9 tips om alles uit je NAS te halen

Door: Edmond Varwijk | 12 december 2016 14:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

De basis van een NAS is het delen van documenten, het centraal bewaren van back-ups en het streamen van media. Maar een NAS kan nog zo veel meer. Met een paar klikken maak je je eigen cloud, synchroniseer je notities zonder afhankelijk te zijn van Evernote of Microsoft of gebruik je iSCSI of NFS voor snelle opslag. Dit artikel behandelt een aantal geavanceerde mogelijkheden van bekende NAS-apparaten en legt uit hoe ook jij die kunt gaan gebruiken.

Vergeleken met enkele jaren geleden is er aan het uiterlijk van de gemiddelde NAS niet zo veel veranderd. Binnenin echter des te meer. Veel snellere hardware, meer geheugen en vooral veel betere software met veel meer functionaliteit. Doordat de meeste NAS-apparaten over nacht en zonder pop-ups zich updaten en dus beter worden, blijven veel van deze mogelijkheden onopgemerkt. Het is tijd ze te ontdekken én gebruiken.

Als uitgangspunt voor dit artikel nemen we een QNAP- en een Synology-NAS met beide de laatste versie van hun firmware. Beide apparaten zijn voorzien van een standaard configuratie die vooral het resultaat is van de installatiewizard, maar die je ook vaak nog tegenkomt bij NAS-systemen die al jaren in gebruik zijn. Na de oorspronkelijke installatie zijn die apparaten vooral gebruikt maar verder vergeten, waardoor er behalve basisinstellingen zoals netwerk en opslag, verder nog heel veel niet geconfigureerd is.

Heb je een NAS van een ander merk of gebruik je alternatieve firmware op jouw NAS, geen nood, de informatie in dit artikel geldt voor elke NAS en de stappen zijn bij bijna elke NAS stap voor stap na te volgen, doordat de NAS-bouwers ook bij de software goed naar elkaar kijken.

01 NAS te langzaam? Neem iSCSI

Vind je jouw NAS te langzaam? Probeer dan iSCSI. iSCSI is de netwerkversie van het SCSI-opslagprotocol. Net als SCSI is iSCSI erg efficiënt en kent het in tegenstelling tot SMB, het protocol dat standaard door Windows wordt gebruikt om bestanden op een NAS te schrijven of te lezen, veel minder onnodige informatie. iSCSI is een typisch voorbeeld van een techniek die is ontwikkeld voor gebruik bij de grootste bedrijven, maar die nu ook met een standaard NAS al mogelijk is. Met iSCSI maak je op de NAS een ruimte aan die door een computer wordt gezien als een gewone lokale harde schijf. Om die ‘schijf’ te gebruiken moet die dus ook gewoon worden voorzien van een bestandssysteem en geformatteerd. iSCSI werkt met een initiator en een target. De target is de opslagruimte op de NAS, de initiator het apparaat dat die opslagruimte gaat gebruiken, dus de pc.

01 SMB, het standaard protocol voor lezen en schrijven over het netwerk, is erg inefficiënt en daardoor langzaam.

02 Een LUN configureren

iSCSI configureren begint op de NAS met het configureren van de target en de LUN. De target kun je zien als de opslagruimte, de LUN is de verbinding er naartoe. Dit is behoorlijk wat configuratiewerk, maar alle grote NAS-merken hebben inmiddels wel een wizard die voorkomt dat je iets vergeet en jou helpt de juiste keuzes te maken. Begin door als admin in te loggen op de webinterface van de NAS en open het onderdeel Opslagbeheer of Opslagmanager. Bij Synology kies je voor iSCSI Target, bij QNAP voor iSCSI Target met een gemapte LUN. De vrije velden kun je zelf invullen en overal waar de wizard al dingen voor je beslist of voorstelt, kun je - zo is onze ervaring - daar prima mee akkoord gaan. Kleine verschillen zijn er wel, bij Synology zijn target en LUN echt twee losse onderdelen in de configuratie en kies je het beste voor Een nieuwe iSCSI LUN maken. Belangrijk is de hoeveelheid opslagruimte die je wilt gebruiken voor iSCSI. Om de impact op de totale opslagcapaciteit van de NAS te beperken kies je het beste voor Thin Provisioning.

