De stelling: ik vertrouw Google meer dan de overheid

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 09 juni 2015 14:38

Internet & Thuis

Je gegevens staan overal. De overheid weet veel van je, bijvoorbeeld via DigiD of de belastingdienst. Maar bedrijven als Google weten misschien wel net zoveel, via je zoekresultaten of je Android-smartphone. We moeten het er maar mee doen, maar wie vertrouw je eigenlijk het meest?

Onze overheid staat niet bekend als het meest 'tech-savvy' orgaan ter wereld. Het kan zomaar gebeuren dat een computer vol belastinggegevens bij het grofvuil wordt gezet. Ook is het maar de vraag hoe goed de overheid is in het beveiligen van je gegevens tegen hackers.

Nee, daar zou Google een stuk beter in moeten zijn. Maar kun je er echt wel van op aan dat je persoonlijke Gmail-account veilig genoeg is? Ook Google dicht jaarlijks talloze beveiligingslekken, en lang niet altijd op tijd. Hoe sterk je wachtwoord ook is, het blijft riskant.

Vertrouw jij je persoonlijke gegevens liever aan de overheid toe, ook als dat betekent dat elke verkeersovertreding op straat kan komen te liggen? Of geef je ze liever aan Google, met alle privacyrisico's van dien?

Reageer

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Stemmen kan in de zijbalk aan de rechterkant, hieronder kun je je keuze toelichten. Een overzicht van de mooiste reacties plaatsen we in Computer!Totaal nummer 9!

21 Reactie(s) op: De stelling: ik vertrouw Google meer dan de overheid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juni 2015 15:13 Anoniem
  google i trust more
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juni 2015 15:15 probeertehelpen
  Wie kun je tegenwoordig nog vertrouwen. De overheid niet, Google niet en vele, vele anderen ook niet. Er zijn er nog maar heel weinig. Waar zijn de mannen/vrouwen van beton. Je kon er paarden mee stelen en niemand hoorde daar nooit iets meer van.

  http://www.manegezonneveld.nl/Poezie/Spreekwoorden.htm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 11:15 Oscar
  Het grote verschil tussen Google en de overheid is, bij Google is de verzameling van je gegeven, zoekresultaten, onderbrengen data Google drive, een vrijwillige keuze, niemand verplicht je om Google te gebruiken.
  .
  Maar bij de overheid, heb je die vrijwillige keuze niet, daar moet je, wel je gegevens invullen. Of je nou wíl, of niet. In de praktijk, is al gebleken, dat de overheid, daar niet altijd even zorgvuldig, mee is omgegaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 18:40 Anoniem
  Dit is een makkelijke vergelijking. De overheid heeft al decennia lang geen boodschap aan het volk. Dus ik ga ondanks de grote informatie verzameling van Google, toch voor dit bedrijf. De overheid heb ik totaal geen vertrouwen in!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 23:54 Anoniem
  Nooit Google account gebruiken! Je krijgt dan ook gepersonaliseerde zoekresultaten enz. en dit heb je niet wanneer je dit uit hebt staan. Ook houdt Google niets bij en weet eigenlijk niet zo veel van je want je IP nummer veranderd immer om de … tijd (meeste hebben toch ene dynamische IP adres) en als je alles wist van de browser tijdens afsluiten weet Google zo goed als niets.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 07:55 Anoniem
  Google heeft technische kennis hoog in het vaandel staan, kijk naar alle dingen die ze doen met nieuwe technology (zoals de zelf-rijdende auto's). Daarnaast is Google toch simpelweg een advertentiebedrijf, ze verkopen mijn gegevens aan bedrijven die advertenties aan 'mij' willen tonen.
  Hierdoor krijg ik advertenties te zien waar ik ook nog enige interesse in heb, dat vind ik geen slecht iets.
  Tevens krijg je door het 'uitlenen' van je gegevens heel wat goede gratis diensten tot je beschikking.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 10:08 Anoniem
  Ik vertrouw Google meer dan onze overheid.
  Dat heeft niets met technische kennis te maken maar met de overheid.
  Google verdient geld aan mijn gegevens, dat is waar. Maar aangezien het hun inkomstenbron is, gaan ze daar niet roekeloos mee hun. Daarnaast krijgen bedrijven als Google allerlei privacy regels opgelegd waardoor ze nog enigzins beperkt worden in de verspreiding.

