De 15 beste IFTTT recepten voor een slim huis

Door: Joris Peterse | 11 februari 2016 10:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wil je je domotica-apparatuur echt slim maken, dan knoop je ze samen met je sociale netwerken en andere apparatuur aan elkaar. Wij geven je vast handige recepten waarmee je de apparatuur in je huis volledig automatisch laat samenwerken.

1 Licht aan in het donker

Dit recept werkt met slimme verlichting die te koppelen is met IFTTT. Denk aan Philips Hue of de Belkin-verlichting. Door het te koppelen aan de lokale tijd waarop de zon ondergaat, springt het licht net als een lantaarnpaal precies op tijd aan wanneer het donker wordt. Wellicht is het vanuit verbruiksperspectief het handigste idee om alleen de verlichting in de huiskamer aan te zetten en de melding aan te houden wanneer IFTTT de verlichting aan zet, zodat je deze ook meteen weer uit kunt zetten wanneer je niet thuis bent. Lees ook: 15 tips voor je slimme thermostaat.

2 Verwarm het huis vast voor

Wanneer je de IFTTT-app gebruikt, kun je ook de locatie van je smartphone gebruiken als trigger. Met een recept waarbij je je smartphone-locatie (dus feitelijk je eigen locatie) koppelt aan je thermostaat (bijvoorbeeld Nest of Netatmo) kun je deze vast het huis laten opwarmen als je onderweg naar huis bent. Bijvoorbeeld als je op het station aankomt of over een afslag van de snelweg rijdt. Maar je kunt het ook andersom instellen, de thermostaat lager zetten wanneer je je huis verlaat zodat je niet een leeg huis warm stookt.

Do

IFTTT werkt volautomatisch met triggers (wanneer er iets gebeurt, dán voeren we deze actie uit). Bijvoorbeeld: wanneer iemand op Facebook jou in een foto tagt (= de trigger), dan downloadt IFTTT de foto naar je Dropbox (= de actie). IFTTT heeft nu ook een DO-knop. In plaats van een trigger voer je direct een IFTTT uit wanneer je op de knop druk.

3 Slim nachtlampje

Je kunt overal lampen kopen met een ingebouwde bewegingssensor, zodat de lamp aanschiet zodra je er langs loopt. Handig bijvoorbeeld wanneer je midden in de nacht uit bed moet om het toilet te zoeken. Met een simpel receptje ga je een stapje verder. Met een bewegingssensor (van bijvoorbeeld Belkin) kun je je verlichting koppelen. Wanneer de bewegingssensor wat opmerkt, springen de lichten op de gang en het toilet aan. Je kunt er met specifieke kleurlampen meteen bij instellen welke kleur en hoe gedimd de verlichting moet zijn, zodat je niet meteen verblindt wordt.

4 Lichtkleur op muziek afstemmen

Wanneer je gekleurde verlichting hebt, kun je de sfeer in de huiskamer makkelijk bepalen of veranderen. Maar een andere sfeermaker in huis wordt bepaald door de muziek die je luistert. Met dit recept stem je de twee op elkaar af. Wanneer je muziek via Spotify luistert, stemt de kleur van de verlichting af op de dominante kleur van de albumcover van het liedje. Een handig recept voor meer sfeer in huis, tenzij je graag naar het titelloze witte album van The Beatles luistert.

Bepaal de sfeer in je huis door licht en muziek op elkaar af te stemmen.

5 Gordijnen dicht, lichten aan

De UP-wearable van Jawbone heeft een slaapmodus. Hierin wordt je slaapgedrag geregistreerd. Maar dat is niet waar we dit IFTTT-recept voor inzetten. Met dit recept koppel je de verbonden gordijnen en verlichting van Lutron aan de slaapstand van je wearable. Wanneer deze merkt dat je in slaap valt, doet hij alle verlichting uit en de gordijnen in huis dicht. Zodat je zeker niets vergeet. Eventueel breid je het ook uit met een receptje om de temperatuur van je thermostaat omlaag te schroeven wanneer je in slaap sukkelt.

2 Reactie(s) op: De 15 beste IFTTT recepten voor een slim huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2016 12:00 Anoniem
  7 Alarm uitzetten bij thuiskomst.

  Echt een goede tip voor de inbrekers.

  Als de (dames) tas gestolen wordt (ja, ja gebeurd echt..) dan zitten daar meestal de huissleutels in en vaak ook de IPhone of andere portable.
  Maar gelukkig heb ik een inbraak alarm geinstalleerd…….
  En die gaat dan leuk vanzelf uit als de tasjesdief (met de gestolen telefoon) voor mijn huisdeur staat.

  Ik weet dat deze "tip" een copy-paste is, maar ik dacht dat jullie ook nog zelf nadachten. Niet dus.

  Zeer gevaarlijke tip !!!
  NOOIT doen !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 18:02 Jorispeterse
  Copy paste? Waar heb je het over?? Als je je kritische punten met lage beledingen voorziet maak je niet echt een sterk punt.


  Als je tas met telefoon gestolen wordt moet de dief direct weten waar je huis is én je moet het lange tijd niet doorhebben dat je telefoon weg is. Maakt het toch wel een stuk onwaarschijnlijker dan je het schetst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.