© PXimport

Dit kan Google Home ook

Geplaatst: 4 januari 2020 - 15:01

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Martin Gijzemijter

De Google Home is een handig en slim apparaat dat in combinatie met de Google Assistent heel wat zaken in je leven efficiënter kan maken. De slimme luidspreker kan echter véél meer dan alleen het weer voorspellen en een timer zetten; omdat er geen officiële handleiding is, zijn veel mogelijkheden niet bekend bij de meeste gebruikers. Tijd om daar verandering in te brengen.

Tip 01: Regenbui

Beginnen we nu toch met het weer? Ja, maar niet op de manier die je waarschijnlijk denkt. Google Home is namelijk niet alleen in staat om de weersverwachting op te sommen, het bedrijf kan je ook het weer zélf laten horen. Het doet ons denken aan de WakeUp Light van Philips, die je kan wekken of juist in slaap laten vallen met een reeks rustgevende geluiden. Zeg je bijvoorbeeld: “Hey Google, hoe klinkt regen?” Dan zal Google een rustgevende regenbui laten klinken. Deze blijft niet de hele nacht klinken, maar lang genoeg om je in slaap te laten vallen (60 minuten). Behalve regen kun je allerlei andere rustgevende geluiden laten afspelen, zoals het geluid van een rivier, maar bijvoorbeeld ook het geluid van een open haard. Op die manier kun je je slimme luidspreker dus prima gebruiken om in slaap te vallen. Het loont daarbij de moeite om van tijd tot tijd eens nieuwe dingen te proberen, omdat Google nog steeds met regelmaat nieuwe geluiden en commando’s toevoegt.

Tip 02: Intercom

Een Google Home is behoorlijk prijzig, en we verwachten dan ook niet dat je meerdere van dit soort apparaten in huis hebt. De Google Home Mini is echter een stuk compacter en betaalbaarder; deze leent zich wél uitstekend voor het uitrusten van het hele huis met de functionaliteiten van de Google Assistent. Als je meerdere apparaten in huis hebt, kun je één apparaat gebruiken om een boodschap uit te zenden naar alle andere apparaten. Stel dat de kinderen een Google Home Mini in hun kamer hebben en het is etenstijd, dan zeg je simpelweg: “Hey Google, zend uit dat het etenstijd is.” Vervolgens zal het apparaat op alle andere Google Home-apparaten in huis een bel laten klinken, gevolgd door de boodschap: ‘Het is etenstijd’. En ja, dat is hartstikke onpersoonlijk, maar het is nog altijd beter dan het gebrul naar boven (in een ideale wereld lopen we natuurlijk allemaal naar boven), en in een tijdperk waarin kinderen leven met zoveel technologie, is het een mooie optie.

Tip 02 Als je meerdere Google Home-apparaten hebt, kun je een bericht uitzenden naar al die andere apparaten.

© PXimport

Google Home is de ideale afstandsbediening

-

Tip 03: Afstandsbediening

Het fijne van de Google Assistent is dat het een redelijk open standaard is, hetgeen betekent dat niet alleen apparaten van Google kunnen worden aangestuurd met behulp van een apparaat dat de Google Assistent bevat. Dat je je Google Nest Hello-deurbel of je Google Nest Learning Thermostat kunt bedienen met je stem is geweldig, maar het is nog veel fijner dat je ook één van de 1.500 andere slimme apparaten die Google ondersteunt kunt bedienen via je Google Home. Heb je een Roomba-robotstofzuiger? Dan kun je die eenvoudig inschakelen via de Google Home. Hetzelfde geldt voor slimme verlichting (bijvoorbeeld die van Philips), je slimme beveiligingssysteem en zelfs je slimme koffiezetapparaat, zolang deze apparaten maar ondersteund worden door Google. Je hoeft dus bijna niet meer van de bank te komen.

