Downloaden: Ieder online mediabestand opslaan

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 november 2013 13:13

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hoewel streamingsdiensten sterk in opkomst zijn, ontkom je er in veel situaties niet aan om media te downloaden. De beste methode om zonder beperkingen te genieten van films, series en muziek is om data lokaal op te slaan. We laten hier zien hoe je downloadt met een browser, bittorrent en usenet.

Internet

01 Mp3Skull

Voor muziekbestanden is het niet nodig om te speuren in downloadnetwerken. Veel websites bieden namelijk losse nummers gratis aan. Surf maar eens naar www.mp3skull.com. Typ in het zoekvak een trefwoord en klik daarna op Search. Voor de hand ligt om als zoekterm de naam van een artiest of titel van een liedje te gebruiken. In het resultatenoverzicht zie je een lijst met beschikbare nummers staan. Handig is dat bij ieder mp3'tje de bitrate staat vermeld, zodat je ongeveer weet welke kwaliteit je kunt verwachten. Verder zie je de bestandsgrootte en de tijdsduur van het liedje staan. Deze informatie klopt overigens niet altijd. Klik bij het gewenste nummer met de rechtermuisknop op Download. Met Internet Explorer sla je het bestand op via Doel opslaan als. Gebruik je Chrome, dan kies je voor Link opslaan als.

Mp3Skull is een uitgebreide bron waar je snel leuke mp3'tjes kunt vinden.

02 MEGA

Hoewel MEGA (www.mega.co.nz) data van gebruikers versleuteld opslaat, bestaat er toch een website die precies bijhoudt welke bestanden er op deze online opslagdienst staan. Ga naar de Franstalige webpagina www.mega-search.me. Overigens kan je de taal ook instellen op Engels.

Tussen alle reclame is er een zoekvak verstopt. Typ een trefwoord en klik op het vergrootglas om de zoekactie te starten. Veel MEGA-gebruikers bewaren films, series en muziek in de cloud. Daar kan je mooi van profiteren! Zodra je in de zoekresultaten het gewenste mediabestand hebt gekozen, kom je op de downloadpagina van MEGA terecht.

Zet een vinkje voor I agree with the MEGA Terms of Service en klik ten slotte op Download. Complete muziekalbums zijn vaak ingepakt in een rar-bestand. Met het gratis programma 7-Zip (www.7-zip.org) pak je deze bestanden simpel uit.

Gebruik www.mega-search.me om allerlei soorten mediabestanden op te sporen.

03 FilesTube

Naast MEGA zijn er nog veel meer webdiensten waarmee gebruikers mediabestanden in de cloud bewaren. De website www.filestube.com is in staat om verschillende online opslagdiensten te doorzoeken, zoals MediaFire, 4shared en SoundCloud. Typ de naam van een artiest, muziekalbum, liedje, serie of film. Stel in aan welk bestandsformaat je de voorkeur geeft. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit avi, mkv en flac. Als het bestandsformaat je niet uitmaakt, dan selecteert je All. Start met Search de zoekactie.

Onder ieder resultaat staat vermeld bij welke opslagdienst het mediabestand is ondergebracht. Eventueel gebruik je aan de linkerkant de filters om de resultaten te specificeren. Zo kan je bijvoorbeeld sorteren op bestandsgrootte, datum en bron. Heb je iets leuks gevonden? Klik dan eerst op de titel van het mediabestand. Belangrijk is dat je in de volgende stap de juiste downloadlink kiest. FilesTube wil namelijk graag een programma installeren dat alleen maar vervuiling op je pc veroorzaakt. Door het mediabestand op te halen bij de oorspronkelijke bron, voorkom je de installatie van FT Downloader.

Klik op Download Now from gevolgd door de naam van de online opslagdienst waarop de data aanwezig is. Vervolgens opent er een nieuwe webpagina waar je de juiste downloadlink kiest. Houd er rekening mee dat veel webdiensten een trage downloadsnelheid bieden aan niet-betalende gebruikers.

Het is bij FilesTube een hele kunst om de juiste downloadlink te vinden.

