Een slim huis in 10 stappen

Door: richard-veenstra | 06 januari 2017 09:40

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Een gewone lamp of thermostaat in huis is niet meer van deze tijd, tegenwoordig zijn alle apparaten slim. Je bestuurt een beveiligingscamera met je smartphone op afstand en je regelt de temperatuur van je verwarming terwijl je nog in de auto zit. In dit artikel lees je welke apparatuur je in een slim huis kunt vervangen door slimme versies en waar je bij de aanschaf aan moet denken.

Stap 01: Een slimmer huis

Slimme apparaten zijn het helemaal, bijna elke televisie is tegenwoordig slim en veel thuisproducten hebben wifi of Bluetooth aan boord om met andere apparaten te kunnen communiceren. Dit fenomeen wordt ook wel het internet der dingen genoemd, in het Engels bekend als het Internet of Things. Deze term behelst het concept dat allerlei producten - van tablets, smartphones en computers tot thermostaten, koelkasten en camera’s - met elkaar verbonden zijn. In bijna alle gevallen gaat dit draadloos. Bekende begrippen die je in dit verband tegen kunt komen, zijn Home Automation, Smart Home of Domotica. Al deze termen betekenen eigenlijk hetzelfde: je huis slimmer maken. Je kunt voor elk doel een apart product aanschaffen van een ander merk, maar er zijn ook alles-in-één-oplossingen beschikbaar. Soms hoef je niet eens naar de speciaalzaak, enkele producten zijn gewoon in de bouwmarkt te koop.

Tip 01 Bijna elk product in huis is tegenwoordig ook als slimme variant verkrijgbaar.
Je kunt voor elk doel een apart product kopen, maar er bestaan ook alles-in-één-oplossingen

Stap 02: Protocollen

Elke fabrikant kiest zijn eigen protocol waarmee de producten werken en dit kan het lastig maken om producten van verschillende merken door elkaar te gebruiken. Bekende protocollen zijn Thread, Z-Wave, Zigbee, wifi en bluetooth. Thread is een protocol dat Google voor hun Nest-producten gebruikt, Zigbee wordt door bijvoorbeeld Philips gebruikt voor hun Hue-producten. In de meeste gevallen heb je per protocol een zogenaamde hub nodig die je met je wifi-router verbindt. Deze hub communiceert dan met de desbetreffende producten.

De reden dat fabrikanten kiezen voor een eigen protocol in plaats van het breed beschikbare wifi, is dat wifi veel stroom gebruikt en aan signaal verliest door bijvoorbeeld muren en andere obstakels. Een ander nadeel van wifi is dat er al veel apparaten gebruik maken van je wifi-netwerk en er dus storingen en uitval op het netwerk kunnen ontstaan. Dit is voor een internetsessie op je pc niet zo erg, maar een rookmelder moet ten allen tijde een stabiele verbinding hebben met andere slimme apparaten. Apple heeft een nieuwe technologie genaamd HomeKit en dit moet ervoor zorgen dat verschillende protocollen met elkaar kunnen communiceren. HomeKit is op zichzelf geen protocol, maar als fabrikanten HomeKit aan hun producten toevoegen, kan een lichtsysteem van fabrikant A makkelijker met een multimediasysteem van fabrikant B communiceren. Google heeft overigens een vergelijkbaar systeem, Google Weave.

Tip 02 Apple HomeKit moet verschillende protocollen samen gaan brengen.

Stap 03: Thermostaten

Een bekend voorbeeld van een slim apparaat in huis is de thermostaat. Elke energieleverancier heeft er tegenwoordig wel één. Toon van Eneco is een bekend voorbeeld, maar de Nest-thermostaat is ook populair. Een slimme thermostaat geeft je op elk moment van de dag inzicht in je energieverbruik en dit kan voor een besparing op je energiekosten zorgen. In het geval van een slimme thermostaat van je energieleverancier zal de firma de installatie op zich nemen, dit moet je bij Nest zelf doen.

