De beeldschermen van de toekomst

Door: Justin Doornekamp | 20 januari 2019 17:24

Blog

Techbeurs CES bleek voor veel smartphone- en televisiefabrikanten een goed moment om de laatste schermtechnologieën uit de doeken te doen. En er komen zeker wat revolutionaire schermen aan. Wij somden de meest interessante ontwikkelingen op.

1) Modulair scherm

Samsung heeft een nieuw prototype getoond van zijn modulaire microLED-televisie. Dit 4K-scherm van 75-inch is opgebouwd uit losse modules, waarmee je het beeldscherm groter kunt maken. Dus in een handomdraai kun je deze 75-inch televisie ombouwen tot bijvoorbeeld 80-inch of 90-inch.

Vorig jaar liet Samsung zelfs al een prototype zien van een 146-inch scherm en dit jaar ging de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant nog een stapje verder met een televisie van 219-inch.

De presentatie van de modulaire microLED van Samsung tijdens CES 2019.

2) Oprolbare tv

LG kondigde een jaar geleden al de oprolbare tv aan, maar in een achterafzaaltje op de techbeurs kon het bedrijf hier dit jaar eindelijk iets meer over vertellen. De nieuwe tv van LG kan automatisch worden opgerold als deze niet wordt gebruikt. Het scherm verdwijnt dan in de geïntegreerde soundbar.

Interessante nieuwe informatie is dat het scherm ook gedeeltelijk kan worden uitgerold, mocht je de tv bijvoorbeeld in een kleinere kamer willen neerzetten. Helemaal uitgerold heeft de televisie van LG een 65-inch scherm met een verhouding van 16:9. Rol je het scherm iets op, dan kun je een bioscoopverhouding van 21:9 krijgen.

3) Opvouwbaar scherm

Waar televisiemakers zich richten op het oprolbare scherm, zetten smartphonefabrikanten in op het opvouwbare scherm. Het compleet onbekende Royole kondigde in november vorig jaar de eerste opvouwbare telefoon aan, de FlexPai. De flexibele smartphone werd tijdens CES zelfs officieel gelanceerd, maar is vooralsnog enkel beschikbaar in China. Bovendien kreeg de FlexPai nogal wat kritiek over zich heen. Zo zou de camera van het toestel belabberd zijn en verloopt de overgang van tablet naar smartphone nog niet bepaald soepel.

De FlexPai van Royole.

4) Extra brede monitoren

Als je vaak achter je pc zit, bijvoorbeeld voor werk of het spelen van games, dan kan het handig zijn om meerdere schermen te hebben. Toch ligt deze keuze helemaal niet meer zo voor de hand, nu er veel monitoren komen die erg breed zijn. Het idee is dat je meerdere schermen vervangt voor één breed scherm. Onder meer LG, Samsung en Dell deden degelijke modellen tijdens CES uit de doeken. De brede monitoren hebben een scherm van 49-inch en een resolutie van 5.120 x 1.440. De CRG9 van Samsung richt zich daarbij vooral op gamers, terwijl de U4919DW en 49WL95 van Dell en LG breder inzetbaar zijn.

De CRG9 van Samsung.

5) Meer schermen in de auto

Als je dacht dat er in een Tesla veel schermen zitten, dan heb je het interieur van de M-Byte SUV nog niet gezien. Het eerste productiemodel van de Chinese startup Byton heeft een 48-inch scherm als dashboard, beduidend groter dan het 17-inch scherm van de Model S en X. Voor de beeldvorming: dat zijn zeven iPads naast elkaar. Zelfs in het stuurwiel is een display ingebouwd. Een interessante ontwikkeling op het gebied van schermen.

De dashboard van de M-Byte SUV bestaat uit een gigantisch scherm.

0 Reactie(s) op: De beeldschermen van de toekomst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.