Dit zijn de 12 leukste online puzzelgames

Door: dirk-schoofs | 24 februari 2019 08:54

Review

Even wat tijd te doden achter je pc? Probeer dan eens een van deze online puzzelgames, die je in je browser kunt spelen.

Tip 01: Jewelanche

Jewelanche borduurt voort op het succes van Bejeweled. Eigenlijk is dit de zoveelste variant van drie-op-een-rij, maar dan wel heel mooi gebracht. De juwelen vallen in lukrake volgorde in een speelveld en jij maakt een ketting van drie of meer gelijke vormen door er met de muisaanwijzer overheen te slepen. Hoe meer aansluitende gelijke vormen je selecteert, hoe beter, want hierdoor haal je deze vormen weg en zakt de rest naar beneden. Tussendoor verschijnen er ook rotsblokken die je kunt laten exploderen en geheime dozen met verrassingen. Ketencombinaties leveren speciale edelstenen op waarmee je power-ups koopt. Opmerkzaam en snel, dat zijn alle kwaliteiten waarover je hoeft te beschikken bij dit spel. Ben je wat traag, dan stapelen de stenen zich snel op tot boven, en dan is het game over.

Tip 02: Crush The Castle

Urenlang hebben we Crush The Castle gespeeld. In alle versies van dit heerlijke spel is het de bedoeling dat je de gammele kastelen van de vijand verplettert met een katapult. Ook zijn alle inwoners van de kastelen besmet door een ziekte. Dus je moet niet alleen alle kastelen, maar ook alle inwoners Angry Birds-gewijs uitschakelen. Crush The Castle 2 en 3 komen met nieuwe levels, nieuwe wapens en een nieuw plot. Zelfs al lijkt alles in het begin eenvoudig, toch moet je steeds nadenken en nauwkeuriger te werk gaan om alles en iedereen met de grond gelijk te maken. De Crush The Castle-reeks is behoorlijk uitdagend, bovendien kun je zelf kastelen ontwerpen. De graphics zijn uitstekend en de achtergrondgeluiden geven je het idee dat je je daadwerkelijk in het bos of op het slagveld bevindt.

Tip 02 Het komt erop aan om het bouwwerk op de juiste plaatsen te raken.

Flash en veiligheid

Alle games die we hier bespreken, draaien op Adobe Flash. De laatste jaren heeft deze technologie veel van zijn glans verloren, omdat de Adobe Flash Player één van de meest populaire programma’s was om pc’s via te hacken. Dit had twee redenen. Flash stond op héél veel computers, waardoor hackers via die weg een grote groep slachtoffers konden bereiken. Bovendien waren er om de haverklap veiligheidsupdates, wat de kans enorm groot maakte dat de versie op jouw pc niet meer de meest recente was. Adobe kondigde trouwens aan dat ze vanaf 2020 flash niet langer ondersteunen. Reden genoeg dat deze technologie niet standaard meer geactiveerd is in de moderne browsers en je een melding krijgt om flash te activeren op elke pagina die je een game voorschotelt. Hebben we hiermee dit artikel de das omgedaan? Niet echt, wij suggereren een (aparte) browser te gebruiken voor het spelen van flash-games. Doorloop van die browser de instellingen en strip deze tot op het bot. Schakel dus alle niet-essentiële opties uit en behandel de browser als niets meer dan een container voor dergelijke games.

Je moet voortdurend de Flash Player updaten omwille van veiligheidsredenen.

Tip 03: Portal

Een van de slimste videogames aller tijden is Portal. Enkele fans van 3D first-person shooters hebben vanuit de basis een nieuw tweedimensionaal flash-spel ontworpen. Verrassend genoeg was het nooit de bedoeling van de ontwerpers om het project openbaar te maken. Ze zagen het als een intern 2D flash-ontwerp. Je gebruikt de muis en het toetsenbord om doorgangen te maken, zodat je van het ene gebied naar het andere kunt teleporteren. Hierbij moet je wel rekening houden met de natuurwetten, want de hoofdfiguur moet zich een weg banen door barrières, bewegende panelen en allerlei soorten wanden. Blijf dus nadenken en wees snel. De flash-versie van Portal heeft zelfs een aantal geavanceerde functies, waaronder automatisch opslaan en een in-game console om het zwaartekrachtniveau in te stellen en complexe levels over te slaan.

Tip 03 De held is kwetsbaar voor elektriciteit, spikes en bewegende schiettorens.

