D-Link DIR-879 - Vooral een opvallend uiterlijk

© PXimport

D-Link DIR-879 - Vooral een opvallend uiterlijk

Geplaatst: 15 december 2016 - 08:44

Aangepast: 14 december 2022 - 11:45

Jeroen Boer

Wat je er ook van vindt, je kunt niet ontkennen dat D-Links EXO AC1900 Wi-Fi Router DIR-879 een opvallende verschijning is. Geldt dat ook voor de overige eigenschappen? Wij hebben de D-Link DIR-879 getest.

De D-Link EXO AC1900 Wi-Fi Router DIR-879 combineert zwart met feloranje en fraaie uitklapbare antennes. Wij vinden het ontwerp geslaagd, de router valt op maar is tegelijkertijd strak vormgegeven. Qua specificaties valt de DIR-879 verder niet echt op. Een AC1900-router is inmiddels zo’n beetje de standaard geworden. Duurdere routers hebben vooral zin voor mensen die veel apparaten tegelijkertijd willen gebruiken. Kijk je naar de maximaal haalbare snelheid per client, dan zit je met een AC1900-router die drie datastromen tegelijkertijd ondersteunt nog altijd goed.

Media has no description

© PXimport

Opvallend is dat de DIR-879 geen usb-aansluiting heeft, iets dat voor zover wij weten iedere andere AC1900-router op de markt wel heeft. Je kunt de DIR-879 dus niet gebruiken om een usb-schijf met je netwerk te delen. Hoewel de usb-poort op de meeste routers niet heel indrukwekkend presteert in vergelijking met een echte nas, is het toch jammer dat de DIR-879 deze mogelijkheid mist. Zeker omdat de router niet goedkoper is dan andere AC1900-routers. De router is gebaseerd op een dualcore SoC van Realtek, een chip die we nog niet eerder zagen. Behalve als router kun je de DIR-879 ook gebruiken als wifi-extender of wifi-accesspoint. Hiervoor selecteer je via een knopje op de achterkant Extender waarna de routerfuncties worden uitgeschakeld en de webinterface verandert.

Interface

D-Links webinterface ziet er simpel uit en zit voor het grootste gedeelte goed in elkaar. Wel is de mogelijkheid om ip-adressen te reserveren lastig en leek dit aanvankelijk niet te kunnen. Via de instellingen voor de dhcp-server is dergelijke functionaliteit niet te vinden. Uiteindelijk blijkt het wel te kunnen, maar moet je in het hoofdscherm op Connected Clients klikken waarna je een apparaat kunt kiezen en het toegekende ip-adres kunt vastzetten. Je kunt dus niet zelf kiezen welk ip-adres gereserveerd wordt. De DIR-879 is dan ook geen router voor wie werkelijk alles tot in de puntjes wil regelen. Ook een geavanceerde mogelijkheid als een vpn-server ontbreekt.

Media has no description

© PXimport

Uit de doos biedt de router één ssid, de twee frequentiebanden zijn dus gekoppeld. D-Link noemt dit Smart Connect. De router zou hierdoor via bandsteering zelf kunnen bepalen wat de beste radio is voor een apparaat. Je kunt met een ingeschakelde Smart Connect verder niets instellen qua wifi. De router bepaalt bijvoorbeeld zelf de kanalen. Door Smart Connect uit te schakelen, kun je wel zelf per frequentieband zaken als het kanaal bepalen. D-Link biedt voor deze router geen smartphoneapp voor dagelijks gebruik (er is wel een app voor de initiële installatie), maar de webinterface biedt een prima mobiele variant.

Prestaties

De bedrade snelheden zijn in orde en zowel de lan-naar-lan-snelheid als de lan-naar-wan-snelheid bedragen netjes 940 Mbit/s. Smart Connect die beide frequentiebanden combineert tot één ssid werkt over het algemeen goed. Wanneer apparaten met 5GHz-ondersteuning een goed bereik met de router hebben, worden ze netjes via de 5GHz-radio verbonden terwijl er bij een slecht bereik met de 2,4GHz-band wordt verbonden. Ook een apparaat dat verbonden is met de 5GHz-radio schakelt over naar de 2,4GHz-band als het bereik te slecht wordt. Omgekeerd gebeurt dit echter niet altijd. Er wordt vaak niet teruggeschakeld van 2,4 GHz naar de 5 GHz-band als het bereik weer beter wordt.

Media has no description

© PXimport

Het testen van de draadloze prestaties hebben we gedaan over drie verdiepingen waarbij de router in het midden op de eerste verdieping staat. We hebben de router getest in combinatie met een laptop die drie datastromen ondersteunt. Via 802.11ac halen we op de eerste verdieping 524 Mbit/s. Op de tweede verdieping is daar nog maar 73 Mbit/s van over terwijl we op de begane grond 57,2 Mbit/s halen. Via de 2,4GHz-band halen we op de eerste verdieping 118 Mbit/s. Op de tweede verdieping is daar 41 Mbit/s van over terwijl we op de begane grond 57 Mbit/s halen. Hiermee zijn de snelheden op de verdieping waar de router staat in lijn met wat vergelijkbare routers halen. Op beide frequentiebanden blijven de snelheden echter achter op zowel de begane grond als tweede verdieping, een teken dat het bereik van de DIR-879 tegenvalt.

Conclusie

Op zijn uiterlijk na is de DIR-879 niet zo’n heel opvallend apparaat. Een AC1900-router is inmiddels zo’n beetje de standaard en door de afwezigheid van een usb-poort heeft de DIR-879 zelfs minder mogelijkheden dan de doorsnee AC1900-router. Alleen de Smart Connect bandsteering is een positieve uitzondering. Helaas stellen de prestaties op andere verdiepingen dan waar de router staat teleur. De DIR-879 is verkrijgbaar vanaf 155 euro, maar kost gemiddeld 189 euro. Hiermee is de prijs voor de geboden mogelijkheden te hoog. Linksys heeft met de EA7500 bijvoorbeeld een AC1900-router die MU-MIMO en usb ondersteunt en die ongeveer hetzelfde kost. Andere AC1900-routers zoals Netgears R7000 kosten dan weer een stuk minder.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Bandsteering

Stoer uiterlijk

Overzichtelijke interface

Minpunten

Geen usb-aansluiting

Prijs

Mager bereik

Conclusie

D-Link DIR-879 -------------- **Prijs** € 189,-**Aansluitingen**WAN-aansluiting (gigabit), 4 x 10/100/1000-netwerkaansluiting **Draadloos**802.11b/g/n/ac (drie antennes per frequentieband, maximaal 1300 Mbit/s)**Afmetingen**21,9 x 20 x 7,4 cm **Website** [dlink.com](http://www.dlink.com/nl/nl/home-solutions/connect/routers/dir-879-exo-ac1900-wi-fi-router)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000