De leukste Raspberry Pi-projecten

Door: Martin Gijzemijter | 23 oktober 2017 09:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Vroeger... was veel beter, maar niet álles. Neem nou computers: dat waren in het verleden gigantische systeemkasten, tegenwoordig passen ze in de palm van je hand. Zulke minicomputers zijn bij uitstek geschikt voor allerlei geinige knutselprojecten. Wij verzamelden zeven Raspberry Pi-projecten.

Tip 01: Mediaspeler

Kodi is zonder twijfel de populairste mediaspelersoftware van dit moment. Dat is niet zo vreemd: je installeert het programma en verandert je computer in één klap in een bron van interessante media. Je kunt al je audio- en videobestanden afspelen op je tv, als je de pc daarop hebt aangesloten. Het nadeel is echter dat zo’n grote computer naast je televisie niet heel aantrekkelijk staat in de huiskamer. Dat verandert natuurlijk als die computer een Raspberry Pi is. En laat het nu net kinderlijk eenvoudig zijn om Kodi op je Raspberry Pi te installeren! Voordat je dat kunt doen, heb je eerst een besturingssysteem nodig (de Raspberry Pi wordt niet geleverd met Windows 10). Je installeert een besturingssysteem met een installer genaamd NOOBS (New Out Of Box Software). Deze software download je gratis hier. Pak de bestanden uit, plaats deze op een sd-kaart en schuif deze in de Raspberry Pi. Start nu de Pi op (sluit deze wel aan op de televisie, anders zie je niets). Via het menu dat nu verschijnt, installeer je LibreELEC. Wanneer je de Pi nu opnieuw opstart, zal mediaspeler Kodi automatisch gestart worden. Meer informatie over hoe je met Kodi op je Raspberry Pi werkt, vind je hier.

Tip 01 Een mediaspeler bouw je in een handomdraai met de Pi en Kodi.

Tip 02: Facebook-fotolijst

Een digitaal fotolijstje is niet meer iets waar we van opkijken. Sterker nog, waarschijnlijk kost zo’n lijstje tegenwoordig zelfs aanzienlijk minder dan een Raspberry Pi. De functionaliteit van dit soort fotolijstjes is doorgaans echter vrij beperkt. Hoe leuk zou het zijn als je een fotolijstje had dat willekeurig alle Facebook-foto’s toont die je op je profiel hebt staan en foto’s waarin je getagd bent? Dit project is een stuk ingewikkelder dan de mediaspeler. Naast de Raspberry Pi heb je een 7inch-display nodig dat je op het printplaatje aansluit. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt ontzettend mee (al is het wel prijzig). Je bestelt zo’n display hier en krijgt daarbij duidelijke uitleg hoe dat werkt. Hier vind je vervolgens een uitgebreide uitleg met welke regels code (dat zijn er opvallend weinig) je de Pi met display verandert in een Facebook-fotolijstje. Bij deze uitleg heeft men ook gebruikgemaakt van een bewegingssensor om het lijstje aan te laten gaan wanneer er iemand langsloopt, maar dat is optioneel en maakt de boel een stukje ingewikkelder.

Tip 02 Fotolijstjes zijn niet nieuw, maar dít fotolijstje laadt automatisch je Facebook-foto’s in.
Maak een Facebook-fotolijstje met een Pi en een los display

Knutselen

Voor een aantal projecten die we in dit artikel noemen, hoef je niet meer te doen wat software op de Raspberry Pi te installeren. Er zijn echter ook wat projecten waarvoor je extra randapparatuur moet aanschaffen, moet solderen en code moet kopiëren en plakken (we laten je niet zelf code schrijven, dat gaat te ver). Dat gaat misschien iets verder dan je gewend bent, maar het is belangrijk om te weten dat de Raspberry Pi écht gemaakt is voor mensen die graag zelf dingen bouwen. Als je niet tot deze categorie mensen behoort, kunnen we ons voorstellen dat een aantal projecten in dit artikel iets te ver gaat. Gelukkig kun je ook zonder enige technische kennis bijvoorbeeld wél de game-emulator en de mediaspeler bouwen. Je ziet: projecten dus voor ieder niveau.

Tip 03: Game-emulator

Spelcomputers zijn tegenwoordig een stuk duurder dan vroeger. Betaalde je jaren geleden zo’n tweehonderd euro voor de nieuwste Super Nintendo, tegenwoordig kosten consoles soms wel het drievoudige van dat bedrag. Mis je de tijden van de Nintendo, de Sega, Amiga enzovoort? Goed nieuws, met een Raspberry Pi kun je deze tijden eenvoudig (en goedkoop) doen herleven. Het fijne daarbij is dat je helemaal geen extra randapparatuur nodig hebt (behalve uiteraard je televisie), want het is in dit geval de software die het werk doet. Die software heet RetroPie.

Je kunt de software installeren op een besturingssysteem dat je zelf hebt geïnstalleerd op de Pi of je kunt een image downloaden dat zowel het besturingssysteem als de software installeert (Pre-made images for the Raspberry Pi, onder het kopje Download). Installeren is overigens een kwestie van de gedownloade bestanden op een sd-kaartje plaatsen en het kaartje in de Raspberry Pi steken. Wanneer je nu de Pi start, kom je direct terecht in RetroPie. Je kunt nu eventueel een controller aansluiten (als je die hebt). Om spellen te kunnen spelen, heb je rom-bestanden nodig. Let op: je mag deze bestanden alleen downloaden als je de originele software bezit. Rom-bestanden vind je door op Google te zoeken naar rom in combinatie met bijvoorbeeld Super Nintendo. Een uitgebreide gids over hoe je de rom-bestanden inlaadt in RetroPie vind je hier.

Tip 03 Laat oude tijden herleven door van je Raspberry Pi een game-emulator te maken.
Bouw een camera speciaal voor stopmotion-video’s

Tip 04: Stopmotion-camera

Dit project is aanzienlijk ingewikkelder, maar absoluut de moeite waard. Het maken van stopmotion-video’s is een leuke, maar tijdrovende bezigheid, vooral omdat je je smartphone waarschijnlijk voor meer zaken gebruikt dan alleen het maken van foto’s en video’s. Met behulp van de Raspberry Pi kun je een camera bouwen die puur en alleen gemaakt is voor het schieten van stopmotion-video. Oftewel, je kunt deze wanneer je even niet met het filmpje bezig bent gewoon laten staan, waardoor de compositie nooit verandert.

Om deze camera te kunnen bouwen, heb je de Pi Camera Board nodig. Dit is een 8megapixel-camera van Sony, speciaal gebouwd voor de Raspberry Pi. Je bestelt deze camera voor zo’n 32 euro. Om deze camera te configureren, heb je wel wat regels code nodig. Gelukkig hoef je zelf geen enkel verstand van programmeren te hebben, want het werk is al voor je gedaan. Hier vind je uitgebreide uitleg over de regels code die je kunt plakken, en natuurlijk ook over hoe je de camera met de Raspberry Pi verbindt (dat is heel eenvoudig).

Tip 04 Voor een klein bedrag koop je een cameramodule, die je ombouwt tot een stopmotion-camera.

Windows 10 op de Pi?

Wie online zoekt op Windows 10 en Raspberry Pi komt al snel uit bij Windows 10 IoT Core. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit absoluut geen Raspberry-variant van de desktop-Windows! IoT Core is special bedoeld voor het ontwikkelen van IoT-projecten. Helaas kun je er dus niet een Raspberry Windows-netbook mee bouwen. Wél kun je er bijvoorbeeld een toepassing mee bouwen die in de gaten houdt of je plantjes wel genoeg water krijgen, of een slimme deurbel, of een weerstation … Is de IoT-versie juist wél wat je zoekt? Onze collega’s van ComputerTotaal hebben een uitgebreide handleiding gepubliceerd, te vinden hier.

Met Windows 10 IoT Core gebruik je je Pi voor je slimme IoT-apparaten.

0 Reactie(s) op: De leukste Raspberry Pi-projecten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.