D-Link DCH-M225 - Repeater met audio-aansluiting

© PXimport

D-Link DCH-M225 - Repeater met audio-aansluiting

Geplaatst: 2 januari 2015 - 06:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:53

Jeroen Boer

Draadloos staat vaak gelijk aan makkelijk en wat zou er makkelijker moeten zijn dan draadloos muziek afspelen? De D-Link DCH-M225 zorgt ervoor dat je via wifi muziek kunt afspelen op je bestaande luidsprekers en versterkt tegelijkertijd ook nog eens je wifi-netwerk. Het beste van twee werelden?

De compacte vormgeving van de DCH-M225 is een vrijwel directe kopie van D-Links DAP-1320 range extender die we in het verleden hebben getest. Die DAP-1320 is al repeater enigszins vergelijkbaar, behalve dat die geen muziekfunctie heeft.

De DCH-M225 voorziet niet in een netwerkaansluiting en de repeater kan enkel netwerken op de 2,4GHz-band doorgeven. Onderop vinden we een 3,5mm-geluidsaansluiting waar je actieve luidsprekers of een stereosysteem op kunt aansluiten. Je kunt hiermee muziek afspelen via DLNA of AirPlay.

In de verpakking vinden we een 3,5mm-naar-3,5mm-audiokabel van anderhalve meter lang. Een kabel met tulpaansluitingen (nodig op de meeste stereoapparaten) zul je zelf moeten verzorgen. Het instellen van de repeater kan op drie manieren: via Wi-Fi Protected Setup (WPS), via een app voor iOS of Android, of door met een laptop in te loggen op het wifi-netwerk van de repeater.

Prestaties

We hebben de repeater getest in een praktijksituatie: we hebben hem op de eerste verdieping van een woonhuis geïnstalleerd, waarna we de snelheid van het internet op zolder hebben gemeten. Het normale draadloze netwerk haalt op de eerste verdieping een snelheid van 88 Mbit/s. De beste 802.11n-repeaters halen op zolder een snelheid van zo'n 50 Mbit/s. D-Links DCH-M225 behoort met 25,3 Mbit/s tot middenmoot, D-Links DAP-1320 scoorde met 32,7 Mbit/s beter in dezelfde test.

Geluidsbediening

Het audiogedeelte ondersteunt Apples AirPlay of DLNA. AirPlay is ingebouwd in iOS en OS X en werkt op zich prima. Je kunt de DCH-M225 probleemloos vinden en instellen als afspeelapparaat. Wel is er zoals vaker bij AirPlay een duidelijke vertraging merkbaar. Geluid begint pas vier seconden nadat het bestand op je apparaat is gestart uit de luidsprekers te komen en als je op pauze klikt, gaan de luidsprekers nog een paar seconden door (erg hinderlijk). Via DLNA op bijvoorbeeld een Android-smartphone is dit niet het geval. Kies de DCH-M225 als renderapparaat en de muziek speelt direct nadat je in je app op afspelen drukt.

Conclusie

D-Links DCH-M225 is een leuk idee, al hebben ook andere fabrikanten een combinatie van repeater en DLNA-afspeelapparaat in het assortiment. Jammer is dat de DCH-M225 als repeater een beetje teleurstelt, D-Links goedkopere DAP-1320 is bijvoorbeeld een stuk sneller. Puur als repeater vinden we de DCH-M225 daarom te duur. Heb je echter ook behoefte aan het draadloos afspelen van muziek, dan is de DCH-M225 het overwegen waard.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Compacte behuizing

AirPlay en DLNA

Instellen via app

Minpunten

Geen 5 GHz

Geen digitale geluidsuitgang

Matig snelheid

Conclusie

D-Link DCH-M225 --------------- **Prijs** € 49,95 **Website** [www.d-link.nl](http://www.d-link.nl/) **Draadloos** 802.11b/g/n (maximaal 300 Mbit/s) **Muziek** AirPlay of DLNA **Gemeten snelheid** 25,3 Mbit/s **Afmetingen** 5,4 x 4,2 x 5,5 cm...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten