Devolo Magic 2 WiFi next - Stabiele mesh-wifi via powerline

Door: jozef-schildermans | 13 oktober 2020 13:39

Devolo Magic 2 Next
Review

Devolo heeft een opvolger van zijn powerline- en wifi-meshnetwerkcombinatie Magic 2 WiFi. De belangrijkste nieuwigheid in de ‘next’ versie is verbeterde ‘multi-user mimo’ en de toevoeging van ‘band steering’, twee technologieën die vooral het videostreamen en -chatten verbeteren. Presteert de nieuwe versie even goed of beter als de vorige? Wij zochten het uit.

Devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit

Prijs € 257,- (1 extra wifi-adapter: € 109,-)
Geteste firmwareversies magic-2-lan-7.8.5.61 (LAN); 5.6.0 (WiFi)
Techniek HomeGrid Forum (HGF) G.hn; Powerline 1200/2400 / Wi-Fi 4/5
Wifi-details 300 (2,4 GHz) + 867 (5 GHz) Mbit/s (AC1200)
Powerline-details Powerline OFDM OFDM - 4096/1024/256/64-QAM, QPSK, BPSK (1200/2400 Mbits/s)
Aansluitingen 2 x gigabit ethernet lan; geïntegreerd stopcontact
Verbruik 12,1 watt maximaal en 8,9 watt gemiddeld
Afmetingen (B x H x D) 152 x 76 x 40 mm (Magic 2 next WiFi 2-1); 130 x 66 x 40 mm (Magic 2 next Lan 1-1)
Website www.devolo.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Veilig
  • Stabiel
  • Minpunten
  • Formaat pluggen
  • Pluggen worden heet

We testen de devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit met drie stekkers, genoeg voor een draadloos netwerk met een dekking tot 180 vierkante meter. De adapters zijn ook afzonderlijk (voor 90 vierkante meter) of per twee (‘Starter Kit’, voldoende voor 120 vierkante meter) verkrijgbaar. De lan-adapter dient uiteraard wel aanwezig te zijn, dus minimaal start je met de starter kit die je dan eventueel verder uitbreidt tot maximaal acht afzonderlijke wifi-adapters.

Uiterlijk verschillen de glanzend witte, vrij fors uitgevallen pluggen niet van de vorige versie. De multiroom kit bevat twee wifi/powerline-stekkers (met vier geïntegreerde antennes) en één (kleinere) powerline-stekker, allemaal met geïntegreerd stopcontact. Een goede plc-verbinding is alleen gegarandeerd wanneer je de devolo-stekkers rechtstreeks in een stopcontact steekt. Andere apparatuur of een verdeeldoos steek je vervolgens in de ingebouwde contactdoos.

Devolo Magic 2 next Multiroom Kit
De Multiroom Kit bevat twee wifi-adapters.

Techniek

Net zoals de vorige generatie combineert de ‘next’-versie Powerline G.hn met AC1200 mesh-wifi. De wifisnelheid blijft hetzelfde, namelijk in theorie maximaal 300 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties. Ook de stroomnetsnelheid is hetzelfde: onderling communiceren de stekkers met maximaal 2,4 Gbit/s over een drie-aderige stroomkabel. Zoals de G.hn-standaard voorschrijft is alle netwerkverkeer daarbij standaard versleuteld met 128-bit sterke aes-encryptie. Die encryptie gebeurt ‘peer to peer’ tussen elke stekker; elke plug gebruikt een unieke encryptiesleutel die niet gedeeld wordt met een andere plug in hetzelfde netwerk.

De wifipluggen ondersteunen op hun beurt de nieuwere en veiligere wpa3 personal-versleuteling, al blijven ze ook compatibel met de oudere wpa2-beveiligingsstandaard.

Devolo Magic 2 next Multiroom Kit
Powerline gebruikt de elektriciteitsdraden voor communicatie.

AP sturing

Verbeterde mu-mimo en de toevoeging van ‘access point steering’ zorgen voor een efficiëntere benutting van het draadloze netwerk. Clientapparatuur pikt automatisch het beste wifisignaal op; meerdere multimediastreams gaan storingsvrij naar meerdere apparaten. Met je draadloos verbonden apparaat loop je vrij rond binnen het bereik van het wifinetwerk zonder dat er haperingen optreden tijdens bijvoorbeeld een Netflix-stream of videochat.