Tip 04: Vertalen

Het laat zich raden waar de Google Assistent alle informatie vandaan haalt. Het systeem is immers gekoppeld aan alle producten en diensten van Google, en dus ook aan de zoekmachine. Daarmee kan deze Assistent dus ook bijna alles dat de zoekmachine op je computer kan en vertalen is daar een fantastisch voorbeeld van. Je leest iets, en je weet even niet wat het betekent. Dan zeg je simpelweg: “Hey Google, wat betekent ‘fromage’ in het Nederlands?” Of andersom: je wilt iemand iets uitleggen in het Engels, en zegt “Hey Google, hoe zeg ik in het Engels: we vertrekken morgen om acht uur?” De antwoorden van Google zijn, net als de resultaten in Google Translate, niet altijd foutloos, maar helpen je absoluut een stuk verder.

Tip 04 Google Home is ook een zeer effectieve vertaalmachine.

© PXimport

Tip 05: Rekenen

Rekenen is zo’n functie waarvan wij dachten dat we die niet veel zouden gebruiken, want hoeveel werk is het nu helemaal om snel even de rekenmachine op je smartphone te openen? Weinig, maar even iets vragen aan je Google Home is nog veel efficiënter. De reden daarvoor is dat je het kunt doen terwijl je met iets anders bezig bent. Stel, je bent een verslag aan het schrijven waarin je schrijft dat 4.932 mensen in Nederland stuk voor stuk 11 kilo afval per maand produceren, en je wilt weten hoeveel dat in totaal is. Tijdens het typen vraag je: “Hey Google, wat is 4.932 keer 11?” Google zal de som ter controle herhalen, en antwoordt vervolgens dat dat 54.252 is. Een antwoord dat je kunt intypen, zonder ook maar één seconde gestopt te zijn met tikken. Het leven hoeft natuurlijk niet altijd hyperefficiënt te zijn, maar dit is echt wel heel praktisch.

Tip 06: Gewichtsconsulent

Google Home werkt met de Google Assistent, en een assistent is er voor alle belangrijke zaken in het leven. Bijvoorbeeld, zoals je hebt gezien, voor als je iets wilt opzoeken, vertalen, uitrekenen enzovoort. Maar ook wanneer je probeert af te vallen. Stel, iemand biedt je een stuk appeltaart aan. Dan vraag je aan je Google Home: “Hey Google, hoeveel calorieën zitten er in een stuk appeltaart?” De Assistent dient je direct van repliek, waarna je weet (ook al wist je dat al) dat je dit stukje taart misschien beter over kunt slaan. Kleine sociale tip: dit is niet echt aardig om te doen wanneer er daadwerkelijk visite is. En nu we toch op de gezonde tour zijn: je kunt dus eenvoudig reminders instellen dat het tijd is om te gaan sporten.

Tip 06 Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in dat ene gerecht? Google Home kan het je vertellen.

© PXimport

Je kunt Google Home vragen naar een specifiek recept: “Hey Google, wat is het recept voor appeltaart?”

-

Tip 07: Kookhulp

Wie weet zeggen we over tien jaar tegen de Google Home: een gebakken eitje graag, en zien we automatisch een heerlijk ontbijt op tafel verschijnen. Zo ver is het helaas nog niet, maar dat wil niet zeggen dat de Google Home je niet kan helpen bij het koken. Het instellen van timers hebben we als zeer handig ervaren toen we koekjes in de oven hadden gestopt en aan de tweede batch waren begonnen, maar vergeten waren een timer te zetten. “Hey Google, zet een timer van 15 minuten”, loste dat op. Maar ook bij het verwerken van recepten zelf kun je Google gebruiken. Zo kun je vragen naar het recept zelf (“Hey Google, wat is het recept voor appeltaart?”), waarna je de ingrediënten en de stappen te horen krijgt. Maar ook eenvoudigere dingen als: “Hey Google, hoeveel deciliter is één liter, hoeveel gram is een kilo?” of in het Engels: “How many teaspoons go in a cup?”), kunnen behoorlijk goed van pas komen in de keuken.

