Een slim huis in 10 stappen

Door: Richard Veenstra | 06 januari 2017 09:40

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Stap 06: Deuren

Ook je deur kan een stuk slimmer en dit begint bij de deurbel. De meeste slimme deurbellen hebben een geïntegreerde camera. De deurbel is op je thuisnetwerk aangesloten en geeft een melding op je smartphone zodra er iemand op de bel heeft gedrukt. Een slimme deurbel kan ook als beveiligingscamera dienen en een melding geven zodra de camera beweging detecteert. Ring is een bekende slimme deurbel en beschikt over een 720p HD-camera en via de app kun je zelfs communiceren met degene die voor de deur staat. Handig als je even aan de pakketdienst wilt doorgeven waar hij of zij het pakket kan afgeven. Naast slimme deurbellen kan het slot van je deur ook een stuk slimmer. Een slim deurslot open je zelfs vaak zonder sleutel: door middel van een bijbehorende app open en sluit je de deur. Met de meeste slimme deursloten kun je echter nog veel meer, zo hou je bij wie precies wanneer thuiskomt en kun je tijdelijke virtuele sleutels aan gasten geven. En uiteraard kun je op afstand checken of je de deur wel hebt afgesloten en zo nodig via het internet je deur opnieuw afsluiten.

Tip 06 Een slim deurslot werkt in sommige gevallen helemaal zonder sleutel.

Stap 07: Multimedia

Het overgrote deel van je audiosysteem is waarschijnlijk al uitgerust met slimme functies en als je een nieuwe televisie koopt, is dit hoogstwaarschijnlijk een slimme variant. Wil je inhoud van je smartphone of tablet naar je televisie streamen, dan is een Google Chromecast of Apple TV enorm handig. Beide systemen werken ongeveer hetzelfde en worden aangesloten op een HDMI-poort van je televisie. In een app of in het besturingssysteem van je mobiele apparaat kies je dat je de inhoud niet lokaal wilt afspelen en een film, YouTube-video of Spotify-track wordt zo via je televisie en het eventuele aangesloten audiosysteem afgespeeld. Leuk wordt het als je voor al je multimedia-apparaten geen afstandsbediening meer nodig hebt. Amazon Echo is een persoonlijke assistent voor verschillende multimedia-apparaten. De roepnaam van de Echo is Alexa en net als bij Siri of Cortana op je smartphone, kun je Alexa spraakopdrachten geven. “Alexa, play Radio 538” zorgt er voor dat de benodigde apparatuur wordt ingeschakeld en op de frequentie van 538 wordt afgestemd. Toch werkt dit in de praktijk nog niet helemaal soepel, wat mede te danken is aan de verschillende protocollen van al je apparaten in huis.

Tip 07 De toekomst van entertainment in je huis: een persoonlijke assistent die luistert naar spraakopdrachten.
De roepnaam van de Echo is Alexa, en net als bij Siri of Cortana, kun je Alexa spraakopdrachten geven

Stap 08: Alles in één

In plaats van losse producten te kopen, zijn er ook veel alles-in-één-systemen verkrijgbaar. Een bekende serie is KlikAanKlikUit - hiervan zijn lampen, stekkerdozen en draadloze deurbellen verkrijgbaar. Het voordeel van zo’n systeem is dat alle producten met hetzelfde protocol werken en je dus geen tientallen apps nodig hebt voor al je verschillende slimme apparaten in huis. Het voordeel van KlikAanKlikUit is bovendien dat de producten niet heel prijzig zijn. Alles werkt ook zonder apps als je dit wilt, er zijn normale afstandsbedieningen te koop waarmee je de producten aan en uit kunt zetten. Wil je wel dingen besturen met de app, dan heb je een Home Center nodig. Het grootste nadeel is dat de producten van KlikAanKlikUit eendimensionaal zijn, je kunt alleen een commando aan de app of afstandsbediening geven, het apparaat praat niet terug en je hebt dus geen inzicht of iets aan of uit staat in de app. WeMo van Belkin is een aanbieder van verschillende producten zoals lichtschakelaars, dimmers, camera’s en stopcontacten.

Tip 08 De producten van KlikAanKlikUit zijn goedkoop en een goede start in de wereld van domotica.

Stap 09: Zelf klussen

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag met het maken van slimme producten, al moet je wel enig verstand van programmeren hebben. Met de minicomputer Raspberry Pi maak je relatief eenvoudig zelf bijvoorbeeld een fotolijst waar je via internet nieuwe foto’s op zet. Of wat dacht je van een systeem waarmee je je hond of kat op afstand kunt voeren. Op deze site vind je veel informatie over deze minicomputer en wat je er allemaal mee kunt doen.

