Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit – Powerline-adapter met geïntegreerde switch

Door: Jeroen Boer | 05 december 2017 14:19

Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit
Review

Een powerline-adapter verandert ieder stopcontact in een netwerkaansluiting. Wat is nog handiger dan één netwerkaansluiting? Drie aansluitingen moet devolo gedacht hebben. Wij hebben de devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit met daarin een adapter met drie netwerkaansluitingen getest.

Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit

Prijs: € 149.-
Aansluitingen: 1x 10/100/1000-netwerkaansluiting (normale adapter) en 3x 10/100/1000-netwerkaansluiting (tweede adapter)
Afmetingen: 14,3 x 7,2 x 4,1 cm en 13 x 6,6 x 4,2 cm
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Drie netwerkaansluitingen
 • Geïntegreerd stopcontact
 • Prestaties
 • Minpunten
 • Prijs

De devolo dLAN 1200 triple + Starter Kit bestaat uit twee adapters. De eerste is een exemplaar met één gigabit-poort terwijl op de tweede adapter drie gigabit-poorten zijn aangebracht. Hierdoor functioneert deze adapter ook als een gigabit-switch. De adapter is hierdoor bijvoorbeeld handig voor in je televisiekastje want je kunt naast je smart-tv ook direct je spelcomputer en mediaspeler aansluiten. Prettig is dat beide adapters voorzien zijn van een geïntegreerd stopcontact zodat je geen stopcontact verliest.

Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit
De devolo-adapters zijn voorzien van een geïntegreerd stopcontact.

Geaarde stopcontacten

De adapters maken gebruik van 1200Mbit/s-technologie die naast de nul- en fasedraad ook de aardedraad inzet voor communicatie. Voor de beste prestaties heb je dus geaarde stopcontacten nodig. De 2000Mbit/s-technologie die sommige andere fabrikanten gebruiken is ondanks het hogere getal overigens niet sneller. Dat komt doordat er powerline-chipsets van zowel Broadcom als Qualcomm Atheros beschikbaar zijn. De Powerlinesetjes met een theoretische snelheid van 2000 Mbit/s maken gebruik van een chipset van Broadcom terwijl adapters die 1200 Mbit/s communiceren een chipset van Qualcomm Atheros gebruiken.

Eenvoudige installatie

De installatie behelst niet veel meer dan de adapters op de gewenste plek in het stopcontact steken en de apparatuur aansluiten. De eerste adapter sluit je normaal gesproken bij je router aan terwijl je de tweede adapter plaatst op de plek waar je een netwerkverbinding nodig hebt. Via knopjes op de adapters kun je vervolgens een uniek versleutelingswachtwoord instellen. Dit kan eventueel ook met de bij devolo te downloaden software devolo Cockpit. Die software kun je ook gebruiken om de firmware te updaten. Doe dat vooral, want uit de doos was tijdens onze test nieuwe firmware beschikbaar.

Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit
Op de geïntegreerde switch kun je drie apparaten aansluiten.

Snelheid

We hebben de powerline-adapters getest in hetzelfde scenario dat we ook bij eerdere geteste adapters gebruikt hebben. In de eerste testconditie zijn de adapters op één elektriciteitsgroep aangesloten terwijl in de tweede testconditie twee elektriciteitsgroepen gebruikt worden. Over één elektriciteitsgroep haalden de adapters een snelheid van 365 Mbit/s terwijl over twee elektriciteitsgroepen 106 Mbit/s gehaald werd. De prestaties binnen dezelfde groep zijn hiermee prima, over twee groepen is het in lijn met eerdere devolo-adapters die gebruik maken van dezelfde 1200Mbit/s-powerlinetechnologie. We hebben uit nieuwsgierigheid ook de snelheid van de gigabit-switch in de adapter getest en haalden een snelheid van 840 Mbit/s. Verkeer dat ‘lokaal’ binnen de switch blijft tussen twee apparaten die direct op de powerline-adapter zijn aangesloten haalt dus een prima snelheid.

Conclusie

Met de dLAN 1200 triple+ Starter Kit zet devolo een handig setje powerline-adapters op de markt. De snelheden zijn voor powerline-adapters prima, maar komen zoals altijd niet in de buurt van het beloofde marketinggetal. Ten opzichte van een standaardsetje powerline-adapters krijg je een handige gigabit-switch met drie poorten en ingebouwde stopcontacten. Wel is de prijs van 149 euro vooralsnog aan de hoge kant, een setje met geïntegreerde wifi is niet heel veel duurder.

2 Reactie(s) op: Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit – Powerline-adapter met geïntegreerde switch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2017 11:37 wstuart
  test
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 december 2017 21:08 Kasander1
  wstuart, is je test gelukt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.