Digitale vervuiling

Door: jan-verheij | 10 juni 2015 11:35

Blog

Iedereen heeft er een hekel aan: spam in je mailbox. Lees de blog van Jan Verheij over de mail die jouw inbox domineert.

Grease is Good?

"Spam", wie kent het niet. Een hedendaagse plaag en een verderfelijke vervuiling van onze mailboxen. In Nederland kennen we het als Smac. Gebakken op de boterham of verwerkt in de bamibal. Eén onveranderlijke eigenschap blijft. Het is vet, moddervet! Over nut en noodzaak van vet lopen de meningen uiteen. Je lichaam heeft het absoluut nodig en het levert de noodzakelijke energie om het mechanisme aan de praat te houden. Lees ook: Dossier - Alles over je antivirus.

Sommigen beweren dat je vet met mate moet consumeren. Ik echter niet! Ik laat me door niets en niemand mijn frietje dubbel 'met' afnemen. De dieetgoeroes roepen heel andere dingen. Maar dat menen ze niet echt. Neen, zij hanteren stilzwijgend óók de regel: "Grease is Good". Alleen op die manier zijn ze immers verzekerd van een constante stroom klandizie die krampachtig probeert een kilo of wat kwijt te worden. Ook makers van gezondheids-apps houden zich aan die regel. Ze schrijven allemaal een gezonde leefwijze voor maar hopen op het tegendeel. Zo houden ze werk.

Reclame, reclame.

Terug naar de spam in mijn mailbox. Onbegrijpelijk wat daar allemaal in terecht komt. Dames met exotische namen als Lisa, Eileen, Josephine en Anastasia die allemaal mijn vriendschap willen. Ja, ja... Aanprijzingen voor middelen ter verhoging van potentie of zelfs vergroting van een niet nader te noemen lichaamsdeel. Hoe komen ze erbij.

Let op! Gevaar!

En dan de waarschuwingen. Mijn computer is onveilig. Mijn bankrekening geblokkeerd. Er kruipen allerlei enge digitale beesten rond die ik moet bestrijden. Ik hoef alléén maar te klikken en alle problemen worden opgelost. Vreemd allemaal. Mijn computer snort als nooit tevoren, betalen kan ik nog altijd. Wel loopt één van onze katten over het toetsenbord terwijl ik mijn blog typ. Fouten in de tekst liggen dus niet aan mij.

Teleshoppen.

Tegenwoordig is er nog iets extra's bijgekomen. Mijn vrouw heeft het winkelen per computer nu definitief onder de knie. Dat is handig beweert ze. De pakketdienst belt nu regelmatig aan en ik raak al bevriend met de chauffeur. Maar dan. Een constante stroom van reclamemail vult nu mijn inbox. Aanbieding na aanbieding komt dagelijks binnen. Want ja, naast je adres was je mailadres absoluut vereist bij het bestellen.

Ik weet nu waarom. Maar kom er maar eens van af. De spamfilters van de provider blijken grofmazig. Ik geef alle spam in mijn mailprogramma standaard de melding ongewenst, blokkeer driftig alle afzenders en domeinen die me niet welgevallig zijn en toch vermindert de stroom post nog niet.

Hoe moet dit verder?

Iedereen en alles gebruikt spamfilters, zo lees ik ergens. Maar toch houdt het niet op. Ik moet dus ook extra filters installeren maar weet niet hoe. Ik heb dus dringend behoefte aan een digitale Sonja Bakker zogezegd. Iemand die me afdoende aanwijzingen geeft om de vervetting van mijn mailbox te stoppen. Daar wil ik dus wèl van af. Iemand een idee?

2 Reactie(s) op: Digitale vervuiling

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juni 2015 19:31 MarkS90
  Ik lees hier regelmatig dat je tijdelijke, dan wel fake-mailadressen kunt aanmaken voor eenmalig gebruik. En nu gaat de blogger ons vragen wat hij zou moeten doen om spam buiten de deur te houden …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 23:45 Anoniem
  Goed uitkijken waar je je adres in geeft. Vertrouw je het niet dan gewoon even met een yahoo adres want daar kan je ook goed mail filteren met de online filters. Zelf gebruik ik hier ook MailWasher Pro. Vind ik een van de toppers. Zit automatisch twee online filters, SpamCop en Spamhaus in. Je kan ook je eigen filters toevoegen en daarbij ook kiezen dat je deze mails niet meer ziet indien een mail erana voldoet. Bijvoorbeeld alle mails waarin ‘sex’ in voorkomt worden dan automatisch verwijderd maar je kan ook tekens ingeven enz.. Wel even weten waar je mee bezig zijt of je loopt anders mails mis maar alle verwijderde mails gaan automatisch in de Mailwasher Bin en daar vind je alles wat verwijderd is terug. Je kan die ook instellen op leeg maken op 3 dagen of 7 dagen of meer. Zelf heb ik deze op twee staan om het overzichtelijk te houden en controleer regelmatig even of er niets is verwijderd wat niet hoort. Meestal is het altijd goed. Ook heb je je vriendenlijst en je zwarte lijst en kan je ook zo aanpassen dat je alles op de zwarte lijst niet hoeft te zien. MW regelt dit dan allemaal automatisch. Ook kan je gratis een account aanmaken bij SpamCop en daar krijg je dan een e-mailadres dat je kan ingeven in MW. Dan kan je alle spam doorsturen naar SpamCop en zij sturen dit door naar de verantwoordelijke van dat netwerk waar die spam vanaf komt om zo stappen te ondernemen. Ook heeft MW een leermodus. Wel even opletten want ik heb een week geleden de nieuwe MW gedownload maar daar zitten nog wat bugs in. Prachtige interface en zo verder maar ik vertrouw die nog niet dus ik werk nog maar even door met de versie 6.5.3. Heb ik al voor jaren en werkt perfect en zo goed als geen spam bijna. In de prullenmand is dit ongeveer zo'n 20% maar die zie ik nooit :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.