9 tips om alles uit je NAS te halen

© PXimport

9 tips om alles uit je NAS te halen

Geplaatst: 12 december 2016 - 12:17

Aangepast: 24 november 2022 - 12:17

Edmond Varwijk

De basis van een NAS is het delen van documenten, het centraal bewaren van back-ups en het streamen van media. Maar een NAS kan nog zo veel meer. Met een paar klikken maak je je eigen cloud, synchroniseer je notities zonder afhankelijk te zijn van Evernote of Microsoft of gebruik je iSCSI of NFS voor snelle opslag. Dit artikel behandelt een aantal geavanceerde mogelijkheden van bekende NAS-apparaten en legt uit hoe ook jij die kunt gaan gebruiken.

Vergeleken met enkele jaren geleden is er aan het uiterlijk van de gemiddelde NAS niet zo veel veranderd. Binnenin echter des te meer. Veel snellere hardware, meer geheugen en vooral veel betere software met veel meer functionaliteit. Doordat de meeste NAS-apparaten over nacht en zonder pop-ups zich updaten en dus beter worden, blijven veel van deze mogelijkheden onopgemerkt. Het is tijd ze te ontdekken én gebruiken.

Als uitgangspunt voor dit artikel nemen we een QNAP- en een Synology-NAS met beide de laatste versie van hun firmware. Beide apparaten zijn voorzien van een standaard configuratie die vooral het resultaat is van de installatiewizard, maar die je ook vaak nog tegenkomt bij NAS-systemen die al jaren in gebruik zijn. Na de oorspronkelijke installatie zijn die apparaten vooral gebruikt maar verder vergeten, waardoor er behalve basisinstellingen zoals netwerk en opslag, verder nog heel veel niet geconfigureerd is.

Heb je een NAS van een ander merk of gebruik je alternatieve firmware op jouw NAS, geen nood, de informatie in dit artikel geldt voor elke NAS en de stappen zijn bij bijna elke NAS stap voor stap na te volgen, doordat de NAS-bouwers ook bij de software goed naar elkaar kijken.

01 NAS te langzaam? Neem iSCSI

Vind je jouw NAS te langzaam? Probeer dan iSCSI. iSCSI is de netwerkversie van het SCSI-opslagprotocol. Net als SCSI is iSCSI erg efficiënt en kent het in tegenstelling tot SMB, het protocol dat standaard door Windows wordt gebruikt om bestanden op een NAS te schrijven of te lezen, veel minder onnodige informatie. iSCSI is een typisch voorbeeld van een techniek die is ontwikkeld voor gebruik bij de grootste bedrijven, maar die nu ook met een standaard NAS al mogelijk is. Met iSCSI maak je op de NAS een ruimte aan die door een computer wordt gezien als een gewone lokale harde schijf. Om die ‘schijf’ te gebruiken moet die dus ook gewoon worden voorzien van een bestandssysteem en geformatteerd. iSCSI werkt met een initiator en een target. De target is de opslagruimte op de NAS, de initiator het apparaat dat die opslagruimte gaat gebruiken, dus de pc.

01 SMB, het standaard protocol voor lezen en schrijven over het netwerk, is erg inefficiënt en daardoor langzaam.

© PXimport

02 Een LUN configureren

iSCSI configureren begint op de NAS met het configureren van de target en de LUN. De target kun je zien als de opslagruimte, de LUN is de verbinding er naartoe. Dit is behoorlijk wat configuratiewerk, maar alle grote NAS-merken hebben inmiddels wel een wizard die voorkomt dat je iets vergeet en jou helpt de juiste keuzes te maken. Begin door als admin in te loggen op de webinterface van de NAS en open het onderdeel Opslagbeheer of Opslagmanager. Bij Synology kies je voor iSCSI Target, bij QNAP voor iSCSI Target met een gemapte LUN. De vrije velden kun je zelf invullen en overal waar de wizard al dingen voor je beslist of voorstelt, kun je - zo is onze ervaring - daar prima mee akkoord gaan. Kleine verschillen zijn er wel, bij Synology zijn target en LUN echt twee losse onderdelen in de configuratie en kies je het beste voor Een nieuwe iSCSI LUN maken. Belangrijk is de hoeveelheid opslagruimte die je wilt gebruiken voor iSCSI. Om de impact op de totale opslagcapaciteit van de NAS te beperken kies je het beste voor Thin Provisioning.