Tip 08: Volledige wekker

Dat je met de Google Home een timer of een herinnering in kunt stellen, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar je kunt het apparaat ook gebruiken als volledig functionerende wekker. De Engelstalige versie van Google Home stelt je in staat om een wekker te zetten die je laat ontwaken met je favoriete muziek op bijvoorbeeld Spotify, maar in de Nederlandstalige versie van de slimme luidspreker hebben we dit nog niet voor elkaar gekregen. Wanneer je morgenochtend om zeven uur wakker wilt worden, dan zeg je simpelweg: “Hey Google, zet een wekker voor morgenochtend zeven uur.” Zorg er dan wel voor dat het volume van je Google Home niet extreem zacht staat, anders snurk je natuurlijk nog door het geluid heen. Wil je elke dag om zeven uur opstaan, dan zeg je: “Hey Google, zet elke dag een wekker om zeven uur ‘s ochtends.” Dat is handig, maar als je lekker vrij bent in het weekend, dan heb je natuurlijk geen zin om gestoord te worden door je wekker. Gelukkig begrijpt je Google Home dat ook, en kun je dat oplossen met het commando: “Hey Google, zet elke werkdag een wekker om zeven uur.” In het weekend zal de wekker je dan met rust laten. Wil je wekkers weer verwijderen, dan zeg je: “Hey Google, wekker verwijderen” als je individuele keuzes wilt maken, of “Hey Google, alle wekkers verwijderen”.

Tip 08 Een ouderwetse wekker heb je niet meer nodig, de Google Home doet het voor je.

© PXimport

Tip 09: Boodschappenlijstje

Als zelfstandig apparaat kan de Google Home heel veel, maar interessant is ook dat Google steeds meer samenwerkingen zoekt met grote bedrijven. Albert Heijn is daar een goed voorbeeld van. Zeg je bijvoorbeeld “Hey Google, praat met Albert Heijn”, dan zal er contact gelegd worden met Albert Heijn; je spreekt plotseling niet meer met de Google Assistent, maar met de Albert Heijn Assistent. Die kun je vragen stellen als: “Is kaas in de bonus”, waarna hier positief of negatief antwoord op gegeven wordt en je dit product direct kunt toevoegen aan je boodschappenlijstje. Heb je je Albert Heijn-account gekoppeld aan je Google Home, dan wordt dit boodschappenlijstje direct gesynchroniseerd met je online account. Ook kun je dan vragen hoe laat de bezorger precies komt, als je de boodschappen hebt besteld. Een prachtig voorbeeld van hoe de Google Assistent (of andere spraakassistenten zoals die van Amazon en Apple) ons leven écht gaan vergemakkelijken.

Tip 10: Nieuwslezer

Je weet waarschijnlijk al dat je de Google Home ook kunt gebruiken om allerlei zaken op internet op te zoeken. Maar wist je ook dat Google je kan voorzien van het laatste nieuws via NOS? Het lijkt niet echt aantrekkelijk, het nieuws laten oplezen door de redelijk eentonige stem van de Google Assistent, maar gelukkig is dat ook niet nodig. Wanneer je tegen je luidspreker zegt “Hey Google, geef me het laatste nieuws”, dan zal de Google Home een audiofeed ophalen van de NOS, met daarin het laatste nieuws, gelezen door een echte nieuwslezer. Dat is dus niet alsóf je een persoonlijke nieuwslezer hebt, je hébt ook echt een persoonlijke nieuwslezer. Hoewel standaard het NOS-nieuws wordt geselecteerd, kun je in de Google Assistent-app heel eenvoudig aangeven welk nieuws je liever zou hebben. Overigens, wanneer je “Hey Google, goedemorgen” zegt, krijg je een compleet dagoverzicht van Google, inclusief het weer, je afspraken van de dag (mits die in je Google-agenda staan), én uiteindelijk dus ook het nieuws. We hebben dat ervaren als een efficiënte manier om je dag te beginnen, al is soms alleen het nieuws ook gewoon genoeg.

Tip 10 Het laatste nieuws vraag je eenvoudig op, in een kraakheldere audiostream van de nieuwsprovider van je keuze.

© PXimport

Google Home en privacy

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000