CES 2018: ASUS toont mesh-router met ingebouwde Alexa

Door: Jeroen Boer | 10 januari 2018 11:25

ASUS Lyra Voice
Nieuws

ASUS heeft op de CES nieuwe wifi-mesh-producten aangekondigd. De Lyra Voice is de opvallendste toevoeging aan het assortiment. Deze mesh-router doet behalve als wifi-accesspoint ook dienst als slimme luidspreker die draait op Alexa. Daarnaast voegt ASUS ook mesh-mogelijkheden aan bestaande routers toe.

ASUS voegt met de Lyra Voice en de Lyra Trio twee nieuwe producten aan de al verkrijgbare ASUS Lyra toe. De ASUS Lyra Voice is naast een wifi-mesh-router ook een slimme luidspreker die gebruikmaakt van Amazons Alexa-platform. De Lyra Voice heeft hiervoor ingebouwde stereoluidsprekers en een microfoon. De Lyra Voice is een volwaardige component binnen ASUS Lyra-systeem en maakt net als de al verkrijgbare ASUS Lyra gebruik van AC2200-technologie waarbij één 2,4GHz-radio gecombineerd wordt met twee 5GHz-radio’s. Hierdoor kan één van de 5GHz-radio’s als gereserveerde draadloze verbinding tussen de draadloos aangesloten nodes functioneren. Je kunt de Lyra Voice zowel als router of draadloos accesspoint configureren.

ASUS Lyra Voice

Lyra Trio

ASUS voegt naast de Lyra Voice ook de Lyra Trio toe aan hun mesh-aanbod. De Trio is een goedkopere variant van Lyra die gebruikmaakt van AC1750-technologie waarbij één 2,4- en één 5GHz-radio gebruikt wordt. Er dus geen aparte 5GHz-radio voor de backhaul, maar de radio’s ondersteunen in tegenstelling tot bij AC2200 wel drie datastromen per radio in plaats van de twee datastromen per radio bij AC2200. De verwachting is dat de opvallend ontworpen Trio goedkoper wordt dan de al verkrijgbare Lyra.

ASUS Lyra Trio

Mesh op AC-routers

Naast de nieuwe toevoegingen aan de Lyra-reeks kondigde ASUS ook AiMesh aan. Dit is een software-update die mesh-mogelijkheden toevoegt aan bestaande ASUS AC-routers. Hierdoor kun je meerdere geschikte AC-routers combineren tot één mesh-systeem met één ssid voor het hele systeem. Hierbij stel je één router als primaire router in, terwijl je andere routers als accesspoints aan het systeem kunnen worden toegevoegd. De accesspoints kunnen zowel bedraad als draadloos gekoppeld worden. De AiMesh-update is beschikbaar voor de volgende AC-routers: RT-AC68RW, RT-AC68UF, RT-AC68R, RT-AC68W, RT-AC68U_White, RT-AC68P, RT-AC68U V2, RT-AC68U, RT-AC86U, RT-AC2900, RT-AC88U en RT-AC3100. De GT-AC5300 en RT-AC5300 worden binnenkort van een update voorzien. Heb je al de beschikking over meerdere geschikte ASUS-routers, dan kun je direct aan de slag want de update is al te downloaden.

ASUS AiMesh

Prijs en verkrijgbaarheid

ASUS heeft de prijzen van zowel de Lyra Voice als de Lyra Trio nog niet onthuld. De producten zouden ergens in de eerste helft van 2018 op de markt moeten komen, al is het niet bekend of ze ook in Nederland te koop zullen zijn.

0 Reactie(s) op: CES 2018: ASUS toont mesh-router met ingebouwde Alexa

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.