02 iSCSI configureren op een NAS betekent het configureren van een iSCSI-target en een LUN.

© PXimport

03 iSCSI op Windows

Nu de LUN klaar is, kun je de opslagruimte op de NAS in gebruik nemen. Klik in Windows op Start en doe een zoekactie naar iscsi. Windows vindt dan de iSCSI-initiator. Klik erop om dit onderdeel te starten. Omdat je nog geen iSCSI gebruikt, krijg je nu eerst de melding dat de iSCSI-service moet worden gestart. Klik op Ja om deze te starten. Een paar tellen later opent Windows nu het venster met de eigenschappen van de iSCSI-initiator. Vul bij Doel: nu het IP-adres van de NAS in waarop je de iSCSI-LUN hebt gemaakt. Klik dan op Snel verbinding maken. Windows zal nu de iSCSI-LUN op de NAS vinden, klik op Gereed. Sluit de iSCSI-initiator af.

Media has no description

© PXimport

Thin Provisioning

Thin Provisioning gaat op een slimme manier om met de beschikbare opslagruimte op de NAS en voorkomt dat veel ervan wel wordt gereserveerd, maar niet gebruikt.

© PXimport

04 De schijf formatteren

De schijf is nu verbonden, maar nog niet klaar voor gebruik. Windows ziet namelijk een nieuwe harde schijf, meer niet. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Schijfbeheer. Wacht nu tot Schijfbeheer alle opslag heeft gecontroleerd. Schijfbeheer zal een nieuwe schijf melden. Controleer of de nieuwe schijf is geselecteerd en klik op OK. Blader nu in de lijst met schijven naar de nieuwe schijf. Deze heeft een zwarte balk als teken dat die nog niet gebruiksklaar is. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Nieuw eenvoudig volume. Klik daarna telkens op Volgende tot de schijf is geformatteerd, verander hooguit de naam van het volume naar iets dat beter is te herkennen. Start dan Windows Verkenner en zie dat er een nieuwe ‘harde schijf’ is bijgekomen. Dat is de iSCSI-opslag op de NAS, maar volgens Windows een lokale harde schijf.

04 Zijn de mappen gemaakt en rechten ingesteld, dan kun je via de NAS bestanden delen.

© PXimport

iSCSI en ESXi

05 De functionaliteit uitbreiden

Direct uit de doos kan een NAS nauwelijks meer dan bestanden en mappen delen, alle andere mogelijkheden moet je nog zelf toevoegen. Dat klinkt moeilijk, maar is het niet, het gaat net zo snel en gemakkelijk als het installeren van een app op een smartphone of tablet. Bij Synology heten de apps packages en je vindt ze in het Package Center. Start dit onderdeel en je kunt kiezen uit een keur aan uitbreidingen. Om een uitbreiding aan de NAS toe te voegen klik je op Installeren en daarna Openen. Bij elke uitbreiding staat of Synology die zelf heeft ontwikkeld of dat deze door een ander bedrijf of persoon is gemaakt. Voor de uitbreidingen in het Package Center geldt dat deze door Synology zijn goedgekeurd. Dat geldt ook voor de uitbreidingen bij QNAP, alleen noemt QNAP deze onderdelen apps en deze vind je door te klikken op Package Center. Selecteer een uitbreiding en klik op Toevoegen aan QTS.

05 Met een paar klikken voeg je belangrijke functies toe aan de NAS.

© PXimport

Apps en packages beheren

Misschien wel belangrijker dan het toevoegen van nieuwe functionaliteit is het stoppen en verwijderen van eerder geïnstalleerde uitbreidingen.

© PXimport

06 Een cloudaccount

Behalve als bastion in het thuisnetwerk kun je de NAS ook gebruiken als centrale server in je eigen private cloud. Je kunt dan op elk moment en met elk apparaat bij de informatie op de NAS en ook bestanden synchroniseren tussen de eigen apparaten. Om een eigen cloud te bouwen log je als admin in op de NAS. Klik bij QNAP op myQNAPcloud, bij Synology kies je de Synology Cloud Station. Het opzetten van de eigen cloud gaat bij alle NAS-merken ongeveer gelijk: eerst maak je een account aan bij de NAS-leverancier en vervolgens koppel je de NAS en alle andere apparaten aan dat account. Mogelijk heb je tijdens de installatie al zo’n account gemaakt, dan kun je daarmee direct inloggen. Heb je nog geen account, klik dan op Een myQNAPcloud-account creëren en voer je je mailadres in met een wachtwoord. Bij Synology maak je een Synology-account. Optioneel kun je bij QNAP ook al gebruikmaken van een Facebook- en Google-account.

