenmalig installeren via één installatieprogramma voordat je het kunt gebruiken. Dat installatieprogramma staat al op je nas en je hoeft eigenlijk alleen de link naar de installatietoepassing te volgen die wordt getoond. De programma’s verwijzen ook weer naar elkaar en je kunt makkelijk wisselen via de knoppen aan de bovenkant. De twee programma’s hebben de nodige overeenkomsten. Zo kun je met de knoppen bovenaan de gewenste opmaak wijzigen voor je camera’s. Het afspeelprogramma voegt uiteraard een tijdlijn toe om beelden terug te kijken. Ook is er een mogelijkheid om beelden te exporteren.

QVR-monitor
Met de software QVR-Monitor kun je live beelden bekijken.

19 Bewegingsdetectie en andere gebeurtenissen

Surveillance Station van QNAP ondersteunt bewegingsdetectie, maar doet de detectie niet zelf en leunt dus volledig op de mogelijkheden van je camera. Je kunt wel veel acties instellen zodra beweging wordt gemeld en ook voor andere gebeurtenissen. De instellingen hiervoor vind je onder Gebeurtenissenbeheer. We selecteren hier Geavanceerde stand die duidelijker is en meer opties biedt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen cameragebeurtenissen (zoals bewegingsdetectie of een verbindingsfout) en systeemgebeurtenissen (zoals een mislukte opname of schijfstoring). Voor al deze gebeurtenissen kun je één of meerdere acties toevoegen die dan onder Actielijst verschijnen. We gaan naar Cameragebeurtenis / Bewegingsdetectie. We gaan nu een actie toevoegen, het maken van een opname. Druk op Toevoegen en selecteer achter Actietype voor Recording. Je kunt eventueel meteen extra kanalen aanvinken die ook opgenomen moeten worden. Klik dan op Toepassen. De actie is nu onder Actielijst verschenen. Je kunt nog extra acties toevoegen, zoals het versturen van een melding per sms of e-mail (met snapshots) of het ‘triggeren’ van andere systemen.

Bewegingsdetectie
QNAP geeft veel actiemogelijkheden rond bewegingsdetectie.

QVR Pro

QNAP biedt met QVR Pro nóg een toepassing voor camerabewaking, bedoeld voor de wat zwaardere nas’en met minimaal 4 GB geheugen. De toepassing is nog relatief nieuw en de eerste versies waren niet zo goed. Maar inmiddels is-ie wel verbeterd en ziet de interface er modern uit en is de software rijk aan functies. Helaas reageert de toepassing vaak nog wel wat traag en is de stabiliteit niet optimaal. Een pluspunt ten opzichte van Surveillance Station is dat je meteen acht cameralicenties krijgt. Bij de gratis versie is de opnameperiode wel beperkt tot 14 dagen, maar dat zal voor de meesten genoeg zijn. De software kan voor maximaal twee camera’s (en maximaal 1080p) de bewegingsdetectie afhandelen, handig als de camera dat niet zelf kan. Ook kan de toepassing met h.265 overweg, maar nog niet met h.265+. Voor het bekijken van beelden en opnames kun je onder Windows de QVR Pro-software installeren. Dat is één toepassing waarmee je via een gelikte interface zowel het livebeeld als eerdere opnames kunt bekijken.

QVR Pro
QVR Pro heeft een moderne webinterface voor het instellen van je camera’s.

0 Reactie(s) op: Camerabewaking op je nas: zo werkt dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.