De meest gezochte trending Google-zoektermen van Nederland in 2019

Door: Laura Kempenaar | 18 december 2019 10:12

Google smartphone
Nieuws

We kruipen zo langzamerhand dichter toe naar het einde van het jaar en dat betekent in deze datagedreven maatschappij dat er veel lijstjes voorbij komen. Immers is er volop data voorhanden om interessante inzichten te krijgen in het jaar 2019. Bijvoorbeeld de meest gezochte Google-zoektermen.

Nu is het zoekgedrag vaak hetzelfde, maar niet het trending zoekgedrag. Dat wil zeggen: wat zijn de zoektermen die voor de grootste verkeerstoename hebben gezorgd als we dit jaar vergelijken met vorig jaar? Welke termen kregen in 2019 ineens extreem veel meer zoekopdrachten en waarom? Google heeft hiervan een handige lijst samengesteld.

Google op een tablet

Zoekgedrag Nederland op Google

Voordat we naar de lijst van 2019 gaan, kijken we eerst terug naar die van 2018. Er is namelijk een groot verschil tussen de twee lijsten waar te nemen: Avicii, Glennis Grace, Barbie, Litebit, Jos B., Meghan Markle, Maarten van der Weijden, Fortnite, Mac Miller en Boer zoekt Vrouw. Kortom, er werd vooral gezocht naar personen, en dat waren bijna altijd mensen uit de wereld van glitter en glamour. Zelfs het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw en de videogame Fortnite waren enorm populair als zoekopdracht in 2018. Een jaar vol entertainment dus.

In 2019 verandert dat. In ons land werd in 2019 ineens een stuk vaker gezocht op Ajax, dat op de nummer één staat. Daarna volgen: 2. WK voetbal vrouwen, 3. Notre Dame, 4. Julen, 5. Duncan Laurence, 6. Bridget Maasland, 7. Iris Hond, 8. Utrecht, 9. Europese Verkiezingen en 10. Val van de Berlijnse Muur. Het jaar draaide veel minder om individuen en entertainment, maar meer om actualiteit en politiek.

Het ging veelal om goede prestaties (Ajax, WK voetbal vrouwen, Duncan Laurence) en wat simpelweg het nieuws domineerde, zoals het in de put gevallen jongetje Julen, de aanslag in Utrecht en de Val van de Muur die dit jaar zijn 30ste verjaardag vierde. En er was uiteraard ook wat te beleven op het gebied van roddel en achterklap: zo tegen het einde van het jaar springen Bridget Maasland en Iris Hond eruit, in verband met hun (vermeende) relaties met André Hazes Junior en Marco Borsato.

Vrouwenvoetbal

Wat betekent...

Daarnaast heeft Google ook antwoord gegeven wat het meest trending was als vraag na ‘wat betekent’. Van meest populair aflopend zijn dat: wollah, huts, SFS, Arcade en herres. Goed om te weten: wollah is straattaal voor ‘echt waar’, huts betekent eigenlijk niets maar zit in een populair liedje, SFS is zowel zo dadelijk (seffens) als ‘selfie for selfie’ (ik stuur jou een selfie, maar verwacht er dan dus ook één terug), Arcade is de titel van het nummer waarmee de eerder genoemde Duncan Laurence het Songfestival won en herres is chaos/escalatie.

Nieuwsgierig welke films Nederlanders het meeste hebben gezocht, of welke televisieprogramma’s of sporters, bekijk dan de lijst van Google. Onze lijst met algemene zoektermen wijkt enorm af van die van de wereld. Alleen Notre Dame is overeenkomstig, voor de rest:

 • India vs South Africa
 • Cameron Boyce
 • Copa America
 • Bangladesh vs India
 • iPhone 11
 • Game of Thrones
 • Avengers: Endgame
 • Joker
 • Notre Dame
 • ICC Cricket World Cup

Joker was in Nederland op het gebied van film wel de meest gezochte trending term, maar cricket en Disney-sterren zijn minder populair in ons land, als we afgaan op wat onze medelanders zoal hebben gezocht op de grootste zoekmachine ter wereld.

0 Reactie(s) op: De meest gezochte trending Google-zoektermen van Nederland in 2019

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.