06 In een paar stappen maak je een eigen cloud met de NAS als centrale server.

© PXimport

07 Een eigen cloud

De tweede belangrijke stap is dat elk apparaat in de cloud een eigen naam krijgt. Bij QNAP typ je die naam in het vak Apparaatnaam, bij Synology in het vak QuickConnect-ID. De naam van het apparaat moet uniek zijn. Kies je een naam die al in gebruik is, dan moet je die eerst aanpassen tot de naam uniek is. Belangrijk is ook de beveiliging. Begin bescheiden door alleen jezelf toegang te geven en later eventueel anderen. Kies daarom bij QNAP bij Toegangscontrole voor Private. Bij Synology is de cloudtoegang alleen voor jezelf en moet je andere gebruikers apart dat recht geven. Heb je de stappen van de wizard voltooid, dan is de eigen cloud aangemaakt en de NAS verbonden met het cloudaccount. Nu kun je andere apparaten gaan verbinden. Installeer op je smartphone of tablet een van de cloud-apps zoals QManager van QNAP of DS cloud van Synology. Start de app en log in met je cloudaccount en wachtwoord. Zodra de login is gelukt kun je op de tablet of smartphone de services van de NAS gebruiken. Om bestanden te openen op de NAS gebruik je bijvoorbeeld QFile of DS File.

07 Met Qfile en de myQNAPcloud heb je altijd toegang tot je bestanden op de NAS.

© PXimport

08 Notities synchroniseren

Notities behoren tot de handigste informatie om tussen al je apparaten te delen. Evernote, OneNote, er zijn diverse mogelijkheden, maar allemaal gebruiken ze de Amerikaanse cloud en of je gegevens daar wel veilig zijn?! Met een NAS heb je die Amerikaanse servers helemaal niet nodig en bouw je een eigen notitie-synchronisatie. Log in op de NAS en installeer zowel bij QNAP als Synology de Note Station-uitbreiding. Open dan het onderdeel Gebruikers en selecteer het account dat je gaat gebruiken om de notities te maken. Geef die gebruiker de rechten op deze toepassing. Pak daarna smartphone of tablet en open de App store of Google Play. Gebruik de zoekfunctie om alleen apps van het merk van de NAS te zien. Selecteer dan de notitie-app en installeer die. Start daarna de app en voeg de NAS toe via de Apparaatnaam of QuickConnect-ID, typ ook gebruikersnaam en wachtwoord. Maak je nu een notitie op de smartphone of tablet, dan synchroniseert die automatisch met de NAS en alle andere apparaten waarop je de notitie-app installeert. Via de webinterface van de NAS kun je de notities ook lezen en ook nieuwe maken.

08 Notities maken op smartphone of tablet en automatisch synchroniseren met je NAS en alle andere apparaten.

© PXimport

09 Snel zoeken

Een bestand vinden dat ergens op de NAS staat, kan een flinke klus zijn. QNAP heeft hiervoor QSirch, een zoekfunctie die op de achtergrond de bestanden op de NAS indexeert en zo snel kan vinden wat jij zoekt. Zoek Qsirch in de QNAP App Center en installeer de app. Na de installatie begint ook meteen de indexering. Indexeren kost tijd afhankelijk van hoeveel gegevens er op de NAS staan, maar al snel merk je dat je met Qsirch snel kunt zoeken. Om de zoekfunctie te gebruiken log je in op de NAS en start je Qsirch. Je kunt zoeken op categorieën zoals afbeeldingen, video’s, documenten en nog wel meer en ook met sleutelwoorden. De resultaten laat Qsirch dan snel zien. Via Meer, de drie puntjes rechtsboven in het Qsirch-scherm, kun je de Opties openen om bijvoorbeeld mappen uit te sluiten van de indexering of de previewfunctie van Google Docs te gebruiken. In het laatste geval deel je wel elk document dat je bekijkt, met Google, wel iets om rekening mee te houden. Synology heeft geen aparte zoekfunctie, maar biedt zoeken aan via File Station.

09 Bestanden of mappen vinden kan lastig zijn op een NAS, daarom heeft QNAP de Qsirch-zoekfunctie geïntroduceerd.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten