Een eerste blik op Micosofts nieuwe Edge browser

Door: Justin Doornekamp | 16 april 2019 17:49

Blog

Microsoft heeft een eerste versie gelanceerd van zijn nieuwe Edge-browser voor Windows 10, die draait op de Chromium-engine waar ook Google Chrome mee werkt. Wat kunnen we verwachten?

Microsoft kondigde de nieuwe browser afgelopen december aan en de aankondiging kon op veel enthousiasme rekenen, onder meer omdat het bedrijf zijn eigen browserengine in de steek liet in ruil voor een open source kern, die ook nog eens werd ontwikkeld door Google. Daarmee krijgt Google veel te zeggen op de browsermarkt. Alleen Mozilla's Gecko kan nog wat tegenwicht bieden.

De eerste reacties op de nieuwe Edge zijn positief. Op enkele bugs na, die doorgaans bij een eerste versie horen, werkt de browser precies zoals je mag verwachten. Als Windows 10-gebruiker zou je dus zonder moeite kunnen overstappen. Aan de andere kant schuilt daar ook het gevaar in dat de nieuwe Edge teveel lijkt op de Chrome-browser van Google. En waarom zou je dan Edge willen gebruiken?

Integraties

In de eerste instantie om de integratie met het Windows-ecosysteem, waaraan nog flink wordt gesleuteld. De eerste versie van Edge is nu vooral bedoeld voor ontwikkelaars om hun extensies en websites te testen.

Er zijn wel al wat integraties met diensten van Microsoft beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld de lay-out van je tabbladen naar eigen wens aanpassen. Denk aan simpele opties als een achtergrond voor nieuwe tabbladen (zoals bij Bing), een zoekbalk en de positie van favorieten. Er is ook een optie waar je het recente nieuws vindt, mogelijk gemaakt door Microsoft News, en deze nieuwsfeed kun je personaliseren op basis van wat jij interessant vindt. Het beheren van je tabbladen zal voor Microsoft een belangrijk punt zijn om zich te onderscheiden van Google's Chrome.

Op dit moment lijkt alleen de eigen zoekmachine van Microsoft, Bing, beschikbaar in Edge. Ook dit zal vermoedelijk veranderen in latere versies.

Een allereerste versie van de nieuwe Edge-browser is nu beschikbaar.

Ondersteuning

Een ander belangrijk aspect van Edge zal de ondersteuning zijn van extensies. Het mag geen verrassing zijn dat Microsoft met een eigen store komt voor extensies, maar met één druk op de knop wordt het ook mogelijk om extensies uit andere stores, waaronder de Chrome Web Store, te downloaden en te installeren.

Microsoft belooft de nieuwe Edge ook te lanceren voor Windows 7- en Windows 8-apparaten en zelfs voor de Mac. Voor nu is er alleen een 64-bit versie van de browser beschikbaar voor Windows 10.

Zelf aan de slag

Je kunt de browser zelf alvast aan een test onderwerpen, maar Microsoft benadrukt dat de huidige versie vooral is bedoeld voor techneuten. In een paar maanden zal Microsoft een meer volledige bètaversie van Edge lanceren en tegen deze tijd zal de browser vermoedelijk voor een wat breder publiek toegankelijk zijn. Kun je niet wachten, dan kun je een testversie downloaden via Microsoftedgeinsider.com.

1 Reactie(s) op: Een eerste blik op Micosofts nieuwe Edge browser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 augustus 2020 12:16 Staart
    Ik wil i.v.m. een overstap naar een nieuwe pc graag weten hoe je een back-up maakt van je favorieten (bladwijzers) in de nieuwe Microsoft Edge. (De 'oude' manier, via importeren, exporteren etc., kan niet meer.)
    Ik heb in Windows, onder 'gebruikers' en 'mijn naam' een bestandje '*Favorieten' gevonden. Volstaat het om hiervan een kopie te maken?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.