Hoe goed dit werkt, hangt echter ook af van de wifichip in het apparaat. Hoe recenter diens wifichip, hoe groter de kans dat alles hapervrij functioneert. (Technisch komt het erop neer dat de client de wifistandaarden IEEE 802.11k (automatisch ontdekken van het beste AP) en 802.11v (automatische uitwisseling van informatie over de kwaliteit van het draadloze signaal) dient te ondersteunen).

Let op: dit automatisch richten van het draadloze signaal functioneert alleen als de 5GHz-frequentie van het ap geactiveerd is en wanneer de ssid en beveiligingsinstellingen identiek zijn aan die van het 2,4GHz-signaal. Dit is overigens de standaardconfiguratie van de devolo Magic 2 next kit.

Installatie

De installatieprocedure is identiek aan die van de vorige versie. Kort gezegd komt het erop neer de stekkers in volgorde te activeren, te wachten tot ze onderling een plc-verbinding maken, de lan-adapter met je internetmodem of -router te verbinden met behulp van de meegeleverde netwerkkabel en dan eventueel de configuratie verder te verfijnen met de devolo Home Network-app of Cockpit-software, al is dit laatste niet echt nodig, want in principe werkt de kit recht uit de doos perfect.

De gegevens van het bestaande wifinetwerk kopieer je desgewenst van je bestaande router naar de devolo-kit zodat alles hetzelfde wachtwoord en dezelfde netwerknaam gebruikt. Dit kan via een druk op de knop (wps-functie), of met behulp van de app. Lukt de automatische configuratie onverhoopt toch niet, dan kan je de verbinding ook manueel in orde brengen. Hoe dat moet staat uitgelegd op pagina 41 van de installatiegids, die ook Nederlandstalig is.

We beoordelen de installatieprocedure als zeer gebruiksvriendelijk.

Devolo Cockpit
Naast met een mobiele app en een webinterface is de Magic 2 next ook te beheren met devolo Cockpit-software voor Linux, macOS en Windows.

Praktijk

De nieuwste versie van de devolo-app werkt gestroomlijnder dan de originele. Geavanceerde opties zijn rechtstreeks in de app bereikbaar en worden niet meer via een webinterface geopend. Geavanceerde opties zoals vpn, ouderlijke controle en firewall-beveiliging regel je op je bestaande router of modem. Magic 2 next functioneert zelf puur als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor alle instellingen op de aangesloten netwerkrouter of internetmodem.

De stekkers worden achteraan (de kant die aan het stopcontact zit) behoorlijk warm. In de app controleer je de temperatuur. Tijdens onze test rapporteerde die temperaturen tot 60 °C voor de wifi- en tot 80 °C voor de lan-stekkers. Dit bij een omgevingstemperatuur in de testruimte van 22 °C.

Prestaties

De devolo Magic 2 next is in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, gemiddeld ruim 23 procent sneller dan de vorige versie. Afhankelijk van de locatie noteren we realistische draadloze doorvoersnelheden tussen 129 Mbit/s en 384 Mbit/s. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 235 Mbit/s.

Maar een gemiddelde zegt niet alles. We testen in een grote woning op verschillende etages. De devolo Magic 2 next levert op elke etage ongeveer dezelfde doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark.

Conclusie

Devolo Magic 2 next presteert nog beter dan de vorige versie. Het werkt vooral goed in gebouwen waar een gewoon wifi-signaal te zwak is om voorbij betonnen muren en plafonds te raken. Of op locaties die te ver van een wifi-router of -toegangspunt verwijderd zijn. De powerline-technologie zorgt in die omstandigheden voor stabiele verbindingen via het elektriciteitsnet tussen zichzelf configurerende wifi-toegangspunten en de centrale router of modem. Eens geïnstalleerd en geconfigureerd heb je geen omkijken meer naar de Magic 2 next.

0 Reactie(s) op: Devolo Magic 2 WiFi next - Stabiele mesh-wifi via powerline

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.