devolo GigaGate – Wifi-bridge voor je woonkamer

Door: Jeroen Boer | 30 maart 2017 10:44

Review

De devolo GigaGate is een wifi-bridge waarmee je overal in huis draadloos een netwerkverbinding kunt realiseren. Handig voor bijvoorbeeld je woonkamer waar je een internetverbinding nodig hebt voor streamen. Wij hebben de GigaGate getest om te achterhalen of dat echt kan.

devolo GigaGate


Prijs:
€ 229,90
Aansluitingen:
1x gigabitnetwerkaansluiting (base en satellite), 4x fast ethernetaansluiting (satellite)
Draadloos link
802.11ac (vier datastromen 1733 Mbit/s)
Draadloos wifi:
802.11n (twee datastromen, 300 Mbit/s)
Afmetingen:
15 x 14 x 3 cm
Kopen:
mediamarkt.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eenvoudig aansluiten
  • Goede linksnelheid
  • Veelzijdige plaatsing
  • Minpunten
  • Maar één gigabit-poort

Devolo’s GigaGate is een zogenoemde wifi-bridge: een combinatie van zender en ontvanger die draadloos via wifi-technologie met elkaar zijn verbonden. Beide kastjes zijn voorzien van een ethernetpoort en in de basis kun je de GigaGate daarom beschouwen als een ‘draadloze’ netwerkkabel. Voor de draadloze link tussen de base en satellite wordt gebruik gemaakt van 802.11ac met vier datastromen voor een theoretische snelheid van 1733 Mbit/s. Er zijn natuurlijk ook routers met dergelijke specificaties, maar clients hebben altijd minder krachtige radio’s. Omdat bij de GigaGate ook de satellite voorzien is van dezelfde krachtige radio zou de snelheid tussen de bridge en satellite uitstekend moeten zijn.

De GigaGate Satellite heeft vijf netwerkaansluitingen.

Eenvoudige installatie

Devolo belooft dat de GigaGate eenvoudig is te installeren en dat blijkt te kloppen. De base heeft één gigabit-netwerkaansluiting en sluit je aan op je bedrade netwerk, in de praktijk zul je hem aansluiten op je router. Je hoeft verder enkel de stekker in het stopcontact te steken. De satellite zet je neer op de plek waar je behoefte hebt aan internet. De verbinding met de base wordt automatisch opgezet waarna je je apparatuur kunt aansluiten. De sattelite is hiervoor voorzien van één gigabit-netwerkaansluiting en vier fast ethernet-aansluitingen. De gigabit-aansluiting is bijvoorbeeld bedoeld voor je nas terwijl de andere poorten bedoeld zijn voor je smart tv, mediaspeler en spelcomputer.

Dankzij bevestigingsgaten kun je de GigaGates ook aan de wand bevestigen.

Daarnaast heeft Devolo in de satellite een 802.11n-accesspoint op de 2,4GHz-band ingebouwd dat gebruik maakt van twee datastromen voor een maximale snelheid van 300 Mbit/s. In de base zit geen wifi-accesspoint. GigaGate is volgens devolo dan ook geen wifi-systeem of vervanging van je router. De Base bevat geen routermogelijkheden en wifi-accesspoint omdat je de base volgens devolo doorgaans zult aansluiten op je draadloze router die beide functies al heeft. Zowel de Bridge als de Satellite hebben een webinterface die je kunt gebruiken om instellingen aan te passen en de firmware bij te werken. Je kunt bijvoorbeeld de ssid van het wifi-netwerk aanpassen om het netwerk hetzelfde te maken als je normale draadloze netwerk.

Via een webinterface kun je instellingen aanpassen.

Testresultaten

We hebben de GigaGate in de praktijk getest. Onze internetverbinding komt binnen op de begane grond terwijl onze woonkamer op de eerste verdieping is. Volgens de indicatielampjes hebben de componenten goed contact met elkaar. Een snelheidstest via de gigabit-aansluiting laat een snelheid van zo’n 254 Mbit/s zien terwijl de fast ethernet-aansluitingen logischerwijs netjes 94,4 Mbit/s halen. Die snelheid van 254 Mbit/s is in onze situatie erg netjes en is veel hoger dan de snelheid die draadloze clients kunnen halen vanaf onze router op de begane grond. Uiteraard hebben we het ingebouwde wifi-accesspoint ook getest. Hiermee halen we een snelheid van 92,2 Mbit/s en dat komt overeen met wat je tegenwoordig van de 2,4GHz-band mag verwachten.

Voor de verbinding tussen de base en satellite wordt gebruik gemaakt van 802.11ac met vier datastromen.

Beperkingen

Qua snelheid voldoet de GigaGate prima en de kans is groot dat de snelheid in jouw huis een stuk hoger is wanneer je geen verdieping wilt overbruggen. Het is logisch dat de linksnelheid tussen de base en satellite lang geen gigabitsnelheid is. Het lijkt dan ook niet zo erg dat er maar één gigabitpoort is geplaatst. Toch had het wat ons betreft handig geweest als ook de andere vier poorten gigabit-poorten zouden zijn. Hoewel fast ethernetaansluitingen voor een mediaspeler of smart tv zelfs voor 4K-streaming prima zijn, zijn ze op een switch wat ons betreft eigenlijk niet meer van deze tijd. Netwerkverkeer blijft immers binnen een switch en bij meerdere gigabitpoorten zou je bijvoorbeeld zowel je nas als je pc op de satellite kunnen aansluiten en zouden beide apparaten op volledige snelheid kunnen communiceren. Je kunt natuurlijk wel een eigen gigabit-switch aansluiten.

Conclusie

Devolo belooft met de GigaGate een eenvoudige oplossing te hebben om het internetsignaal naar een plek in huis te brengen waar je geen kabels kunt aanleggen. Dat is gelukt, want in onze lastige testsituatie kunnen we een signaal met een snelheid van 250 Mbit/s draadloos over een verdieping heen tillen en dat is gewoon goed. Wat we wel jammer vinden is dat de ingebouwde switch niet volledig gigabit is. Toegegeven: voor het verlengen van het internetsignaal en het streamen van zelfs 4K-films is dat niet per se nodig, maar als je twee snelle apparaten als een pc en nas via de satellite binnen dezelfde ruimte met elkaar wil laten communiceren wel handig. Verder moet je je realiseren dat GigaGate vooral een wifi-bridge is en dat devolo het ingebouwde wifi-accesspoint enkel als een soort extraatje ziet. GigaGate is dus geen oplossing om in je woonkamer bijvoorbeeld op een hoge snelheid vanaf je laptop draadloos bestanden op je nas te benaderen.

0 Reactie(s) op: devolo GigaGate – Wifi-bridge voor je woonkamer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.