Hardwareversnelling

Een hardwareversnelling dwingt de pc zijn hardware te gebruiken om sneller een functie uit te voeren. Dat kan een beter resultaat geven dan via de software die de cpu aanspreekt. Test deze optie, aangevinkt en uitgeschakeld, om uit te zoeken wat de beste resultaten voor jouw systeem oplevert. Start na een wijziging wel de pc opnieuw op! Je kunt hardwareversnelling instellen door met de rechtermuisknop op de flash-game te klikken en door Instellingen te kiezen. Het is de enige optie op het eerste tabblad.

Probeer eens of het inschakelen van de hardwareversnelling een betere game-ervaring oplevert.
Je moet niet alleen alle kastelen, maar ook alle inwoners Angry Birds-gewijs uitschakelen

Tip 04: Unpuzzle

Veel puzzelgames zien eerst het levenslicht op mobiele toestellen voordat ze als gratis online game beschikbaar worden. Unpuzzle is de uitzondering op deze regel. Het is een prachtig ontworpen, minimalistisch opgebouwd spel. De speler wordt nooit opgejaagd en zelfs de muziek is rustgevend. Het is de bedoeling dat je een puzzel stukje voor stukje uit elkaar haalt. Daarvoor sleep je de stukjes naar de zijkanten. Het vaardigheidsniveau stijgt snel en de puzzels worden snel moeilijker terwijl ook het aantal spelstukjes toeneemt. Je leert al doende dat je bepaalde stukjes eerst moet verwijderen voordat je andere kunt losmaken. De eerste minuut vraag je je af wat hier nu moeilijk aan is, maar terwijl de puzzels complexer worden, merk je dat het spel steeds verslavender wordt. En heb je écht de smaak te pakken, dan is er ook nog Unpuzzle 2.

Tip 04 Je hebt al snel door dat je de puzzelstukjes in een bepaalde volgorde moet losmaken.

Tip 05: Threes

Een gameontwerper, een kunstenaar en een componist bedachten onder de bedrijfsnaam Sirvo de indie-puzzel Threes. Het is een verslavende puzzelgame die door een fan naar het web werd geüpload. Beweren dat Threes op wiskunde is gebaseerd, vinden we overdreven. Het gaat simpelweg om het herkennen van veelvouden van het getal drie. In de flash-versie gebruik je de pijltjestoetsen om alle tegels in één richting op het scherm te verplaatsen. Wanneer er een veelvoud van drie naast of onder elkaar komt te staan, verdwijnen die getallen in elkaar en loopt je score op. Het spel gaat door tot er geen enkele zet meer mogelijk is. Is het eigenlijk mogelijk om Threes uit te spelen? Jawel, 3,33 jaar na de release is Twitter-gebruiker @ThreesPorn erin geslaagd om te doen wat iedereen onmogelijk achtte: het spel verslaan. Met een score van 1.594.323 bereikte hij het vuurwerk van de game-ending animatie. Je kunt dus, als je heel hard je best doet, Threes op de knieën krijgen!

Tip 05 Probeer veelvouden van drie bij elkaar te plaatsen.

Tip 06: Waterfalls 3

Dat puzzelspelen ontspannend kunnen zijn, bewijst Waterfalls 3. De naam is ietwat misleidend, want ons doen de animaties meer aan lichtbundels denken dan aan watervallen. In dit spel moet je het licht van de bundels verplaatsen met behulp van omleidingspijlen, zodat de kleine containers gevuld worden. Soms moet het licht afbuigen, soms wordt het door een muur getransponeerd. De rust komt niet alleen van de opzet van het spel, maar vooral van de soundtrack ‘Is it right’.

Tip 06 Laat de lichtbundel afbuigen tot hij de ster onderaan vult.
Bij iedere opdracht in Yellow moet je anders denken en de juiste methode kiezen

Tip 07: Yellow

De onafhankelijke spelontwikkelaar Bart Bontje heeft de afgelopen twaalf jaar meer dan vijftig games op zijn naam staan. De opzet van Yellow is eenvoudig: maak het hele scherm geel. Het leuke aan deze game is de verscheidenheid in de verschillende niveaus. Bij iedere opdracht moet je anders denken en de juiste methode zoeken. Soms moet je verborgen knoppen zoeken, dan weer ballonnen opblazen, en allemaal met een klik van de muis. Net als je denkt het onder de knie te hebben, moet je een andere techniek ontdekken om de objecten in de gele achtergrond te laten opgaan. Heb je echt geen idee, dan kun je een hint opvragen. Yellow kun je zonder al te veel moeite uitspelen. Na ongeveer een uur amusement kun je deze alweer op je palmares schrijven. Heb je genoeg van geel en wil je eens een ander kleurtje proberen, dan is er van dezelfde maker de game Red.