  Ook voor de overheid gelden die privacy regels maar houd de overheid zich daar ook aan. Dat is voor ons totaal niet te controleren, daar niets is de overheid al vaak genoeg imcompetent gebleken. Door de werkwijze van een overheid (verschuilen achter regels) is er totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel aanwezig om goed voor je gegevens te zorgen.

  Als laatste vind ik dat de overheid al te veel weet over ons. Meer dan me lief is en ook meer dan Google, denk ik.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 10:24 Anoniem
  De overheid heeft al lang bewezen niet betrouwbaar te zijn. Het aan de ABN/Amro gegeven geld zou volgens de toenmalige minister van Financien, Jan Kees de Jager, voor 100 procent zeker terugbetaald worden - inclusief rente. Nu blijkt het nog maar de helft te zijn. Na het zuur van Balkenende is nooit het beloofde zoet gekomen. Oude en nieuw ingegane pensioenen zijn stelselmatig verlaagd en nooit 'gegarandeerd' aan de inflatie aangepast. Door de kunstmatig bijzonder laag gehouden rente, vallen de eventuele hypotheekvoordelen in het niet tegen de gestegen pensioenlasten en gedaalde koopkracht van de pensioenuitkeringen.
  Google is misschien schadelijk, maar de overheid zeker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 11:13 Anoniem
  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Ik vertrouw iedereen, ook al worden er vaak ongewild fouten gemaakt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 15:24 Anoniem
  Een commercieel bedrijf als Google is per definitie om winst te maken. Belang van klant is altijd ondergeschikt. Het is niet of je benadeeld wordt maar wanneer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 17:09 Anoniem
  De vergelijking tussen Google en de Overheid is voor mij niet erg moeilijk.
  Het is een feit dat de Overheid geen boodschap heeft aan gedane toezeggingen en dat valt steeds weer te constateren. Zowel landelijk als plaatselijk zal ze het volk worst wezen! Als je je hele leven vanaf je zestiende gewerkt hebt en bijvoorbeeld jaren pensioenpremie hebt betaald met de boodschap dat je t.z.t. bij het ingaan van het pensioen op een waardevast pensioen kan rekenen dan blijkt dat een loze belofte.
  Als de Overheid Banken overeind houdt met Belastingeld met de boodschap dat alles terug komt blijkt ook dat een loze belofte.
  Als de gemeente waarin ik woon beloften doet over wensen van de bevolking waarvoor een referendum wordt gehouden en bijna 75% ondersteunt die wens dan blijkt ook Gemeentelijk loze beloften. Bij de Overheid is NIEMAND aansprakelijk voor gedane beloften.
  De partijen die slechts door een zéér gering deel van de bevolking ondersteunt worden door een lidmaatschap, voeren uit wat in hun kraam te pas komt.
  Je kan daar als burger niets aan doen want de politiek schreeuwt altijd dat zij compromissen moeten maken en dat dat het beleid maakt. Via marktwerking moet alles goed komen. Ik zie regelmatig berichten over de rotzooi in de gezondheidszorg, woningcorporaties en figuren die met grote zakken geld ontslag krijgen.

  Een bedrijf als Google maakt bepaalde dingen mogelijk voor de gebruiker van de producten die zij maken en daarmee winst willen maken. De gebruiker kiest er zelf voor met dat bedrijf in zee te gaan. Men is niets verplicht! Je kan met andere bedrijven in zee gaan!