02 iSCSI configureren op een NAS betekent het configureren van een iSCSI-target en een LUN.

03 iSCSI op Windows

Nu de LUN klaar is, kun je de opslagruimte op de NAS in gebruik nemen. Klik in Windows op Start en doe een zoekactie naar iscsi. Windows vindt dan de iSCSI-initiator. Klik erop om dit onderdeel te starten. Omdat je nog geen iSCSI gebruikt, krijg je nu eerst de melding dat de iSCSI-service moet worden gestart. Klik op Ja om deze te starten. Een paar tellen later opent Windows nu het venster met de eigenschappen van de iSCSI-initiator. Vul bij Doel: nu het IP-adres van de NAS in waarop je de iSCSI-LUN hebt gemaakt. Klik dan op Snel verbinding maken. Windows zal nu de iSCSI-LUN op de NAS vinden, klik op Gereed. Sluit de iSCSI-initiator af.

Thin Provisioning

Een lastige term bij het configureren van de NAS voor iSCSI is Thin Provisioning. Dit is een techniek waarbij de NAS op een slimme manier omgaat met de beschikbare opslagcapaciteit. Ook als gebruikers of applicaties veel meer opslagruimte vragen, krijgt elk bij Thin Provisioning alleen de opslagcapaciteit die het ook echt gebruikt. De bij de configuratie opgegeven benodigde opslagcapaciteit geldt alleen als maximum. Omdat in de praktijk gebruikers en applicaties nooit alle opslagruimte die ze willen hebben, ook echt gebruiken, voorkom je zo dat veel opslagcapaciteit niet wordt gebruikt of dat je onnodig opslagruimte moet bijkopen. De tegenhanger van Thin Provisioning is Thick ofwel Fat Provisioning, daarbij wordt opslagruimte die een gebruiker of applicatie zegt nodig te hebben, ook echt meteen helemaal en alleen voor die gebruiker of applicatie ingericht.

Thin Provisioning gaat op een slimme manier om met de beschikbare opslagruimte op de NAS en voorkomt dat veel ervan wel wordt gereserveerd, maar niet gebruikt.

04 De schijf formatteren

De schijf is nu verbonden, maar nog niet klaar voor gebruik. Windows ziet namelijk een nieuwe harde schijf, meer niet. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Schijfbeheer. Wacht nu tot Schijfbeheer alle opslag heeft gecontroleerd. Schijfbeheer zal een nieuwe schijf melden. Controleer of de nieuwe schijf is geselecteerd en klik op OK. Blader nu in de lijst met schijven naar de nieuwe schijf. Deze heeft een zwarte balk als teken dat die nog niet gebruiksklaar is. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Nieuw eenvoudig volume. Klik daarna telkens op Volgende tot de schijf is geformatteerd, verander hooguit de naam van het volume naar iets dat beter is te herkennen. Start dan Windows Verkenner en zie dat er een nieuwe ‘harde schijf’ is bijgekomen. Dat is de iSCSI-opslag op de NAS, maar volgens Windows een lokale harde schijf.

04 Zijn de mappen gemaakt en rechten ingesteld, dan kun je via de NAS bestanden delen.

iSCSI en ESXi

De masterclass in Computer!Totaal van april 2016 gevolgd en een eigen VMware ESXi-server ingericht voor virtuele machines? iSCSI is een prima manier om een ESXi-server uit te breiden met extra en snelle opslag, je kunt er zelfs VM’s op zetten! In grote stappen maak je eerst een tweede iSCSI-target op de NAS met een eigen LUN aan. Kies daarbij de iSCSI LUN (meerdere LUNs op RAID). Log dan in op de ESXi-server. Maak eerst een nieuwe iSCSI-netwerkadapter aan en verbind die met de NAS. Dit laatste lijkt erg op de manier waarop het bij Windows ook ging. Voeg daarna de iSCSI-opslagruimte toe aan de storage van de ESXi-server. Daarna kun je als je een nieuwe virtuele machine maakt op de ESXi-server, de iSCSI-opslag als ruimte selecteren om de virtuele machine op te slaan.

0 Reactie(s) op: 9 tips om alles uit je NAS te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.