Devolo Multiroom WiFi Kit 550+ - Overal wifi via powerline

Door: Jeroen Boer | 02 augustus 2018 13:53

Devolo Multiroom WiFi Kit 550+
Review

Steeds vaker blijkt dat je aan één router niet genoeg hebt voor een volledige wifi-dekking. Meerdere wifi-accesspoints zijn noodzakelijk. De devolo Multiroom WiFi Kit 550+ gebruikt je elektriciteitsdraden om je hele huis te voorzien van wifi. Hoe werkt dat?

Devolo Multiroom WiFi Kit 550+

Prijs: € 199,90
Aansluitingen: 2x fast ethernet-aansluiting (normale adapter), 1x fast thernetaansluiting (wifi-adapter)
Powerline-technologie: HomePlug AV 500Mbit/s
Draadloos wifi: 802.11n (2,4GHz-band, twee datastromen, 300 Mbit/s)
Afmetingen: 13 x 6,5 x 4,2 cm (normale adapter), 12 x 6,8 x 4,2 cm (wifi-adapter)
Website www.devolo.nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Ingebouwd stopcontact
 • Eén ssid
 • Eenvoudige installatie
 • Minpunten
 • Prijs
 • Ouderwetse technologie
 • Beperkte snelheid

De devolo Multiroom WiFi Kit 550+ bestaat uit drie adapters: twee powerline-adapters met ingebouwde wifi en één normale powerline-adapter die je aansluit op je router. De wifi-adapters zijn ieder voorzien van één netwerkaansluiting terwijl de normale adapter twee netwerkaansluitingen heeft. Handig is dat de adapters een geïntegreerd stopcontact hebben zodat je geen stopcontacten verliest.

Devolo Multiroom WiFi Kit 550+
De adapters hebben een ingebouwd stopcontact.

Eenvoudige installatie

De installatie is eenvoudig: je sluit de normale adapter aan op je router terwijl je de wifi-adapters in het stopcontact steekt op een plek waar je wifi wilt hebben. Als je de installatieprocedure uit het boekje volgt, dan hebben beide accesspoints dezelfde ssid en wordt een unieke powerline-beveiligingssleutel ingesteld. Doe je dit niet, dan hou je de standaard powerline beveiligingssleutel en werk je met twee ssid’s. Welke procedure je ook volgt, je kunt achteraf je eigen ssid voor beide adapters tegelijkertijd instellen en dezelfde ssid gebruiken als je router voor nog meer dekking.

Devolo Multiroom WiFi Kit 550+
Je kunt eenvoudig een eigen ssid instellen.

Ouderwetse technologie

Devolo heeft voor de Multiroom WiFi Kit 550+ gekozen voor de 500Mbit/s-powerlinetechnologie, de langzaamste die momenteel gebruikt word. Devolo gebruikt bovendien fast ethernetaansluitingen met een maximale snelheid van 100 Mbit/s. Ook de wifi-technologie is met 802.11n op enkel de 2,4GHz-band niet bepaald modern te noemen. Er worden wel twee datastromen ondersteund waarmee de maximale theoretische snelheid 300 Mbit/s is.

Die snelheid kun je theoretisch nooit halen, want deze wordt beperkt door de fast ethernetaansluiting op de powerline-adapter die je op je router aansluit. Maximaal kun je dus 100 Mbit/s halen met deze set. Gezien de niet heel indrukwekkende specificaties vinden we de set met een prijs van 199,90 euro niet bepaald goedkoop.

Devolo Multiroom WiFi Kit 550+
De netwerkaansluitingen zijn fast ethernetaansluitingen met een maximale snelheid van 100 Mbit/s.

Praktijktest

We hebben de Multiroom WiFi Kit 550+ in de praktijk getest door de normale adapter aan te sluiten op onze router en vervolgens twee verdiepingen te voorzien van een wifi-adapter. De testprocedure is hiermee hetzelfde als die van andere wifi-oplossingen met meerdere wifi-accesspoints zoals wifi-mesh-systemen. Let wel op: ons huis is een nieuwbouwhuis waarvan de elektrische installatie modern is. In een ouder huis zouden de prestaties dus minder goed kunnen zijn. Ter controle sluiten we onze testlaptop eerst bedraad aan op de tweede netwerkpoort van de normale powerline-adapter en halen we zoals verwacht een snelheid van 97 Mbit/s.

We hangen de eerste wifi-adapter op de eerste verdieping en sluiten onze laptop bedraad aan. We halen dan een snelheid van 69,58 Mbit/s. We maken vervolgens draadloos verbinding met de wifi-adapter en halen een snelheid van 60,78 Mbit/s. De tweede adapter sluiten we aan op zolder. Bedraad halen we hier een snelheid van 86,53 Mbit/s. Een hogere snelheid dan op de eerste verdieping omdat dit stopcontact op dezelfde stroomgroep zit als de normale adapter en dit dus dé ideale situatie voor powerline is. Draadloos blijft hier 82,25 Mbit/s van over.

We hebben de adapter ook nog getest in een ander stopcontact in huis op de eerste verdieping en haalden toen een snelheid van 42,23 Mbit/s. Ook in een modern huis zijn de prestaties dus erg afhankelijk van hoe een stopcontact is aangesloten.

Conclusie

De devolo Multiroom WiFi Kit 550+ doet wat er beloofd wordt: je kunt een internetsignaal eenvoudig draadloos door je huis verspreiden. Toch zijn we gematigd enthousiast want de snelheid die je krijgt is beperkt. Qua prestaties doet devolo wel wat er op basis van de achterhaalde specificaties verwacht wordt. De draadloze snelheid van 82,25 Mbit/s op zolder is in dat opzicht netjes en ook de 69,58 Mbit/s op de eerste verdieping valt binnen de verwachtingen. Alle genoemde snelheden zijn genoeg voor internetten en streamen van bijvoorbeeld Netflix, maar heel indrukwekkend is het niet. Zeker als je weet dat er wifi-mesh-systemen zijn die beter presteren en niet gek veel meer kosten. Zo kost de TP-Link Deco M5 een paar tientjes meer dan deze devolo-set terwijl de prestaties beter zijn en je bovendien drie wifi-accesspoints krijgt die ook 802.11ac ondersteunen. Je kunt dus beter iets meer uitgeven wat ons betreft.

1 Reactie(s) op: Devolo Multiroom WiFi Kit 550+ - Overal wifi via powerline

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2018 14:23 Martijniatus
  Inderdaad redelijk prijzig voor beperkte mogelijkheid.

  Toch zou ik hem zo opnieuw kopen. In mijn situatie is er geen optie behalve via de powerline internet krijgen (studentenhuis). Aangezien de router helemaal aan de andere kant staat is dit de beste optie. De snelheid heeft een beperking maar voor mij is die zeker niet voelbaar qua downloaden/gamen/streamen.

  Een collega heeft bijvoorbeeld in dezelfde situatie ervoor gekozen om onbeperkt internet te nemen bij Tele2 en dan een hotspot te creëren via zijn iPhone. Dan kan je vertellen dat het bovenstaande toch een stuk prettiger werkt.

  Verder goede review Jeroen, dankjewel!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.