Downloaden: wat mag wel en wat mag niet?

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 februari 2018 09:15

How To

De regelgeving omtrent het downloaden van films, series en muziek levert nogal wat discussievoer op. Mag het of is het verboden? Hoe groot is de kans op problemen? En hoe zit het met overvolle downloadnetwerken als bittorrent en usenet (nieuwsgroepen)? Hoog tijd om een einde te maken aan alle onzekerheid en de regels voor eens en altijd uit te leggen.

Tip 01: Downloadverbod

Voorheen mochten pc-gebruikers een kopie voor eigen gebruik opslaan, door bijvoorbeeld een blu-ray-rip vanaf internet te downloaden. Hierbij maakte het niet uit dat iemand de betreffende film illegaal op bittorrent of usenet had gepubliceerd. Het openbaar maken van auteursrechtelijk beschermde bestanden zonder toestemming van de rechthebbende(n) was namelijk altijd al verboden. Maar een kopie downloaden mocht dus wel, mits het gebruik beperkt bleef tot ‘persoonlijke doeleinden’. In ruil voor de gemiste inkomsten zit er op onder meer harde schijven, lege dvd’s, computers, laptops en mp3-spelers een thuiskopieheffing om rechthebbenden te compenseren. Het Europees Hof floot in april 2014 de Nederlandse overheid terug. De rechters bepaalden dat de thuiskopieregeling de geleden schade onvoldoende compenseerde. Sindsdien mag de Nederlandse overheid het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden uit illegale bron niet meer toestaan. Als gevolg hiervan gingen de thuiskopievergoedingen in 2015 omlaag.

Tip 01 Voor verschillende apparaten dienen kopers een thuiskopievergoeding af te dragen.

Tip 02: Downloadnetwerken

Nu er sinds april 2014 min of meer een algeheel downloadverbod geldt, staan populaire downloadnetwerken als usenet en bittorrent nog meer ter discussie. Hebben ze überhaupt nog wel bestaansrecht? Het antwoord luidt hierop volmondig ja! De achterliggende techniek om onderling informatie uit te wisselen, is namelijk niet per definitie illegaal. Dat hoort nu eenmaal bij het vrije internet. Dat usenet, bittorrent en andere downloadnetwerken bomvol staan met illegale kopieën, dat is natuurlijk weer een ander verhaal. Websites die het illegale gebruik van downloadnetwerken faciliteren, kunnen dan ook problemen met Stichting Brein en filmmaatschappijen verwachten. Veel torrentsites en usenetfora zijn de afgelopen jaren gesloten omdat de eigenaren bang waren voor dreigende schadeclaims. Stichting Brein pakt ook geregeld individuen aan die op grote schaal films, audiobestanden en e-books op internet publiceren. Meestal komt het hierbij niet tot een rechtszaak, omdat er een schikking wordt getroffen. Ondanks het massale misbruik zijn er ook legale mediabestanden op usenet en bittorrent te vinden. Denk bijvoorbeeld aan freeware en klassieke muziek waarvan het auteursrecht is verlopen. Daarnaast gebruiken veel mensen usenet als digitaal prikbord voor het uitwisselen van informatie. Omdat usenet en bittorrent zich ook prima lenen voor legale activiteiten, zijn beide downloadtechnieken onuitroeibaar.

Tip 02 De nieuwste films zijn illegaal in usenetprogramma’s als Spotnet te vinden.
Usenet en bittorrent zijn als downloadtechniek niet uit te roeien

The Pirate Bay

Veel torrentsites kiezen eieren voor hun geld en zetten illegale websites op zwart voordat het tot een rechtszaak komt. Een uitzondering hierop is The Pirate Bay. Zo verdient deze omstreden torrentsite nog altijd veel geld aan illegaal downloaden, namelijk via schimmige advertenties. Opvallend, want de oorspronkelijke eigenaren zijn meermaals veroordeeld, waarbij de dienst zijn deuren moest sluiten. The Pirate Bay legt nog altijd iedere gerechtelijke uitspraak naast zich neer. Om die reden wil Stichting Brein graag dat Nederlandse internetproviders de toegang tot deze torrentsite voor hun abonnees blokkeren. Hiervoor loopt er al jarenlang een gerechtelijke procedure, waarbij de Hoge Raad binnenkort uitspraak doet.

The Pirate Bay is vooralsnog via het officiële webadres toegankelijk, maar voor hoelang nog?

Tip 03: Hoog risico?

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper downloadt 27 procent van de Nederlandse bevolking weleens illegaal een film of muziekalbum. Dat komt dus neer op miljoenen mensen die in overtreding zijn. Hoe reëel is eigenlijk de pakkans? Hoewel Stichting Brein en consorten vooral op de verspreiders van illegale bestanden jagen, zijn ook individuele downloaders tegenwoordig niet meer veilig. Zo verzamelt de Nederlandse filmdistribiteur Dutch FilmWorks ip-adressen van vermeende overtreders. Vooral wie bittorrent gebruikt om titels afkomstig van deze filmdistribiteur te downloaden, loopt sinds kort risico op een brief met een schikkingsvoorstel. Dit risico loop je bijvoorbeeld bij verschillende films die de illegale streamingdienst Popcorn Time aanbiedt. Overigens heeft Dutch FilmWorks wel toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens nodig om de ip-adressen definitief op te slaan. Verder is er medewerking van de internetprovider vereist om een ip-adres te koppelen aan een woonadres. Internetproviders staan vooralsnog niet zomaar persoonsgegevens van hun klanten af, waardoor er veelal tussenkomst van een rechter noodzakelijk is.

