Dit kan Google Home ook

Door: Martin Gijzemijter | 04 januari 2020 17:01

Google Nest Home
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Gewichtsconsulent

Google Home werkt met de Google Assistent, en een assistent is er voor alle belangrijke zaken in het leven. Bijvoorbeeld, zoals je hebt gezien, voor als je iets wilt opzoeken, vertalen, uitrekenen enzovoort. Maar ook wanneer je probeert af te vallen. Stel, iemand biedt je een stuk appeltaart aan. Dan vraag je aan je Google Home: “Hey Google, hoeveel calorieën zitten er in een stuk appeltaart?” De Assistent dient je direct van repliek, waarna je weet (ook al wist je dat al) dat je dit stukje taart misschien beter over kunt slaan. Kleine sociale tip: dit is niet echt aardig om te doen wanneer er daadwerkelijk visite is. En nu we toch op de gezonde tour zijn: je kunt dus eenvoudig reminders instellen dat het tijd is om te gaan sporten.

Gewichtsconsulent
Tip 06 Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in dat ene gerecht? Google Home kan het je vertellen.
Je kunt Google Home vragen naar een specifiek recept: “Hey Google, wat is het recept voor appeltaart?”

Tip 07: Kookhulp

Wie weet zeggen we over tien jaar tegen de Google Home: een gebakken eitje graag, en zien we automatisch een heerlijk ontbijt op tafel verschijnen. Zo ver is het helaas nog niet, maar dat wil niet zeggen dat de Google Home je niet kan helpen bij het koken. Het instellen van timers hebben we als zeer handig ervaren toen we koekjes in de oven hadden gestopt en aan de tweede batch waren begonnen, maar vergeten waren een timer te zetten. “Hey Google, zet een timer van 15 minuten”, loste dat op. Maar ook bij het verwerken van recepten zelf kun je Google gebruiken. Zo kun je vragen naar het recept zelf (“Hey Google, wat is het recept voor appeltaart?”), waarna je de ingrediënten en de stappen te horen krijgt. Maar ook eenvoudigere dingen als: “Hey Google, hoeveel deciliter is één liter, hoeveel gram is een kilo?” of in het Engels: “How many teaspoons go in a cup?”), kunnen behoorlijk goed van pas komen in de keuken.

Tip 08: Volledige wekker

Dat je met de Google Home een timer of een herinnering in kunt stellen, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar je kunt het apparaat ook gebruiken als volledig functionerende wekker. De Engelstalige versie van Google Home stelt je in staat om een wekker te zetten die je laat ontwaken met je favoriete muziek op bijvoorbeeld Spotify, maar in de Nederlandstalige versie van de slimme luidspreker hebben we dit nog niet voor elkaar gekregen. Wanneer je morgenochtend om zeven uur wakker wilt worden, dan zeg je simpelweg: “Hey Google, zet een wekker voor morgenochtend zeven uur.” Zorg er dan wel voor dat het volume van je Google Home niet extreem zacht staat, anders snurk je natuurlijk nog door het geluid heen. Wil je elke dag om zeven uur opstaan, dan zeg je: “Hey Google, zet elke dag een wekker om zeven uur ‘s ochtends.” Dat is handig, maar als je lekker vrij bent in het weekend, dan heb je natuurlijk geen zin om gestoord te worden door je wekker. Gelukkig begrijpt je Google Home dat ook, en kun je dat oplossen met het commando: “Hey Google, zet elke werkdag een wekker om zeven uur.” In het weekend zal de wekker je dan met rust laten. Wil je wekkers weer verwijderen, dan zeg je: “Hey Google, wekker verwijderen” als je individuele keuzes wilt maken, of “Hey Google, alle wekkers verwijderen”.

Wekker
Tip 08 Een ouderwetse wekker heb je niet meer nodig, de Google Home doet het voor je.

Tip 09: Boodschappenlijstje

Als zelfstandig apparaat kan de Google Home heel veel, maar interessant is ook dat Google steeds meer samenwerkingen zoekt met grote bedrijven. Albert Heijn is daar een goed voorbeeld van. Zeg je bijvoorbeeld “Hey Google, praat met Albert Heijn”, dan zal er contact gelegd worden met Albert Heijn; je spreekt plotseling niet meer met de Google Assistent, maar met de Albert Heijn Assistent. Die kun je vragen stellen als: “Is kaas in de bonus”, waarna hier positief of negatief antwoord op gegeven wordt en je dit product direct kunt toevoegen aan je boodschappenlijstje. Heb je je Albert Heijn-account gekoppeld aan je Google Home, dan wordt dit boodschappenlijstje direct gesynchroniseerd met je online account. Ook kun je dan vragen hoe laat de bezorger precies komt, als je de boodschappen hebt besteld. Een prachtig voorbeeld van hoe de Google Assistent (of andere spraakassistenten zoals die van Amazon en Apple) ons leven écht gaan vergemakkelijken.

Tip 10: Nieuwslezer

Je weet waarschijnlijk al dat je de Google Home ook kunt gebruiken om allerlei zaken op internet op te zoeken. Maar wist je ook dat Google je kan voorzien van het laatste nieuws via NOS? Het lijkt niet echt aantrekkelijk, het nieuws laten oplezen door de redelijk eentonige stem van de Google Assistent, maar gelukkig is dat ook niet nodig. Wanneer je tegen je luidspreker zegt “Hey Google, geef me het laatste nieuws”, dan zal de Google Home een audiofeed ophalen van de NOS, met daarin het laatste nieuws, gelezen door een echte nieuwslezer. Dat is dus niet alsóf je een persoonlijke nieuwslezer hebt, je hébt ook echt een persoonlijke nieuwslezer. Hoewel standaard het NOS-nieuws wordt geselecteerd, kun je in de Google Assistent-app heel eenvoudig aangeven welk nieuws je liever zou hebben. Overigens, wanneer je “Hey Google, goedemorgen” zegt, krijg je een compleet dagoverzicht van Google, inclusief het weer, je afspraken van de dag (mits die in je Google-agenda staan), én uiteindelijk dus ook het nieuws. We hebben dat ervaren als een efficiënte manier om je dag te beginnen, al is soms alleen het nieuws ook gewoon genoeg.

Google Home nieuws
Tip 10 Het laatste nieuws vraag je eenvoudig op, in een kraakheldere audiostream van de nieuwsprovider van je keuze.

Google Home en privacy

Er is in de afgelopen maanden nogal wat ophef geweest over het feit dat Google gebruikers van de Google Home zou afluisteren. Volgens Google zelf is dit noodzakelijk om de spraakalgoritmes van de Google Assistent te verbeteren. Dat willen we op zich best geloven, maar wij vinden wel dat het bedrijf hier veel eerder en veel duidelijker informatie over had kunnen en moeten verstrekken. We denken oprecht dat Google niet geïnteresseerd is in inhoud van de gesprekken die het opneemt, maar als gebruiker is het wel belangrijk om te weten dat het bedrijf een aantal van deze gesprekken opneemt en analyseert.

0 Reactie(s) op: Dit kan Google Home ook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.