Devolo Magic 2 Multiroom Kit - Rappe powerline met mesh-wifi

Door: Maikel Dijkhuizen | 28 november 2018 12:51

Devolo Magic 2
Review

Een powerline-setje is een laagdrempelige manier om extra netwerkaansluitingen te realiseren. Devolo gaat met de devolo Magic 2-productlijn nog een stapje verder: dankzij ondersteuning voor mesh-wifi ontstaat er overal in huis een stabiel wifi-netwerk. Dat klinkt veelbelovend, dus hoog tijd om de Magic 2 Multiroom Kit aan de tand te voelen.

Devolo Magic 2 Multiroom Kit

Prijs € 299,90
Snelheid powerline 2400 Mbit/s
Draadloos 802.11b/g/n/ac (2,5 en 5 GHz)
Bedraad 1x 10/100/1000-netwerkaansluiting (basisstation) en 2x 10/100/1000-netwerkaansluiting (per satelliet)
Website www.devolo.nl
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Zeer eenvoudig aansluiten
  • Ondersteuning mesh-wifi
  • Dubbele gigabit-poort
  • Minpunten
  • Groot adapterformaat
  • Slordige vormgeving mobiele app
  • Prijzig

De belangrijkste vernieuwing van de devolo Magic-serie 2 is het gebruik van de tweede generatie G.hn-chips, zodat er een duizelingwekkende doorvoersnelheid van 2400 Mbit/s haalbaar is. Overigens heeft elk stroomnetwerk allerlei ‘bottlenecks’ waardoor in de praktijk een fractie van de genoemde theoretische snelheid wordt behaald. Staar je dus niet blind op dergelijke specificaties. Verder ondersteunen de nieuwe netwerkapparaten mesh-wifi, waarbij de satellieten gezamenlijk een draadloos netwerk uitstralen.

Devolo Magic
Met de Magic 2 Multiroom Kit haal je een basisstation en twee forse satellieten in huis.

Aansluiten

De Multiroom Kit bestaat uit een basisstation en twee satellieten. Aansluiten is bijzonder eenvoudig: je stopt de drie apparaatjes in het stopcontact, waarna je het basisstation via een netwerkkabel met de router verbindt. Branden alle ledlampjes wit, dan is het powerline-netwerk actief. Het uitwisselen van beveiligingssleutels tussen alle units gebeurt volautomatisch. Via de wps-toets van de router integreer je beide satellieten in het mesh-netwerk. Prettig is dat zowel de satellieten als het basisstation een geïntegreerd stopcontact hebben. Wel zijn de adapters behoorlijk aan de maat, dus zorg voor voldoende ruimte rondom het wandstopcontact. Met de bijbehorende app wijzig je eventueel diverse netwerkinstellingen, al is dat eigenlijk niet eens nodig.

Devolo Magic
Via de Devolo Home Network-app bekijk je de netwerkstatus en wijzig je zo nodig instellingen van de powerline-set.

Stabiele verbinding

Voor een gemiddelde (rijtjes)woning voldoet de Multiroom Kit van de Devolo Magic 2 prima. Het bassistation sluiten we beneden in de buurt van de Ziggo-modem/router aan, terwijl we de satellieten op de eerste verdieping en zolder gebruiken. Waar de radiogolven van het Ziggo-apparaat de zolder normaliter niet bereiken, is dat dankzij het nieuwbakken mesh-netwerk nu wel het geval. Handig is dat elk mobiel apparaat automatisch contact maakt met het krachtigste wifi-toegangspunt. Met behulp van de dubbele gigabit-aansluiting sluit je overigens net zo gemakkelijk netwerkapparatuur via een snoertje aan. De internetsnelheid die we op zolder via twee elektriciteitsgroepen halen, bedraagt 81,9 Mbit/s. Kortom, de verbinding is voor dagelijkse bezigheden in orde! Blijf je binnen dezelfde elektriciteitsgroep, dan ligt de snelheid logischerwijs hoger.

Conclusie

De configuratie van de Magic 2 Multiroom Kit is een fluitje van een cent, zodat je het netwerk eenvoudig uitbreidt naar andere kamers. De (draadloze) verbinding via mesh-wifi is bovendien een groot voordeel. De adapters nemen wel veel ruimte in beslag. Bovendien is deze startersset behoorlijk prijzig.

0 Reactie(s) op: Devolo Magic 2 Multiroom Kit - Rappe powerline met mesh-wifi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.