  De Overheid gebruikt je als melkkoe om geld in het laadje te krijgen en vervolgens met grote hoeveelheden over de balk te gooien. Ken je de voorbeelden? Betuwelijn, HSL, Fyra, enz. Niemand is aansprakelijk! Maar je kan niet overstappen naar een andere Overheid!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 00:10 Anoniem
  Nou voor iedereen die zomaar even aan de kant van Google staat gelieve eens eerst even het volgende te bekijken http://vtm.be/telefacts/het-andere-gezicht-van-silicon-valley Zou toch maar voorzichtig zijn met die Google want ik denk dat de lijn heel dun is tussen overheid en google op dit moment. Geruchten genoeg dat Google zo nu en dan wat doet voor de overheid en waar vuur is….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 05:04 ardsur
  Ik vertrouw Google meer dan de Overheid.
  - de Overheid wet alles van mij, Google alleen wat ik will dat Google weet. Bij Google weten ze bv. niet mijn echte naam, niet mijn geboortedatum etc.
  - Google bestaat bij de gratie van de informatie die ze van je hebben. Zij moeten dus wel goed voor je data zorgen. De Overheid is voor mij niet zuinig op mijn gegevens, mete vele mesnen die toegang heben.
  - de grootste leugenaars zijn politici en advocaten De overheid is dus per definitie niet te vertrouwen; laatstelijk lijkt Limburg wel heel erg verkeerd en corrupt.
  - als je Google niet meer wil, kan je je account opzeggen en zijn alle gegevens weg; misschine dan natuurlijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 10:20 Anoniem
  Het motief van Google is duidelijk, winst maken. Het motief van de overheid is schimmig, belasting, massasurveillance, beïnvloeding van publieke opinie en dat alles onder een web van schimmigheid en leugens…. Dan kies ik toch maar voor de gepersonaliseerde advertenties van Google.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 13:17 Anoniem
  En we wachten nog steeds op een vergoeding van google om onze gegevens te ge-misbruiken.

  Jatters,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2015 13:53 Kasander
  Ik heb altijd het gevoel dat Google geld wil verdienen met mijn gegevens en de overheid wil mij in de gaten kunnen houden.
  Vanuit dat oogpunt gezien vertrouw ik Google meer dan de overheid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2015 15:48 Anoniem
  De overheid heeft meerdere malen aangetoon incompetent te zijn op ICT gebied. Over de beveiliging van al die ICT zullen we het dus maar niet hebben. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid last van overmatige controledwang. Ze kunnen niet accepteren dat bepaalde risico's simpelweg onderdeel zijn van het leven en van het leven in een maatschappij. Met schijnveiligheid proberen ze die risico's te verminderen. Uiteraard werkt dat niet, met een vermindering van privacy als enige gevolg.

  Daarnaast, Google is en blijft Google. Een te groot ICT bedrijf dat informatie als belangrijkste bedrijfsmiddel heeft, dat maling heeft aan wetten en regels en dat er niet voor terugdeinst om mensen te misleiden met valse beloften.

  Nee, ik vertrouw Google zeker niet meer dan de overheid. Maar ook niet minder. Ik vertrouw ze allebei niet. Helaas staat dat antwoord er niet tussen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2015 18:37 Anoniem
  ik kies voor optie 5: "ik vertrouw ze allebei NIET"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juni 2015 16:59 ChesterNL
  Hoe twijfelachtig de ICT-beveiliging van de overheid ook mag zijn, als mijn privacy geschonden wordt dan kan ik terugvallen op de Wet bescherming persoonsgegevens. Ondanks de Europese richtlijn op het gebied van internetprivacy weet Google (net als andere Big Data-verzamelaars) daar exact te mazen van te vinden. Hoezo privacy? Mijn gegevens zijn voor Google gewoon geld waard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2015 19:22 Anoniem
  Hier is het hoe goed Google wel niet te vertrouwen is… http://wearechange.org/got-chrome-google-just-silently-downloaded-this-onto-your-computer/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.