Het voordeel is dat je relatief goedkoop leuke projecten kunt maken, een Raspberry Pi heb je al voor veertig euro. Een andere oplossing is Arduino, dit is geen complete computer, maar als je handig bent met elektronische componenten maak je je eigen IP-camera, slimme deurbel of multimediasysteem in een handomdraai. compatibele Arduino-printplaten zijn via websites als www.aliexpress.com bovendien erg voordelig te krijgen. Wil je liever niet zelf in de weer met elektronische onderdelen, kijk dan eens naar de producten van bijvoorbeeld littleBits, SAM Labs of Mirobot. Eerstgenoemde heeft zelfs een pakket met de naam Smart Home Kit. Hiermee maak je oplossingen die je in je huis kunt gebruiken. Deze pakketten zijn wel meer knutselpakketten dan dat je er echt serieuze producten mee maakt.

Tip 09 Met een Raspberry Pi kun je veel zaken in huis automatiseren, je hebt wel enige kennis van programmeren nodig.
Grootste uitdaging voor slimme producten in huis is de synchronisatie tussen verschillende systemen

Stap 10: Toekomst

Meer en meer apparaten zullen in de toekomst worden uitgerust met draadloze protocollen en kunnen communiceren met je smartphone, tablet of computer. Naast de voorgaande voorbeelden zijn er al slimme koelkasten, drogers en ovens op de markt. Beddi is een fabrikant van slimme wekkers en hun Smart Alarm Clock synchroniseert met Spotify om je favoriete afspeellijst weer te geven en kan met de thermostaat van Nest samenwerken om de verwarming in de huiskamer alvast een half uur voordat je opstaat aan te zetten. De wekker ondersteunt bovendien het Apple HomeKit protocol. Grootste uitdaging voor slimme producten in huis is op dit moment nog de synchronisatie tussen verschillende systemen. Elke fabrikant heeft zijn eigen protocol en veel producten werken niet samen met andere protocollen. De verwachting is dat dit de komende jaren wel gaat veranderen, zeker nu grote bedrijven als Apple en Google hun technologieën en protocollen actief bij verschillende bedrijven promoten.

Tip 10 De Beddi Alarm Clock kan veel meer dan je alleen wakker maken.

Kooptips

Uiteraard vind je weer drie kooptips. Een volledig overzicht van alle beschikbare categorieën is ondoenlijk, maar deze producten zijn stuk voor stuk prachtig ontworpen en dragen bij aan een slimmer huis.

Philips Hue Starterspakket - Wit en gekleurd licht

Prijs: € 159,-

Met dit starterspakket kun je beginnen je huis met Hue-producten in te richten. In het pakket vind je de centrale bridge die je nodig hebt om Hue-producten aan te sturen. Verder krijg je drie Hue-lampen die wit en gekleurd licht kunnen afgeven. Als je meer lampen nodig hebt, dan koop je deze voor ongeveer twintig euro per lamp. Accessoires als lichtstrips en sensoren zijn ook voor een paar tientjes per stuk aan te schaffen.

Nest Protect

Prijs: € 119,-

Deze rookmelder is slimmer dan veel andere rookmelders. In plaats van een irritante pieptoon geeft de Nest Protect met een heldere stem aan of er direct gevaar dreigt of dat je gewoon je raam open moet zetten. Naast rook meet de Nest ook het CO2-gehalte in de lucht en kan het berichten naar je smartphone sturen. Het apparaat werkt samen met de Nest Cam en als je deze aan elkaar hebt gekoppeld, kan de Nest Cam bij gevaar een video opnemen.

KlikAanKlikUit Internet Control Station

Prijs: € 109,-

Met het Internet Control Station kun je alle producten van KlikAanKlikUit via je smartphone of tablet bedienen. Je verbindt het apparaat via wifi met je router en downloadt de bijbehorende app voor Android of iOS. KlikAanKlikUit heeft een enorme collectie aan slimme producten, waaronder deurbellen, stopcontacten, lichtdimmers, lampen en sensoren. De losse producten kosten vaak maar een paar tientjes en dit maakt KlikAanKlikUit tot een gunstige oplossing.

2 Reactie(s) op: Een slim huis in 10 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 januari 2017 20:54 MarkS90
  Die apparaten zijn alleen uitgevonden zodat de leverancier informatie over jou kan verzamelen. Alles voor reclame dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2017 11:51 pkoopmanpk
  Als KlikAanKlikUit, Raspberry Pi en Arduino nu niet besproken waren had @MarkS90 nog een punt kunnen hebben. Nu vind ik het de standaard uitgekauwde dooddoener.

  Voordat je aan een 'slim' huis begint is het goed om je bewust te zijn van privacy en security. Categorisch afwijzen omdat je de nagewauwelde indianenverhalen gelooft is niet zo slim.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.