D-Link Portable Router and Charger DIR-510L - De ultieme reisrouter

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 03 september 2014 13:00

Internet & Thuis

We kunnen ook op vakantie inmiddels niet meer zonder internettoegang. D-Link biedt met de DIR-510L een router waarmee je overal een internetverbinding kunt delen via een wifi-netwerk. Tegelijkertijd is het een powerbank waarmee je onderweg je mobiele apparatuur kunt opladen.

Score
70
 • Pluspunten
 • DLNA-mediaserver
 • Ook telefoonlader
 • Usb-poort voor opslag of 3G-dongel
 • Ingebouwde accu
 • Minpunten
 • Prijs
 • Geen gigabit-netwerkaansluiting

None

D-Link Portable Router and Charger DIR-510L

Prijs: € 110,-

Website: www.dlink.com

Aansluitingen: 10/100-WAN-poort, 2x usb 2.0-aansluiting

Draadloos: 801.11a/b/g/n/ac

Afmeting: 14 x 5,9 x 1,6 cm

Gewicht: 154 gram

Accu: 4000 mAh

Hoewel de DIR-510L met een afmeting van 14 x 5,9 x 1,6 centimeter niet heel groot is, is hij voor een mobiele router wel aan de forse kant. Als je echter weet dat de DIR-510L dubbelt als powerbank waar je onderweg je smartphone mee kunt opladen, is het wat forsere formaat geen probleem. Qua draadloze specificaties is de DIR-510L behoorlijk bij de tijd. De frequentiebanden 2,4 en 5 GHz worden tegelijkertijd ondersteund en naast 802.11n is ook 802.11ac aanwezig. De router heeft naast de WAN-poort twee usb2.0-hostpoorten. Hierop kun je opslag aansluiten zodat je bestanden via het netwerk kunt delen.

Daarnaast kun je een 3G-dongel aansluiten om een mobiele internetverbinding te delen. De poorten zijn ook te gebruiken om een smartphone of tablet op te laden. Je kunt de DIR-510L via een knopje gebruiken als powerbank waarbij de routerfuncties zijn uitgeschakeld, maar er wel spanning op de usb-poorten staat. De ene poort levert 1 ampère terwijl de andere 0,5 ampère levert. Door de ingebouwde accu is de router ook zonder stopcontact te gebruiken.

Snelheid

We hebben de router getest in combinatie met 802.11n op 2,4 en 5 GHz en 802.11ac. Op de 2,4GHz-band haalden we een doorvoersnelheid van 85 Mbit/s. Op 5 GHz haalden we zowel via 802.11n als via 802.11ac een snelheid van ongeveer 89 Mbit/s. Zowel voor 802.11n als 802.11ac zijn dat tegenvallende snelheden.

De verklaring is dat het draadloze gedeelte geremd wordt door de WAN-netwerkaansluiting die een doorvoersnelheid van 100 Mbit/s heeft. Jammer, want we zouden ons kunnen voorstellen dat je de router thuis in zou zetten als 802.11ac-accesspoint als je niet op reis bent.

Conclusie

De D-Link Dir-510L is een handig apparaat voor frequente reizigers. Je zet hiermee in bijvoorbeeld een hotel met netwerkaansluiting eenvoudig een eigen wifi-netwerk op en via een 3G-dongel kun je zelfs overal een wifi-netwerk opzetten.

De ingebouwde accu voedt niet alleen de router zelf, maar zorgt er ook voor dat je hem kunt inzetten als powerbank. Het is jammer dat D-Link de DIR-501L niet voorzien heeft van een gigabit-netwerkaansluiting. Hierdoor zou de router via 802.11ac waarschijnlijk een stuk sneller zijn en daarmee ook thuis nuttig zijn als accesspoint.

2 Reactie(s) op: D-Link Portable Router and Charger DIR-510L - De ultieme reisrouter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 september 2014 10:03 Anoniem
  Overal is tegenwoordig wifi dus waarom dan nog een router meeslepen?
  Je kunt zo op het netwerk van het hotel of camping en dat kan ook beveiligd als je weet hoe dat moet (zo moeilijk is het niet) even googlen en klaar.
  Ieder een kan inloggen op wifi dus een router lijkt me niet nodig.
  Geen wifi of internet? Dan is de smartphone er ook nog en wie heeft die tegen woordig niet? Dus voor mij een totaal overbodig product.
  Een router thuis is voor meerdere comp onmisbaar maar op reis lijkt het me niet echt nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2015 12:01 Anoniem
  In (zakelijke) hotels vaak nog een bedraad netwerk of te betalen wi-fi per apparaat. Met een travel router dan makkelijk eigen wi-fi netwerk en onze 2 iPhones en iPads en Mac air op aan te sluiten. Vaak hebben dit soort routers ook nog een versterk functie als wi-fi signaal zwakker/wisselend is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.