Alle bekende thermostaten zijn op afstand met een app voor Android of iOS te bedienen. Zo kun je vanuit de trein alvast de verwarming thuis aanzetten. In de meeste gevallen gaat de communicatie tussen een app en de thermostaat via een beveiligde internetverbinding die aan een account is gekoppeld. Je moet dus voor een goed wachtwoord zorgen. Naast slimme thermostaten zijn er ook slimme rookmelders op de markt. Voor een paar tientjes koop je er één in de bouwmarkt, maar als je een echt slim product wilt kopen, dan moet je iets meer uitgeven. De Nest Protect kost zo’n honderd euro maar geeft een gesproken tekst weer en legt uit of de gedetecteerde rook of het CO2-gehalte van de lucht een onmiddellijke bedreiging voor je gezondheid is.

Tip 03 Toon van Eneco is een slimme thermostaat.

Stap 04: Camera’s

Een ander populair product is de slimme camera, ook wel IP-camera genoemd. Er zijn verschillende toepassingen voor zo’n camera, zo kun je het als een moderne babyfoon met beeld inzetten of als beveiligingscamera voor binnen of buiten. Sommige camera’s kunnen ook geluid opnemen of sturen een berichtje naar je smartphone als er beweging wordt gedetecteerd. Bij een camera is de kwaliteit erg belangrijk, de resolutie wordt aangegeven in het aantal pixels.

Een camera van 640 bij 480 pixels is goed genoeg om te checken of je katten zich thuis gedragen, maar als je scherpe beelden van je garage wilt zien, zal je voor een HD-camera moeten kiezen. Sommige camera’s kun je op afstand bewegen via een andere computer of smartphone. Het belangrijkste is dat je een sterk wachtwoord voor een IP-camera verzint. Standaard hebben veel apparaten de toegangscode 0000 of admin, dit is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Iedereen kan in principe zo inloggen op je camera, er is zelfs een website die rechtstreeks camerabeelden van onbeveiligde camera’s publiceert. Je kunt live volgen wat mensen in een kantoor of werkplaats doen of een kijkje nemen in het huis van nietsvermoedende mensen. Bovendien is bij de meeste camera’s via een Google Maps kaart te zien waar de camera zich bevindt.

Tip 04 Deze man weet niet dat zijn woningcamera gewoon vrij toegankelijk is voor iedereen op het internet.
Er is zelfs een website die rechtstreeks camerabeelden van onbeveiligde camera’s publiceert

Stap 05: Lampen

Je lampen aandoen met een simpele druk op de knop, het is al een tijdje mogelijk en de producten worden steeds slimmer en energiezuiniger. Philips heeft de populaire serie Hue, een draadloos verlichtingssysteem dat wordt aangestuurd middels de Hue-bridge. Deze bridge is een kastje dat je via de bijbehorende app voor Android en iOS kunt besturen. De bridge zendt vervolgens draadloos signalen naar je Hue-lampen, tot wel vijftig lampen kun je aan één bridge toevoegen. Naast normale gloeilampen biedt Philips ook LED-lichtstrips of de draagbare lamp Hue Go. Er zijn natuurlijk meer lichtsystemen op de markt, Osram heeft bijvoorbeeld het systeem Lightify. De serie is nog niet zo uitgebreid als de collectie van Hue, maar ook Osram levert een centrale control-unit. Deze heet Gateway Home en steek je zo in je stopcontact. Net als bij Philips bestuur je vervolgens de aangesloten lichtbronnen via een app. Veel systemen bieden ook slimme accessoires, zo kun je een sensor aan je netwerk toevoegen en met de app bepalen welke lampen de sensor aan moet sturen. Loop je in de gang, dan gaat bijvoorbeeld een lichtstrip op de trap aan zodat je moeiteloos naar boven kunt lopen.

Tip 05 De Philips Hue-serie is populair en biedt verschillende lampen en accessoires.

2 Reactie(s) op: Een slim huis in 10 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 januari 2017 20:54 MarkS90
  Die apparaten zijn alleen uitgevonden zodat de leverancier informatie over jou kan verzamelen. Alles voor reclame dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2017 11:51 pkoopmanpk
  Als KlikAanKlikUit, Raspberry Pi en Arduino nu niet besproken waren had @MarkS90 nog een punt kunnen hebben. Nu vind ik het de standaard uitgekauwde dooddoener.

  Voordat je aan een 'slim' huis begint is het goed om je bewust te zijn van privacy en security. Categorisch afwijzen omdat je de nagewauwelde indianenverhalen gelooft is niet zo slim.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.