Devolo dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit - Overal wifi met powerline

Door: Jeroen Boer Jeroen | 30 januari 2015 07:01

Internet & Thuis

Met een powerline-adapter kun je een willekeurig stopcontact veranderen in een netwerkaansluiting. De ontwikkeling staat niet stil en inmiddels prijst Devolo zijn nieuwste adapters aan met een snelheid van 1200 Mbit/s. Benieuwd of deze snelheid echt wordt aangetikt?

De Devolo dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit bestaat uit twee forse adapters waarvan één adapter een wifi-accesspoint heeft ingebouwd. Dit accesspoint ondersteunt 802.11 a/b/g/n/ac en werkt tegelijkertijd op 2,4 en 5 GHz. Beide adapters zijn voorzien van een ingebouwd stopcontact. Het is aan te raden om apparatuur in de buurt van de adapter op dit stopcontact aan te sluiten. Zo worden potentiële storingsbronnen weg gefilterd. De normale adapter heeft een gigabit-netwerkaansluiting terwijl de adapter met ingebouwd wifi-accesspoint twee gigabit-netwerkaansluitingen heeft. Lees ook: Zo versterk je de wifi-verbinding.

De set bestaat uit twee forse adapters.

Alleen voor geaard stopcontact

Een verbetering bij de vorige generatie powerline-adapters (600 Mbit/s) was dat naast de nul- en fasedraad ook de aardedraad gebruikt werd. Er werd echter maar van één aderpaar tegelijkertijd gebruik gemaakt. Bij de nieuwe generatie powerline-adapters, die gebruikmaken van de Qualcomm Atheros QCA7500-chipset, kunnen alle drie de draden tegelijkertijd gebruikt worden. Dit zorgt voor een theoretische snelheid van 1200 Mbit/s. Deze theoretische snelheid is de optelsom van de snelheid in twee richtingen waardoor een theoretische snelheid van 600 Mbit/s een realistischer getal is. Om profijt te hebben van de adapters heb je echt geaarde wandcontactdozen nodig. De adapters zullen wel werken in ongeaarde stopcontacten, maar dan betaal je voor functionaliteit die je niet kunt gebruikt.

Snelheid powerline

Het powerlinesetje is op dezelfde manier getest als eerder geteste setjes. Er is gebruikgemaakt van een testconditie over één elektriciteitsgroep en een testconditie over twee elektriciteitsgroepen. In de praktijk was de snelheid bij de vorige generatie powerlinesetjes met een theoretische snelheid van 600 Mbit/s over één groep 192 Mbit/s terwijl er over twee groepen een snelheid van 109 Mbit/s bereikt werd. De nieuwe adapters zijn theoretisch twee keer zo snel. Toch vertalen de testresultaten zich bij lange na niet in twee keer zo hoge snelheden.

Over één groep haalden de adapters een snelheid van 267 Mbit/s. Dit is in de praktijk de meest optimale snelheid die je thuis kunt halen en is zo'n 70 Mbit/s sneller dan de vorige generatie. De snelheid over twee groepen bleef steken op 102 Mbit/s en is dus ongeveer hetzelfde als bij de vorige generatie. De adapters zijn ook nog getest in een niet representatieve testconditie over één groep met twee stopcontacten die vlak bij elkaar zitten. Daarop haalde dit setje een snelheid van 330 Mbit/s.

Dankzij het ingebouwde wifi-accesspoint kun je op bijvoorbeeld je zolder draadloos internetten.

Snelheid wifi

Het wifi-accesspoint maakt gebruik van twee datastromen en ondersteunt gelijktijdig 2,4 en 5 GHz. Via 2,4 GHz haalden we een snelheid van 91,2 Mbit/s. Via 5 GHz werd dit bijna verdubbeld naar 175 Mbit/s terwijl we via 802.11ac op 201 Mbit/s uitkwamen. In vergelijking met een krachtige ac-router is het niet spectaculair, maar het is een goede verbetering ten opzichte van het gangbare 802.11n op 2,4 GHz.

Conclusie

Devolo's dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit is een prima keuze als je een kamer in je huis zonder vaste netwerkaansluiting wilt voorzien van een snel draadloos netwerk. De powerline-adapters zijn de beste die we tot nu toe hebben getest. Toch hadden we meer verwacht van deze nieuwe generatie powerline. Er is namelijk wel een heel groot verschil tussen de 1200 Mbit/s op de doos en de 267 Mbit/s die je in het echt haalt. Het wifi-accesspoint presteert prima en is een heel nuttige toevoeging. Zo kun je overal in huis een goed draadloos netwerk opzetten. Koop het setje alleen als je geaarde stopcontacten hebt. Heb je dat niet, dan kun je beter een goedkoper 500- of 600Mbit/s-setje kopen.