Tip 03 Het illegaal gebruik van Popcorn Time resulteert mogelijk in een brief met een schikkingsvoorstel.

Camouflage

Ervaren downloaders laten zich niet afschrikken door opsporingsmethoden van organisaties als Stichting Brein en Dutch FilmWorks. Zij leiden het downloadverkeer namelijk massaal om via een vpn-server. Vanwege een afgeschermde virtuele tunnel zien derden niet welk ip-adres een illegaal audio- of videobestand daadwerkelijk binnenhaalt. Meer informatie over vpn lees je hier.

Een vpn-dienst geeft gebruikers een ander ip-adres waarmee zij anoniem kunnen downloaden.

6 Reactie(s) op: Downloaden: wat mag wel en wat mag niet?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2018 20:56 Kasander1
  Het meest kinderlijk aan het geheel is dat ze er vanuit gaan dat iedereen die iets download er anders voor betaald zou hebben. Nou ben ik benieuwd naar hoeveel films je zou zijn gegaan of hoeveel films je gehuurd zou hebben als je niet downloadde!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2018 09:45 audb
  @Kasander1
  Uit een onderzoek is gebleken dat het misschien om een paar miljoen euro gaat maar dat het velen malen minder is dan dat de muziek en film industrie beweerd.
  Alleen is dat rapport gewoon in de kluis opgeborgen en heeft de Europese commissie die nooit in mogen zien.
  Maar wel is het bijzonder grappig te noemen dat iemand voor een quasi amateur film een schikking kreeg van ruim €750 terwijl die film niet eens op een dvd is verschenen (de naam van de film heeft hij niet eens verteld)
  Maar als je het op een rechtszaak wilt laten aan komen dan krijg je plotseling een veel lagere schikking bedrag of laten het zelfs vervallen en krijg je wel een waarschuwing.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2018 12:44 blablablablaap
  hmm, zolang er nog betaald moet worden voor dvd's en harde schijven etc, betalen ook de mensen die nooit iets illegaal downloaden mee. Dit zijn dan illegale inkomsten voor de rechthebbenden. Zodra de rechthebbenden een goed en betaalbaar systeem introduceren voor distributie van hun films en muziek ben ik over. Het verdienmodel van bv disney is nogal buitensporig, film in bios, vshbanden, televisie, betaalkanalen, bios maar weer, dvd, blueray. Maar is logisch,brein inhuren is ook niet goedkoop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2018 12:47 blablablablaap
  ik mis nog iets over reeds gekochte zaken zoals bv een dvd of cd, Mag ik dan deze dingen nog wel illegaal downloaden? Ik heb ze tenslotte al betaald.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2018 16:35 Kasander1
  blablablablaap,
  Om heel kort te gaan: Nee, dat mag niet.

  De wet omschrijft namelijk dat je geen content uit illegale bronnen mag downloaden ook al heb je zelf het origineel. Het is ontzettend krom maar zo is het nou eenmaal.
  Het beste is dus zelf te converteren en opslaan op een eigen schijf want cd's, dvd's, blu-ray's enz hebben echt NIET het eeuwige leven. Een harddisk gaat wel jaren en jaren mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2018 14:50 Dj-branco
  Als het verboden is waarom komen de providers dan iedere keer met.. nu razend snel downloaden met 100mbit bla bla.. terwijl ze weten dat downloaden verboden is. Dus wat heb ik aan glasvezel dan als ik niet downloaden mag? niets. Buiten dat zie ik niet in om de downloaders aan te pakken maar de bron, dat zijn dus de uploaders van films , muziek en games. als niemand meer iets upload dan valt er ook niks te downloaden. buiten dat zie ik het niet als illegaal. want we betalen tenslotte dure internet per maand en ben ik van mening dat je de films wel mee betaald hebt. De reden dat mensen ook downloaden is simpel. er bestaat in nederland geen videotheken meer waar je films huren kan. dus waar moeten mensen dan hun films kunnen huren als er geen videotheken meer zijn?? nergens. Begin daar maar eens mee om weer videotheken op te starten, want dan gaan mensen ook de films weer huren, maar niet alleen dat.. Vele series / films zijn niet eens meer verkrijgbaar voor de verkoop weder huren omdat ze te oud zijn. En op internet nog wel te vinden zijn. Downloaden heeft meer aspecten ontwikkeld doordat de videotheken allemaal weg zijn gegaan, vind ik niet gek dat mensen gaan downloaden van cd tot films. dus de schuld ligt ook bij nederland zelf dat mensen gaan downloaden. Betreft vpn. tjah die kraak je ook makkelijk weg. ik vind dat ze de uploaders moeten aanpakken en niet de downloaders.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.