CES 2018: Wpa3 gaat draadloze netwerken beter beveiligen

Door: Jeroen Boer | 09 januari 2018 13:29

Hacker
Nieuws

De Wi-Fi Alliance, de organisatie achter de wifi-standaard, heeft bekendgemaakt dat de beveiliging van draadloze netwerken verbeterd wordt. De huidige beveiliging wpa2 wordt opgevolgd door wpa3 dat ook zonder wachtwoord bij open netwerken encryptie biedt.

De Wi-Fi Alliance heeft op elektronicabeurs CES bekendgemaakt dat de wpa2-beveiliging wordt opgevolgd door wpa3. De Wi-Fi Alliance heeft vier verbeteringen ten opzichte van het huidige wpa2 bekendgemaakt.

Altijd versleuteling

Een van de manieren waarop wpa3 veiliger is ten opzichte van het huidige wpa2 is dat ook gebruikers van een open netwerk een versleutelde verbinding met ieder een unieke sleutel krijgen. Hierdoor kan verkeer uit de lucht niet langer afgeluisterd worden. Uiteraard is je verkeer eventueel nog wel inzichtelijk voor de beheerder van het netwerk of andere gebruikers, dus zorg ervoor dat gevoelig verkeer altijd extra beveiligd is via bijvoorbeeld een versleuteld protocol of vpn-dienst.

Dat is niet de enige verbetering. Zo zou Wpa3 zou ook veilig moeten zijn als gebruikers korte niet complexe wachtwoorden gebruiken. Daarnaast moet wpa3 eenvoudiger te gebruiken zijn op apparaten zonder scherm. Tot slot wordt 192bit-encryptie toegevoegd voor gebruikers met heel hoge eisen zoals de overheid en defensie.

Wpa3 moet in 2018 in producten verschijnen. De introductie van wpa3 betekent overigens niet dat wpa2 niet meer ondersteund wordt. De Wi-Fi Alliance zegt dat het wpa2 ook in de toekomst blijft verbeteren. Geen overbodige luxe, denk bijvoorbeeld aan de KRACK-kwetsbaarheid die vorig jaar ontdekt werd.

0 Reactie(s) op: CES 2018: Wpa3 gaat draadloze netwerken beter beveiligen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.