Verkeerde voorspellingen van Microsoft

Door: Justin Doornekamp | 04 januari 2019 17:15

Blog

Er wordt veel gespeculeerd over de impact die huidige technologische ontwikkelingen zullen hebben op de toekomst. Geregeld worden voorspellingen van vooraanstaande figuren werkelijkheid, maar lang niet altijd. Zo ook Microsoft, dat er een aantal keer helaas naast zat met voorspellingen.

640KB zou voor iedereen genoeg moeten zijn

Bill Gates, oprichter van Microsoft in 1981

Tegenwoordig hebben we vele gigabytes nodig om onze data te verwerken en op te slaan, dat kon Gates destijds ook niet weten toen hij deze uitspraak deed. Maar zo lang duurde het niet, voordat de uitspraak van Gates achterhaald was. Slechts enkele jaren later kwam IBM al met een processor, waarmee maximaal drie gigabyte aangeroepen kon worden. Gates ontkende trouwens later de uitspraak te hebben gedaan. “Ik heb domme en verkeerde dingen gezegd, maar nooit over 640KB. Niemand die iets met computers doet zou ooit durven beweren dat een bepaalde hoeveelheid voor altijd genoeg zou moeten zijn”, liet hij weten in een vraaggesprek.

Over twee jaar zijn spammails verleden tijd

Bill Gates, oprichter van Microsoft in 2004

Nog een voorspelling van Bill Gates, omdat we zo hoopten dat hij gelijk zou krijgen. Helaas bestaat spam anno 2019 nog steeds. Uit een rapport van 2014, tien jaar na de voorspelling van de topman, bleek dat er gemiddeld nog iedere dag 54 miljard spammails worden verstuurd.

Medeoprichter Bill Gates van Microsoft.
Apple is al dood

Nathan Myhrvold, CTO bij Microsoft in 1997

Technisch directeur Myhrvold van Microsoft zat goed fout toen hij voorspelde dat Apple binnen niet afzienbare tijd zou verdwijnen. De fabrikant achter de iPhone en iPad is niet meer weg te denken en doet het nog steeds goed. Sterker nog: in augustus van dit jaar bereikte Apple als eerste bedrijf ter wereld een beurswaarde van 1 biljoen dollar (een getal met twaalf nullen), waarmee het record van Microsoft van 618 miljard dollar uit 1999 werd verbroken. Ook Amazon is inmiddels door de grens van 1000 miljard dollar aan beurswaarde gegaan.

Het Amerikaanse platform MacObserver is inmiddels gestopt met de Apple Death Knell Counter, waarmee werd bijgehouden hoe vaak Apple ter dood werd verklaard door journalisten, analisten en topbestuurders. De teller is blijven steken op 71 keer (laatste meetpunt januari 2018). Waarschijnlijk zijn de meesten het erover eens dat Apple het voorlopig nog wel even volhoudt.

De iPhone zal nooit een significant marktaandeel winnen

Steve Ballmer, CEO van Microsoft in 2007

Aan deze opmerking wordt Ballmer nog regelmatig herinnerd. De oud-topman van Microsoft noemde de iPhone te duur en zou nooit een succes worden. “Het is een gesubsidieerde telefoon van 500 dollar”, aldus Ballmer. Jaren later kwam hij terug op zijn uitspraken door in een interview met Bloomberg te zeggen dat hij zich niet realiseerde hoe de prijsstructuur van Apple in elkaar stak, met toestelsubsidie van providers. In hetzelfde interview erkende de topman bovendien dat hij in die tijd wel vaker fout zat, onder meer door niet de keuze te maken zelf toestellen en tablets te maken.

Volgens cijfers van Statista werden in het vierde kwartaal van 2018 nog wereldwijd 46,9 miljoen iPhones verkocht. Volgens schattingen van het statistiekbureau komen de totale iPhone-verkopen dit jaar daarmee uit op krap 218 miljoen stuks, iets meer dan de 216,8 miljoen een jaar eerder. Ondanks dat de cijfers voor analisten en Apple tegenvallen zijn dat indrukwekkende verkoopaantallen.

0 Reactie(s) op: Verkeerde voorspellingen van Microsoft

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.