04 KeepVid

KeepVid is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om video's van YouTube te bewaren op je pc. Open YouTube en zoek een leuk filmpje op. Kopieer de url uit de adresbalk. Surf daarna naar www.keepvid.com en plak de weblink in het lege veld.

Via DOWNLOAD krijg je een lijstje met beschikbare bestandsformaten voorgeschoteld. Overigens is het hiervoor wel nodig om Java uit te voeren. Je kunt kiezen uit de formaten 3gp, flv, mp4, webm en mp3. Afhankelijk van de beschikbare beeldkwaliteit van het oorspronkelijke filmpje, download je het videobestand eventueel in verschillende resoluties. Maak een keuze en bewaar het bestand op je pc.

Met KeepVid rip je eenvoudig filmpjes vanaf YouTube.

Webdiensten (ripprogramma's)

05 GemistDownloader

Er zijn genoeg ripprogramma's waarmee je muziek- en videobestanden vanaf verschillende webdiensten plukt. Op die manier kan je evengoed data opslaan van websites die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Uitzending Gemist heeft bijvoorbeeld nergens een downloadknop. Wil je toch een lokale versie van een tv-uitzending bewaren, dan ben je aangewezen op het ripprogramma GemistDownloader. Je vindt dit Nederlandstalige tooltje op www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader.

Na de installatie geef je aan of je een programma vanaf Uitzending Gemist of RTL XL wilt downloaden. Er is verder ook ondersteuning voor YouTube en Nickelodeon. Plak in de eerste stap de unieke url waarop de tv-uitzending te vinden is, bijvoorbeeld www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1353764. Bevestig met Verder en kies onder Stap 2 het gewenste bestandsformaat. Zeker als je de video wilt bekijken op een smartphone of tablet, is het verstandig om hier even goed naar te kijken.

Onder Opties wijzig je optioneel nog allerlei geavanceerde instellingen. Zo pas je onder meer de afmetingen en tijdsduur van de video aan. Klik op Opslaan als en kies een opslaglocatie. Klik tot slot op Start met downloaden. Op het moment van schrijven is het alleen mogelijk om met de bèta-versie van GemistDownloader RTL-programma's op te slaan.

GemistDownloader is een mooie oplossing om tv-uitzendingen op te slaan.

06 SciLor's grooveshark.com Downloader

Via de streaming-muziekdienst Grooveshark beluister je miljoenen liedjes van bekende artiesten rechtstreeks in je browser. Wil je de leukste nummers op je harde schijf bewaren, dan doe je een beroep op SciLor's grooveshark.com Downloader (http://ct.link.ctw.nl/gdo). Let op dat je tijdens de installatie kiest voor Advanced / Cancel om te voorkomen dat de freeware een ongewenste startpagina, toolbar en zoekmachine toevoegt aan je browser.

Zodra het programmavenster opent op je scherm, klik je onderaan eerst op het tabblad Instellingen. Via Selecteer map stel je in op welke opslaglocatie je de liedjes wilt bewaren. Bevestig daarna met Opslaan. Open het tabblad Zoek en Download. Je zoekt op de naam van een artiest, liedje of album. Klik op Search! om de resultaten op te halen. Je zet vervolgens vinkjes voor alle nummers die je wilt opslaan. Kies als laatste voor Aan downloadlijst toevoegen / Downloaden. Leuk is dat je in het programma ook een overzicht van de populairste liedjes kunt opvragen en die vervolgens kunt downloaden.

Zoek en download rechtstreeks de beste nummers van Grooveshark.

Melding virusscanner

De besproken ripprogramma's in dit artikel zijn relatief onbekend, waardoor bij sommige virusscanners de alarmbellen afgaan. Mogelijk verwijdert jouw beveiligingsprogramma op eigen houtje het exe-bestand. Je kunt er echter vanuit gaan dat de besproken tools geen schadelijke bestanden bevatten.

Als je virusscanner weigert om mee te werken, schakel je de bescherming op eigen risico tijdelijk uit. Hierna kan je het ripprogramma probleemloos installeren. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een exe-bestand? Voer dan voor de zekerheid even een scan uit via www.virustotal.com.

0 Reactie(s) op: Downloaden: Ieder online mediabestand opslaan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.