Tip 07 Zoek naar een manier om het volledige vlak geel te kleuren.

Tip 08: Huebrix

Huebrix is een pretentieloos, vlot spelletje waarbij je een raster vult met kleuren. Elke kleur heeft een bepaald aantal zetten en je mag geen kleuren kruisen. Alweer start deze game eenvoudig, maar vanaf level 15 wordt het menens. De gameplay is verslavend, de bediening simpel, de muziek en graphics helpen je zenuwen te kalmeren en het geheel heeft een retro-aantrekkingskracht. Huebrix heeft de ouderwetse charme van een kruiswoordraadsel.

Tip 08 Het adrenalineniveau blijf laag, de uitdaging ligt voornamelijk op hersengebied.

Tip 09: GO Virus

In deze game kun je het duiveltje in jezelf kwijt door een virus te verspreiden. GO Virus bestaat uit een spelvlak van zeshoekige gekleurde cellen. Selecteer met de muis een kleur en het virus verandert in die kleur. Bovendien verspreidt het zich naar elke aangrenzende cel in de geselecteerde kleur. Blijf van kleur veranderen, zodat je steeds meer cellen infecteert. Let wel op, want je bent slechts een beperkt aantal keren aan zet. Probeer in zo min mogelijk zetten het speelveld vol te maken. GO Virus is een leuk, maar moeilijk spelletje dat toch wel wat inzicht vergt.

Tip 09 Als we nu groen selecteren, worden ook de groene cellen besmet.
Laat het volledige spelgebied links- of rechtsom draaien om de dodelijke spikes te ontwijken

Tip 10: Mirror Runners

Ontelbare games zijn bedoeld om een figuurtje via hinderissen naar de uitgang te leiden. Mirror Runners werkt volgens een compleet nieuw concept. Je bestuurt hierin twee helden tegelijk met de pijltjestoetsen naar twee verschillende uitgangen. De moeilijkheid bestaat eruit dat je ze tegelijkertijd bestuurt. Wanneer je dus de pijl naar links indrukt, lopen beide poppetjes naar links, terwijl dit voor het ene poppetje een vrij pad kan zijn en voor de andere een hindernis. Ook dit is een behoorlijke breinbreker, maar gelukkig begint het niet al te moeilijk.

Tip 10 Denk na over de stappen die beide poppetjes kunnen zetten om de uitgang te bereiken.

Tip 11: Rotate

Bij Rotate hebben ze eveneens een leuke twist gegeven aan het vertrouwde concept van het poppetje dat de uitgang zoekt. Letterlijk, want je bestuurt de held niet alleen met de pijltjes, maar ook met de Q- en de E-toets. Hiermee kun je het volledige speelgebied links- of rechtsom laten draaien, waardoor de held naar beneden dondert, maar vaak is dit de enige manier om de dodelijke spikes te ontwijken. Rotate is lastiger dan je denkt en bevat zestien uitdagende niveaus. Heb je ze allemaal uitgespeeld, dan kun je met de editor van Rotate zelf kamers kunt ontwerpen, deze spelen en ook delen met vrienden.

Tip 11 Laat op het juiste ogenblik het speelvlak in de juiste richting draaien.

Tip 12: Liquid Measure

Sleep met de muis de buizen, de bochten en de vaten in de juiste volgorde en laat daarna de watertanks leeglopen in de hoop dat de vaten netjes vollopen zonder een druppel te verspillen. Iedere watertank en ieder vat in Liquide Measure heeft een getal dat de capaciteit aangeeft. De game heeft ondertussen twee sequels en nog eens drie uitbreidingen, wat maakt dat er zes verwante spellen zijn. Liquid Measure is een flink staaltje puzzelmechanica. Bovendien zijn het telkens erg korte spelsituaties, ideaal als tussendoortje dus.

Tip 12 Zowel de watertanks als de vaten kunnen in dit geval negen eenheden bevatten.

0 Reactie(s) op: Dit zijn de 12 leukste online puzzelgames

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.