CES 2019: voorspellingen voor de grootste techbeurs

Door: Justin Doornekamp | 05 januari 2019 08:56

Blog

Vlak na de jaarwisseling vindt in Las Vegas de Consumer Electronics Show plaats, oftewel de CES 2019. Op deze beurs kun je terecht voor alle vernieuwingen op het gebied van consumentenelektronica. Van opvouwbare telefoons tot oprolbare televisies. Dit kun je verwachten.

Overal assistenten

Net als vorig jaar zullen de grootste techgiganten inzicht geven in de laatste ontwikkelingen omtrent spraakgestuurde assistenten. Dit betekent veel slimme speakers met schermen, maar ook nieuwe producten die met de stem te bedienen zijn, bijvoorbeeld soundbars van Samsung, Sony of LG. Daarmee lijkt de afstandsbediening steeds vaker uit huiskamers te verdwijnen. De nieuwste televisies van Toshiba krijgen bijvoorbeeld standaard al ondersteuning voor Alexa, de spraakassistent van Amazon.

Spraakgestuurde koptelefoons zullen er ook bij gaan horen. Enkele maanden geleden introduceerde Qualcomm een Development Kit voor een slimme audioheadset met geïntegreerde ondersteuning voor Alexa. Het referentiemodel moet ertoe leiden dat er meer bluetooth-oortjes op de markt komen met ondersteuning voor de stemdienst.

Van Spotify wordt doorgaans weinig verwacht tijdens CES, maar dat kan op het gebied van spraakbesturing dit jaar weleens anders worden. De streamingdienst zal wellicht de strijd willen aangaan met Amazon Echo en Google Home door een eigen spraakinterface te lanceren.

Komt Spotify met een eigen spraakinterface?

Draadloos opladen

Gaat de oplaadmat AirPower van Apple er wel of niet komen? Hierover is veel speculatie, maar voor genoeg fabrikanten is draadloos opladen de toekomst. Vermoedelijk gaan we tijdens CES minstens drie nieuwe producten van Aircharge zien, waaronder de Fast Wireless Charger 10W en de Fast Dual Charger 10W. Ook komt er een draadloze oplaadadapter voor de PlayStation 4-controller, zo wordt verwacht.

Alles opvouwbaar

Afgelopen jaar werd een eerste aanzet gedaan tot het opvouwbare scherm, vooral voor smartphones. Het compleet onbekende Royole gaf grote jongens als Samsung en LG het nakijken en kondigde afgelopen jaar ’s werelds eerste vouwtelefoon aan. Niet veel later kwamen andere smartphonefabrikanten met een antwoord, waaronder Samsung met de Infinity Flex Display. Vermoedelijk gaan we hier meer over horen tijdens CES.

Flexibiliteit zullen we vermoedelijk niet alleen terugzien in smartphones. LG kondigde al eerder een oprolbare televisie aan, maar ook opvouwbare tablets en laptops lijken tot de mogelijkheden te behoren. De oprolbare OLED-tv van LG was vorig jaar trouwens al achter gesloten deuren te zien en er is een grote kans dat de televisie dit jaar voor iedereen op de beursvloer te bekijken is, temeer omdat het toestel vermoedelijk al in 2019 in de winkels zal liggen.

Het compleet onbekende Royole kondigde in november de FlexPai aan, ’s werelds eerste vouwtelefoon.

Verdere ontwikkeling van drones

Afgelopen jaar zagen we al wat interessante ontwikkelingen rondom drones voorbij komen, waaronder deze drone die selfies kan nemen en daarmee de selfiestick compleet overbodig maakt. Op CES worden de laatste trends besproken en zal er plek zijn voor enkele grote aankondigingen. Komend jaar worden er drones verwacht die zichzelf in de lucht kunnen opladen. Doordat drones langer in de lucht kunnen blijven, zullen ze ook breder inzetbaar worden, bijvoorbeeld bij het monitoren en assisteren tijdens een grote milieuramp.

Ook de ontwikkeling van een speciale joystick waarmee je met slechts één hand een drone kunt besturen zal hoge ogen gooien. De joystick werd door de organisatie van CES al genomineerd voor het meest innovatieve product van de beurs.

De AirSelfie maakt een selfiestick compleet overbodig.

0 Reactie(s) op: CES 2019: voorspellingen voor de grootste techbeurs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.