9 tips om alles uit je NAS te halen

Door: Edmond Varwijk | 12 december 2016 14:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

05 De functionaliteit uitbreiden

Direct uit de doos kan een NAS nauwelijks meer dan bestanden en mappen delen, alle andere mogelijkheden moet je nog zelf toevoegen. Dat klinkt moeilijk, maar is het niet, het gaat net zo snel en gemakkelijk als het installeren van een app op een smartphone of tablet. Bij Synology heten de apps packages en je vindt ze in het Package Center. Start dit onderdeel en je kunt kiezen uit een keur aan uitbreidingen. Om een uitbreiding aan de NAS toe te voegen klik je op Installeren en daarna Openen. Bij elke uitbreiding staat of Synology die zelf heeft ontwikkeld of dat deze door een ander bedrijf of persoon is gemaakt. Voor de uitbreidingen in het Package Center geldt dat deze door Synology zijn goedgekeurd. Dat geldt ook voor de uitbreidingen bij QNAP, alleen noemt QNAP deze onderdelen apps en deze vind je door te klikken op Package Center. Selecteer een uitbreiding en klik op Toevoegen aan QTS.

05 Met een paar klikken voeg je belangrijke functies toe aan de NAS.

Apps en packages beheren

Het is heel verleidelijk altijd maar nieuwe functies aan de NAS toe te voegen, maar minstens zo belangrijk is het om geïnstalleerde uitbreidingen te beheren. Schakel uitbreidingen die je tijdelijk niet meer gebruikt uit en verwijder apps waarvan je nu in elk geval niet weet wanneer je ze weer gaat gebruiken. Dit komt de prestaties van de NAS ten goede. Om te zien welke uitbreidingen op de NAS zijn geïnstalleerd, open je bij QNAP het App Center en klik je op Mijn apps. Bij Synology open je het Package Center en klik je op Geïnstalleerd. Bij QNAP heeft elke app een schakelaar On/Off die je kunt gebruiken om de app in- of uit te schakelen. Bij Synology klik je op de app en kies je dan in het menu voor Stop. Klik op Verwijderen om de uitbreiding ook echt van de NAS te verwijderen. Bij QNAP klik je hiervoor op de app en dan kies je Verwijder.

Misschien wel belangrijker dan het toevoegen van nieuwe functionaliteit is het stoppen en verwijderen van eerder geïnstalleerde uitbreidingen.

06 Een cloudaccount

Behalve als bastion in het thuisnetwerk kun je de NAS ook gebruiken als centrale server in je eigen private cloud. Je kunt dan op elk moment en met elk apparaat bij de informatie op de NAS en ook bestanden synchroniseren tussen de eigen apparaten. Om een eigen cloud te bouwen log je als admin in op de NAS. Klik bij QNAP op myQNAPcloud, bij Synology kies je de Synology Cloud Station. Het opzetten van de eigen cloud gaat bij alle NAS-merken ongeveer gelijk: eerst maak je een account aan bij de NAS-leverancier en vervolgens koppel je de NAS en alle andere apparaten aan dat account. Mogelijk heb je tijdens de installatie al zo’n account gemaakt, dan kun je daarmee direct inloggen. Heb je nog geen account, klik dan op Een myQNAPcloud-account creëren en voer je je mailadres in met een wachtwoord. Bij Synology maak je een Synology-account. Optioneel kun je bij QNAP ook al gebruikmaken van een Facebook- en Google-account.

06 In een paar stappen maak je een eigen cloud met de NAS als centrale server.

07 Een eigen cloud

De tweede belangrijke stap is dat elk apparaat in de cloud een eigen naam krijgt. Bij QNAP typ je die naam in het vak Apparaatnaam, bij Synology in het vak QuickConnect-ID. De naam van het apparaat moet uniek zijn. Kies je een naam die al in gebruik is, dan moet je die eerst aanpassen tot de naam uniek is. Belangrijk is ook de beveiliging. Begin bescheiden door alleen jezelf toegang te geven en later eventueel anderen. Kies daarom bij QNAP bij Toegangscontrole voor Private. Bij Synology is de cloudtoegang alleen voor jezelf en moet je andere gebruikers apart dat recht geven. Heb je de stappen van de wizard voltooid, dan is de eigen cloud aangemaakt en de NAS verbonden met het cloudaccount. Nu kun je andere apparaten gaan verbinden. Installeer op je smartphone of tablet een van de cloud-apps zoals QManager van QNAP of DS cloud van Synology. Start de app en log in met je cloudaccount en wachtwoord. Zodra de login is gelukt kun je op de tablet of smartphone de services van de NAS gebruiken. Om bestanden te openen op de NAS gebruik je bijvoorbeeld QFile of DS File.

07 Met Qfile en de myQNAPcloud heb je altijd toegang tot je bestanden op de NAS.

08 Notities synchroniseren

Notities behoren tot de handigste informatie om tussen al je apparaten te delen. Evernote, OneNote, er zijn diverse mogelijkheden, maar allemaal gebruiken ze de Amerikaanse cloud en of je gegevens daar wel veilig zijn?! Met een NAS heb je die Amerikaanse servers helemaal niet nodig en bouw je een eigen notitie-synchronisatie. Log in op de NAS en installeer zowel bij QNAP als Synology de Note Station-uitbreiding. Open dan het onderdeel Gebruikers en selecteer het account dat je gaat gebruiken om de notities te maken. Geef die gebruiker de rechten op deze toepassing. Pak daarna smartphone of tablet en open de App store of Google Play. Gebruik de zoekfunctie om alleen apps van het merk van de NAS te zien. Selecteer dan de notitie-app en installeer die. Start daarna de app en voeg de NAS toe via de Apparaatnaam of QuickConnect-ID, typ ook gebruikersnaam en wachtwoord. Maak je nu een notitie op de smartphone of tablet, dan synchroniseert die automatisch met de NAS en alle andere apparaten waarop je de notitie-app installeert. Via de webinterface van de NAS kun je de notities ook lezen en ook nieuwe maken.

08 Notities maken op smartphone of tablet en automatisch synchroniseren met je NAS en alle andere apparaten.

09 Snel zoeken

Een bestand vinden dat ergens op de NAS staat, kan een flinke klus zijn. QNAP heeft hiervoor QSirch, een zoekfunctie die op de achtergrond de bestanden op de NAS indexeert en zo snel kan vinden wat jij zoekt. Zoek Qsirch in de QNAP App Center en installeer de app. Na de installatie begint ook meteen de indexering. Indexeren kost tijd afhankelijk van hoeveel gegevens er op de NAS staan, maar al snel merk je dat je met Qsirch snel kunt zoeken. Om de zoekfunctie te gebruiken log je in op de NAS en start je Qsirch. Je kunt zoeken op categorieën zoals afbeeldingen, video’s, documenten en nog wel meer en ook met sleutelwoorden. De resultaten laat Qsirch dan snel zien. Via Meer, de drie puntjes rechtsboven in het Qsirch-scherm, kun je de Opties openen om bijvoorbeeld mappen uit te sluiten van de indexering of de previewfunctie van Google Docs te gebruiken. In het laatste geval deel je wel elk document dat je bekijkt, met Google, wel iets om rekening mee te houden. Synology heeft geen aparte zoekfunctie, maar biedt zoeken aan via File Station.

09 Bestanden of mappen vinden kan lastig zijn op een NAS, daarom heeft QNAP de Qsirch-zoekfunctie geïntroduceerd.

0 Reactie(s) op: 9 tips om alles uit je NAS te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.