De leukste Raspberry Pi-projecten

Door: Martin Gijzemijter | 23 oktober 2017 09:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 05: Draadloze printer

Stel, je hebt een paar jaar geleden een printer gekocht en besloten dat draadloos niet nodig was. Inmiddels is de situatie enigszins veranderd en heb je spijt. Je kunt dan natuurlijk een nieuwe printer kopen, maar dat is zonde als je oude printer het verder nog prima doet. Het mooie is dat dit dankzij de Raspberry Pi ook helemaal niet nodig is. Je kunt de printer namelijk zelf draadloos maken, zolang het maar een usb-printer betreft! Voor dit project hoef je alleen wat software te installeren: solderen of onderdelen bestellen is allemaal niet nodig. Je moet ervoor zorgen dat de laatste versie van Raspbian is geïnstalleerd op de Pi. Hierna dien je via de Terminal de printerdriver CUPS te installeren. Deze driver zorgt ervoor dat het besturingssysteem met de printer kan communiceren. Uiteraard moet je de printer daarvoor wel aansluiten op de Raspberry Pi. Het mooie van dit systeem is dat je er verder weinig omkijken naar hebt. Over kijken gesproken: wanneer je de Raspberry Pi achter op de printer plakt, is hij mooi uit beeld. Uitgebreide uitleg over hoe je CUPS installeert en configureert, vind je hier.

Tip 05 Je printer niet draadloos? Geen probleem, de Raspberry Pi verhelpt dat.

Tip 06: Stereo draadloos

Zoals je je oude printer een draadloze upgrade kunt geven, kun je ook je oude audioapparatuur een nieuw leven geven met behulp van de Raspberry Pi. Het is zelfs zo dat je een stereo van twintig jaar geleden met behulp van de Raspberry Pi zó kunt aanpassen, dat je er gewoon je streams van Spotify op kunt afspelen. En het allermooiste is dat ook voor dit project geldt dat je alleen een Raspberry Pi en wat gratis software nodig hebt, plus uiteraard de kabels om de Pi aan te sluiten op je hifi-systeem.

De software in kwestie heet Volumio. Helaas is deze software niet te installeren via NOOBS, maar installeren is wederom een kwestie van de bestanden uitpakken op een sd-kaartje, het kaartje in de Pi schuiven en de Pi opstarten. Hierna sluit je je Raspberry Pi aan op je hifi-systeem (doorgaans met behulp van de 3,5inch-jack) en zorg je uiteraard voor de stroomvoorziening. Het mooie van deze software is dat je geen beeldscherm op de Pi hoeft aan te sluiten: je configureert heel het systeem via de browser op je computer. Na een paar aanpassingen kun je probleemloos alle audio vanaf je pc afspelen op je oude apparatuur. Informatie over het installeren en configureren van Volumio vind je hier.

Speel de nieuwste streams van Spotify af op je oude stereotoren

Maak je eigen case

De Raspberry Pi wordt volledig kaal geleverd, dus (ook) zonder enige vorm van behuizing. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Pi gemaakt is voor doe-het-zelvers. Iedereen doet er iets anders mee, dus een standaardbehuizing … tja, dat wordt lastig. Nu is de printplaat niet extreem gevoelig, maar het kan natuurlijk geen kwaad om de elektronica een beetje te verbergen achter iets wat tegen een stootje kan. Je kunt op internet talloze voorbeelden vinden van behuizingen die je in 3D kunt laten printen of je kunt er zelf eentje maken van karton, hout enzovoort. Zoek hiervoor simpelweg op Raspberry Pi 3 case template en je hoeft het uitzoekwerk daarvoor niet eens meer zelf te doen. De leukste behuizing die wij echter hebben gezien is direct ook heel duurzaam: je kunt namelijk een behuizing maken van het doosje waarin de Pi geleverd wordt. Uitleg hierover vind je hier.

Tip 07: Webbrowser

Het Pi-besturingssysteem Raspbian is standaard voorzien van een webbrowser, maar helaas niet van een heel goede. Gelukkig is het mogelijk om zelf een andere browser te installeren en dat is niet eens zo ingewikkeld. Om dat te doen, dien je de Pi aangesloten te hebben op de televisie (om te kunnen zien wat je doet) en in ieder geval een toetsenbord aangesloten te hebben om commando’s in te kunnen voeren. Zorg ervoor dat Raspbian geïnstalleerd is op de Pi (dit kun je doen met behulp van NOOBS). Wanneer de Pi is gestart, start je de Terminal vanaf het bureaublad of vanuit het menu linksboven. Voer nu het volgende commando in:

sudo nano /etc/apt/sources.list

Er wordt een bestand geopend, waaraan je de volgende twee regels toevoegt:

deb http://ppa.launchpad.net/canonical-chromium-builds/stage/ubuntu vivid main

#deb-src http://ppa.launchpad.net/canonical-chromium-builds/stage/ubuntu vivid main

Druk op Ctrl+X (opslaan) en vervolgens op Y (yes) en Enter om de wijzigingen op te slaan. Voer nu achtereenvolgens de volgende drie commando’s in (de tekenreeks is één doorlopende reeks):

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys DB69B232436DAC4B50BDC59E4E1B983C5B393194

sudo apt update

sudo apt install chromium-browser

De Chromium-browser zal nu worden geïnstalleerd, en is na het herstarten van de Raspberry Pi te vinden via Menu / Internet.

Tip 07 Het installeren van de Chromium webbrowser in Raspbian doe je met een paar commando’s.

Images installeren

In veel gevallen kun je via je pc bestanden op de sd-kaart van je Raspberry Pi zetten om ze te installeren. In sommige gevallen moet je echter een image installeren. Dit werkt net even iets anders. Wanneer je een image-bestand downloadt, dan is dit meestal in de vorm van een zip-bestand. Pak dit zip-bestand uit zodat je het .img-bestand hebt. Vervolgens download je een programma genaamd Win32DiskImager en selecteer je het img-bestand. Bij Device selecteer je het station met daarin de sd-kaart en daarna klik je op Write. Let op dat je het juiste station kiest! Zodra het schrijfproces klaar is kun je de sd-kaart in de Raspberry Pi steken en is het image geladen.

0 Reactie(s) op: De leukste Raspberry Pi-projecten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.