De zwarte Google-balk terughalen

© PXimport

De zwarte Google-balk terughalen

Geplaatst: 24 december 2013 - 07:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:32

Martin Gijzemijter

Google is in veel opzichten net zo brutaal als Facebook: in het kader van vernieuwing worden nieuwe functies er doorgedrukt en oude functies genadeloos verwijderd. Zoals die fijne zwarte Google balk bovenin. Maar wist je dat je die balk terug kunt halen?

Vooruitgang

Hoewel Google de zwarte balk bovenin weg heeft gehaald, heeft het bedrijf de functionaliteit die daarbij hoort niet verwijderd, al denken veel mensen van wel. Het enige wat Google heeft gedaan, in lijn met haar poging om steeds mininmalistischer te worden, is het verplaatsen van de navigatiebalk, naar een veel compacter gedeelte. Een deel van de functionaliteiten is verplaatst naar een balk met tabbladen onder het zoekveld, zoals je hier kunt lezen (link naar artikel met zoektips van deze maand).

Een ander deel is verplaatst naar rechts. Wanneer je kijkt naar je profielnaam rechtsboven, dan zie je daarnaast een pictogram met negen vierkantjes. Wanneer je daarop klikt, dan vouwt er een menu uit met daarin de inhoud van de voormalige zwarte balk en meer. Kortom, de zwarte balk is er nog, maar simpelweg anders ingedeeld.

 

© PXimport

De Google-balk bestaat nog wel, maar dan in een andere hoedanigheid.

De balk terughalen

Ben je het niet eens met deze nieuwe layout en wil je toch de oude zwarte balk terughalen? Dan kan dat met behulp van een URL. Echter, het is wel een tijdelijke oplossing, en het is onduidelijk wanneer en of Google deze methode onbruikbaar maakt. Daarnaast is het niet alleen een visuele wijziging, het schakelt ook de functie Google Instant uit, de nieuwe zoekfunctie waarbij resultaten tijdens het typen worden weergegeven. In feite wordt er gewoon een oudere versie van Google weergegeven, uit de periode dat de balk er nog was.

Maakt je dat niet uit, dan is de methode via de url prima, want Google werkt natuurlijk gewoon nog prima. Om het 'oude' Google tevoorschijn te toveren, typ je de url: https://www.google.com/?noj=1. Zodra je op enter drukt, zul je zien dat de oude Google-tijden herleven. Tijdelijk dan.

 

© PXimport

Maar met een speciale URL kun je oude tijden doen herleven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten